Κάθε μέρα στο γραφείο δεν ήταν λίγοι οι συνάδελφοι μου που παρήγγελναν το φαγητό τους από εστιατόρια ή σαντουιτσάδικα της περιοχής. Από την άλλη, κάποιοι, μαζί κι εγώ, παίρναμε το ταπεράκι μας από το σπίτι. Γιατί? Είναι πιο υγιεινό από το έτοιμο που συνήθως είναι φορτωμένο με έξτρα θερμίδες, λιπαρά και πολύ αλάτι, είναι πιο γευστικό, και σίγουρα πιο οικονομικό.

Κάπως έτσι μπορείς να γλιτώσεις 1300€ το χρόνο (ίσως και περισσότερα) και παράλληλα να ξέρεις τι τρως. Πάμε να κάνουμε μαζί ένα γρήγορο υπολογισμό! Λοιπόν, οι συνάδελφοι μου ξόδευαν περίπου 5-8€ για κάθε γεύμα, κάποιες φορές και περισσότερα. Το φαγητό που θα πάρεις από το σπίτι κοστίζει περίπου 1-3€. Αν γλιτώνεις 5€ κάθε εργάσιμη μέρα, για 52 εβδομάδες που έχει ο χρόνος, σου μένουν 1300€ στην τσέπη. Τώρα, αν τρως και το βράδυ απ’ έξω, το να αρχίσεις να φτιάχνεις το δικό σου φαγητό θα σου γλιτώσει άλλα τόσα. Και αν τρως απ’ έξω και τα Σαβατοκύριακα, τα χρήματα που θα εξοικονομήσεις είναι περίπου 4000€ ή και παραπάνω, αν μαγειρεύεις ο ίδιος το φαγητό σου.

Να οι δικές μου προτάσεις για να πάρεις το φαγητό σου από το σπίτι:

  • Κάντο μεγαλοπρεπές! Ακόμα κι αν πρόκειται να πάρεις μαζί σου ένα σάντουιτς, κάντο να φωνάζει ‘είμαι νόστιμο’! Πέρα από μαρούλι, ντομάτα, και τα κλασικά που μας έρχονται πρώτα στο μυαλό ακούγοντας σάντουιτς, δοκίμασε να φτιάξεις το δικό σου νόστιμο συνδυασμό τη μια φορά με τόνο, την άλλη με αβοκάντο ή ψητά λαχανικά, με σπανάκι ή κάτι άλλο που θα σου δώσει λίγη από τη δύναμη του Ποπάυ, πρόσθεσε λίγη μουστάρδα ή μαγιονέζα ή ελαιόλαδο, ότι πάει καλύτερα, και μην ξεχάσεις να βάλεις και την τελευταία πινελιά: λίγο βασιλικό ή ρίγανη ή ένα από αυτά τα υπέροχα καρυκεύματα που έχουμε στην κουζίνα μας. Μπορείς να βρεις ένα σωρό νοστιμότατες συνταγές στο Internet. Πολύ εύκολα επίσης μπορείς να φτιάξεις το δικό σου κλαμπ σάντουιτς. Μου άνοιξε η όρεξη, σοβαρά!
  • Τι έχει μείνει? Πολλές φορές το καλύτερο μεσημεριανό μου είναι αυτό που έμεινε από το προηγούμενο βράδυ. Ειδικά αν μια μέρα φτιάξεις κάποιο από τα φαγητά που λατρεύεις, μπορείς κατευθείαν να βάλεις 2-3 μερίδες σε ταπεράκια στο ψυγείο κι έτσι πανεύκολα αρπάζεις ένα φεύγοντας για τη δουλειά, και είσαι έτοιμος. Όταν το φαγητό είναι από τα αγαπημένα μας, συνήθως δε μας πειράζει να φάμε το ίδιο 2 και 3 φορές. Ίσα ίσα που το ανοίγεις πάντα με την ίδια χαρά όταν πεινάς όσο είσαι στο γραφείο.
  • Σνακ. Από το πρωί μέχρι και το απόγευμα (ή βράδυ…) που τελείωνα τη δουλειά, δεν την έβγαζα μόνο με ένα γεύμα. Κάτι ζητάει ο οργανισμός στο ενδιάμεσο. Κι αν τον παραβλέψεις, το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξεις να τρως διπλή μερίδα το βράδυ. Δεν είναι η καλύτερη ιδέα λοιπόν. Μπορείς είτε να πάρεις δυο σάντουιτς και να φας το ένα για κολατσιό και το άλλο για μεσημέρι, είτε να πάρεις κάποιο σνακ όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα, γιαούρτι και να τρως κάτι από αυτά όταν πεινάς ενδιάμεσα.
  • Ετοίμασε το από το προηγούμενο βράδυ. Τα πρωινά μπορεί να τρέχεις ή να μην έχεις την όρεξη να βρεις τι θα πάρεις μαζί σου και να το πακετάρεις. Γι’ αυτό καλό είναι να ετοιμάζεις το φαγητό σου από το προηγούμενο βράδυ. Αν το κάνεις, το πρωί θα είναι τεράστια διευκόλυνση να το βρίσκεις έτοιμο. Απλά το παίρνεις και φεύγεις.
  • Βάλε τα λεφτά στην άκρη. Αν τα οικονομικά σου δεν είναι σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση ώστε τα χρήματα που θα γλιτώσεις να πρέπει οπωσδήποτε να πληρώσουν λογαριασμούς, τότε βάλτα στην άκρη. Υπολόγισε ακριβώς πόσα γλιτώνεις με το να ετοιμάζεις το φαγητό σου στο σπίτι, και βάλε τα χρήματα αυτά σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό κάθε φορά που πληρώνεσαι. Είναι η αποταμίευση σου. Έτσι η προσπάθεια σου θα μετράει ακόμα παραπάνω.

Κι ένα τελευταίο τρανταχτό επιχείρημα: Βάλε αυτά τα 1300€ το χρόνο σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (κάνε την έρευνα σου στα ασφαλιστικά προϊόντα, και συμβουλέψου έναν καλό ασφαλιστή για το ποιο να επιλέξεις), χοντρικά 100€ το μήνα δηλαδή, και συνέχισε να συνεισφέρεις σε αυτό κάθε μήνα, για τα επόμενα 25 χρόνια… Θα έχεις αποταμιεύσει τόσα ώστε να μπορείς να παίρνεις 300€ το μήνα σύνταξη μέχρι τα βαθιά σου γεράματα. Σκέψου το!

 

Sites που προτείνω να δεις για εύκολες + νόστιμες συνταγές:

 

Δείτε επίσης: