Αν σας απασχολεί το πώς μπορείτε να αντικαταστήσετε συγκεκριμένα πράγματα που τρώτε με τις πιο υγιεινές εκδοχές τους – με την απαραίτητη προϋπόθεση να σας αρέσουν γευστικά, έχουμε ένα ακόμα κοινό σημείο.

Αφορμή σήμερα γι΄αυτή τη συνταγή το καστανό ρύζι.

Το καστανό ρύζι το δοκίμασα πρώτη φορά πριν λίγες μέρες – έχει μια υφή που λατρεύω. Ως το λιγότερο επεξεργασμένο από όλα τα υπόλοιπα είδη (λευκό, κίτρινο, basmati, μαύρο ή άγριο), το καστανό ρύζι είναι μαζί με το φλοιό του, και αυτό το κάνει πιο al dente, παρόλο που το βράζεις όση ώρα θα έβραζες τα υπόλοιπα. Παράλληλα είναι το ρύζι με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από όλα τα παραπάνω είδη, πράγμα που δε με αφήνει ασυγκίνητη.

Σε αυτό το καστανό ρύζι με λαχανικά, όπως και γενικότερα στα βραστά λαχανικά που μας κάνουν λίγο άνοστα, το κλειδί είναι τα μυρωδικά!

Όλο και κάποια καρυκεύματα έχουμε στο σπίτι – κάποια τα χρησιμοποιούμε σπάνια, άλλα μπορεί και ποτέ. Σας παρουσιάζω λοιπόν την πιο νόστιμη συνταγή που δημιούργησα η ίδια από το μηδέν, με λίγη θέληση να βγει ένα υγιεινό αλλά κυρίως νόστιμο αποτέλεσμα. Οι οδηγίες φρόντισα να κάνουν και στους αρχάριους.

Υλικά (για 2 πιάτα):

1 κούπα καστανό ρύζι

2-3 καρότα

Σέλινο

250 γρ. φρέσκα μανιτάρια

Αλάτι, πιπέρι ή τριμμένο μπούκοβο, μισό κουταλάκι θυμάρι, μισό κουταλάκι τζίντζερ, λίγο ελαιόλαδο

Δοκιμάστε τη δική σας εκδοχή με άλλα υλικά ή μυρωδικά αν θέλετε, κι αναλόγως ποια έχετε στη διάθεση σας.

 

Προετοιμασία:

Μούλιασμα! (προεραιτικά με δεντρολίβανο, ολόκληρα πιπέρια και δάφνη).

Μια σημαντική λεπτομέρεια: Το καστανό ρύζι θέλει πρώτα μούλιασμα σε νερό μια ώρα πριν το βράσετε. Μάλιστα, το agrino που πήρα η ίδια, ψάχνοντας ένα καστανό ρύζι ελληνικής προέλευσης, είχε μια ωραία ιδέα στη συσκευασία: μούλιασμα μαζί με 2-3 φύλλα δάφνη, ολόκληρα πιπέρια και λίγο δεντρολίβανο. Ήμουν τυχερή, τα είχα όλα.

 

Εκτέλεση:

Μουλιάστε το ρύζι για μια ώρα, στραγγίξτε το και βάλτε το να βράσει σε μια μικρή κατσαρόλα με 2 κούπες νερό ή ζωμό λαχανικών, ή και κοτόπουλου αν θέλετε, με λίγο αλάτι (αν δεν είναι ήδη αλατισμένος ο ζωμός).

Αν τελικά το είχατε βάλει να μουλιάσει μαζί με δεντρολίβανο, δάφνη και πιπέρια, πρώτα πετάτε τα μυρωδικά και μετά το βάζετε για βράσιμο όπως γράφω παραπάνω. Δεν πειράζει αν μείνει και κανένα πιπεράκι μέσα. Νοστιμιά.

Μόλις πάρει βράση το νερό, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράζει μέχρι να πιει όλο του το νερό. Περίπου 20 λεπτά. Να μην έχει υγρά, αλλά και να μην κολλήσει.

 

Παράλληλα φτιάχνετε τα λαχανικά σε μια δεύτερη κατσαρόλα:

Πάρτε μια μεσαία κατσαρόλα, βάλτε μόνο όσο νερό χρειάζεται να καλύψει τα λαχανικά (περίπου 2 κούπες), για να σωθεί σιγά σιγά και να μείνει στο τέλος η νοστιμιά στα λαχανικά.

Κόψτε σε μικρά κομμάτια τα καρότα, το σέλινο και τα μανιτάρια και ρίξτε τα στο νερό που βράζει. Τα καρότα θέλουν λίγο παραπάνω, άρα βάλτε τα πρώτα και 5 λεπτά μετά ρίξτε και τα υπόλοιπα. Τα λαχανικά σας θα είναι έτοιμα μόλις πιουν όλο το νερό τους, περίπου στα 20 λεπτά όπως και το ρύζι.

Στο τέλος που πάνε να χυλώσουν, και πριν κολλήσουν, ρίξτε αλάτι, πιπέρι ή τριμμένο μπούκοβο, θυμάρι, τζίντζερ, ή όποια άλλα μυρωδικά αποφασίσετε να το ταιριάξετε, ρίξτε και περίπου μια κουταλιά ελαιόλαδο και ανακατέψτε τα.

 

Έτοιμο!

Τα μυρωδικά και το ρύζι τώρα πρέπει να σας έχουν σπάσει τη μύτη! Για να τα σερβίρετε, μπορείτε να τα ανακατέψετε, και να βγει ένα ωραίο ριζότο. Εγώ προτίμησα να σερβίρω σε ένα μπωλ το ρύζι και δίπλα του τα λαχανικά. Για να μπορώ να τα γευτώ μαζί, αλλά και χώρια το καθένα.

Πιο πολύ απ’ όλα κατευχαριστήθηκα αυτό το πιάτο, γιατί πέτυχα τον αρχικό σκοπό. Υγιεινό και πεντανόστιμο! Ιδανικό και για να το πακετάρετε μαζί σας στη δουλειά, απλά φροντίστε να φτιάξετε διπλή ποσότητα. Αν το δοκιμάσετε, ελάτε να μου γράψετε τις εντυπώσεις σας.

Καλή όρεξη! 🙂

 

Δείτε επίσης: