Αυτή η αναβλητικότητα που μας πιάνει κατά περιόδους, είναι το κάτι άλλο. Ενώ ξέρεις ότι πρέπει να προχωρήσεις μια συγκεκριμένη δουλειά, δεν είναι λίγες οι φορές που θα καθίσεις στο γραφείο σου, θα σκέφτεσαι ότι δεν πάει άλλο-πρέπει να την ξεκινήσεις, και τελικά θα καταπιαστείς με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτήν. Ιδίως αν πρόκειται για κανένα μεγαλούτσικο project, φοβάσαι και να το πιάσεις. Με εμένα συμβαίνει συχνά αυτό.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εμποδίσεις την αναβλητικότητα. Αυτό που πιάνει περισσότερο απ’ όλα για μένα είναι να σπάσω μια δουλειά σε μικρότερα κομμάτια.

Πάμε όμως να δούμε και κάποια άλλα κόλπα που θα σε βοηθήσουν να νικήσεις την αναβλητικότητα. Πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι δεν προτείνω να τα κάνεις όλα – αυτό θα αρκούσε για να το αναβάλλεις για πάντα… Διάλεξε ένα και δοκίμασε το. Πιθανότατα θα δουλέψει για κάποιο διάστημα. Όταν σταματήσει να δουλεύει πια, διάλεξε ένα άλλο και δοκίμασε το. Κι ένας συνδυασμός τους θα δεις ότι μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

 1. Κάνε πρώτα το ΠΣΠ της ημέρας σου. Πριν τσεκάρω τα emails μου ή μπω στο Facebook, ή διαβάσω τα RSS feeds μου, προσπαθώ να κάνω το Πιο Σημαντικό Πράγμα της ημέρας μου. Έτσι, έχω φροντίσει οτιδήποτε κι αν γίνει μέσα στη μέρα μου, να έχω κάνει κάτι πολύ παραγωγικό για σήμερα. Αν τελευταία συνεχώς αναβάλλεις μια πολύ σημαντική δουλειά που έχεις να κάνεις, προτείνω να ακολουθήσεις την τακτική του ΠΣΠ. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να κάνει τίποτα άλλο πριν τελειώσεις αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά. Να δεις μετά χαρά που θα την έχεις.
 2. Μόνο για 10 λεπτά. Αν μια δουλειά σου φαίνεται βουνό, πες στον εαυτό σου ότι θα καθίσεις να την κάνεις μόνο για 10 λεπτά. Δε θα χαλάσει ο κόσμος μ’ αυτά τα 10 λεπτά. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές θα δεις ότι από μόνος σου θα θέλεις να καθίσεις παραπάνω – όλο το θέμα είναι να ξεπεράσεις τη δυσκολία του να καθίσεις κάτω και να αρχίσεις τη συγκεκριμένη δουλειά.
 3. Σπάστο σε μικρότερα κομμάτια. Έχεις να κάνεις μια δουλειά που και μόνο που τη σκέφτεσαι κουράζεσαι? Σπάστη σε μικρότερα κομμάτια. Κι εννοώ πολύ μικρά. Πρέπει να γράψεις ένα report 1-2 σελίδες? Γράψε μόνο τον τίτλο. Ή γράψε μόνο την πρώτη πρόταση. Ή κάθισε 10 λεπτά και γράψε την πρώτη παράγραφο ή όσο σου βγει. Αυτά τα μικρότερα κομμάτια είναι πράγματα που εύκολα μπορείς να καταφέρεις, και αισθάνεσαι μια χαρά που ένα βήμα έγινε και η δουλειά προχωράει. Χρησιμοποίησε αυτό το συναίσθημα για να προχωρήσεις και στη δεύτερη παράγραφο ή στο επόμενο δικό σου μικρό κομμάτι, και συνέχισε.
 4. Υιοθέτησε τη συνήθεια “Κάντο τώρα!”. Η αναβλητικότητα είναι κι αυτή μια κακή συνήθεια. Με το να την αντικαταστήσεις με μια καλή συνήθεια όπως είναι το “Κάντο τώρα!”, θα καταφέρεις να την εξαφανίσεις. Αυτό ιδανικά θα ήθελε να συγκεντρωθείς σε αυτή τη νέα συνήθεια για 30 μέρες ώστε να πεις ότι την έχεις κάνει κτήμα σου, αλλά μετά, θα είναι λες και είσαι στον αυτόματο πιλότο. Έχω κολλήσει ένα post it στον υπολογιστή μου που λέει “Κάντο τώρα!” και κάθε φορά που βλέπω ότι με πιάνει η αναβλητικότητα μου, κοιτάω το σημειωματάκι μου και το ρίχνω στη δουλειά.
 5. 30-10. Βάλε ένα χρονόμετρο στα 30 λεπτά και πέσε με τα μούτρα στη δουλειά χωρίς διαλέιμματα και αναβολές μέχρι να χτυπήσει το χρονόμετρο. Μετά βάλε το χρονόμετρο για 10 λεπτά, και κάνε κάτι που θέλεις εσύ (για μένα συνήθως αυτό είναι ένα μικρό διάλειμμα μπαίνοντας στο facebook ή βλέποντας τα emails μου). Επανάλαβε το όσο χρειαστεί. Απλά κοίτα να μείνεις στους χρόνους σου, και στα 30λεπτα διαστήματα, και στα 10λεπτα, για να δεις και τη δουλειά να προχωρά.
 6. Βάλε μια προθεσμία. Οι προθεσμίες, για μένα και πολλούς άλλους, είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία για να ολοκληρώσουμε μια δουλειά. Αν ορίσεις μια προθεσμία για τη δουλειά που έχεις να κάνεις, είναι πολύ πιθανό να την τηρήσεις και να τελειώσεις τη δουλειά στην ώρα της. Βέβαια, την πίεση της προθεσμίας πολλοί την αισθάνονται αφού περάσει η προθεσμία, αλλά και πάλι, ακόμα και τότε κάπως λειτουργεί.
 7. Αντάμοιψε τον εαυτό σου. Αυτό έχει δυο καλά: Πρώτον σε κάνει να ανυπομονείς να τελειώσεις τη δουλειά που έχεις να κάνεις ώστε να πάρεις την ανταμοιβή σου, και δεύτερον κάνει όλη τη διαδικασία πιο ευχάριστη. Όσο πιο ευχάριστη και διασκεδαστική κάνεις τη διαδικασία, τόσο πιθανότερο είναι να κάνεις και τη δουλειά σου.
 8. Είναι σίγουρα απαραίτητο? Μπορεί να μην είναι συχνό φαινόμενο, αλλά κάποιες φορές αναβάλλεις κάτι για καιρό, και τελικά όταν λες να το ξεκινήσεις, μπορεί να μην χρειάζεται να το κάνεις τελικά. Μήπως λοιπόν μπορείς να το γλιτώσεις? Για σκέψου το, και άρχισε να σβήνεις πραγματάκια από τη λίστα σου που δεν είναι και τόσο απαραίτητα τελικά.
 9. Δες το από τη θετική σκοπιά. Αντί να σκέφτεσαι τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τα εμπόδια, σκέψου τις ευκαιρίες που σου δίνονται από τη δουλειά ή το project που έχεις να κάνεις. Πράγματα που μαθαίνεις, εμπειρία που κερδίζεις, και όποια άλλα είναι τα οφέλη για σένα. Όσο βάζεις αυτά μπροστά, είναι πιθανότερο να θέλεις να το κάνεις.
 10. Ξεπέρασε τους φόβους σου. Τι είναι αυτό που σε κρατά απ’ το να κάνεις τη δουλειά που έχεις? Φοβάσαι μην αποτύχεις? Φοβάσαι μήπως δεν είσαι αρκετά καλός? Πρώτα απ’ όλα, φαντάσου το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί. Πόσο κακό είναι? Αν σκεφτείς λίγο τι πραγματικά μπορεί να συμβεί, ίσως βρεις τρόπους να ξεπεράσεις κάτι τέτοιους φόβους σου.
 11. Απομάκρυνε ότι σου αποσπά την προσοχή. Με τα emails, τα παιχνίδια, το chat κι άλλα τέτοια που είναι έτοιμα μπροστά σου ν’ ανοίξουν με μια μόνο κίνηση, είναι πιο εύκολο να αφήνεις τις δουλειές σου όλο για αργότερα. Κλείσε τις ειδοποιήσεις του email σου, κλείσε τυχόν παιχνίδια, αποσυνδέσου κι απ’ το Internet αν δε σου χρειάζεται στη δουλειά σου, και καθάρισε το γραφείο σου. Τώρα είσαι έτοιμος να επικεντρωθείς σε αυτή τη μια δουλειά που έχεις να κάνεις για την ώρα.
 12. Παρακολούθησε το χρόνο σου. Θέλεις να δεις πόσος από το χρόνο σου πάει χαμένος? Παρακολούθησε τον, έστω και για μια μέρα μόνο. Θα είναι διαφωτιστικό. Θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις τι ακριβώς κάνεις και ποια πράγματα σου τρώνε το χρόνο σου. Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος να κρατήσεις την αναβλητικότητα σου υπό έλεγχο.
 13. Προετοιμάσου. Πολλές φορές οι δουλειές είναι πιο εύκολες όταν πρώτα τις έχουμε προετοιμάσει λίγο. Κάνε την έρευνα που χρειάζεται, ετοίμασε τα εργαλεία σου, απομάκρυνε ότι σε αποσπά, ετοίμασε τον καφέ σου, και ξεκίνα.
 14. Της τελευταίας στιγμής. Έχεις μια πολύ αυστηρή προθεσμία για μια δουλειά που θα σου πάρει μια ωρίτσα? Προγραμμάτισε να ξεκινήσεις αυτή τη δουλειά μια ώρα πριν την προθεσμία, όχι νωρίτερα (εντάξει, δώσε κανένα μισάωρο αέρα). Χρειάζεσαι δυο μέρες για μια άλλη δουλειά? Προγραμμάτισε να την κάνεις δυο μέρες μόλις πριν λήξει η προθεσμία σου. Όσο νιώθεις ότι στενεύουν τα περιθώρια, τόσο ξέρεις ότι δεν έχεις καιρό για χάσιμο, και στρώνεσαι στη δουλειά.
 15. Αναβλητικότητα με… σχέδιο. Μπορούμε να ξεγελάσουμε την αναβλητικότητα? Βάλε την πιο σημαντική δουλειά που έχεις να κάνεις στην κορυφή της λίστας με τις δουλειές σου, και βάλε άλλες σημαντικές δουλειές ακριβώς από κάτω. Συνήθως, τείνεις να αναβάλλεις τη δουλειά που έβαλες στην κορυφή, άρα θα κάνεις αυτές που έβαλες από κάτω. Με αυτό τον τρόπο θα προχωρούν οι δουλειές σου, κι ας φαίνεται να είσαι αναβλητικός όσον αφορά τη δουλειά που έγραψες στην κορυφή της λίστας σου. Το καλό επίσης είναι ότι οι πιο σημαντικές δουλειές που θα προκύψουν στην πορεία θα προστεθούν στην κορυφή, κι έτσι η δουλειά που ήταν πριν στην κορυφή θα κατέβει σιγά σιγά προς τα κάτω, με περισσότερες πιθανότητες να γίνει κι αυτή κάποια στιγμή.

 

Δείτε επίσης: