Πρώτα απ’ όλα να σας πω ότι έκανα το μισάωρο μου κανονικά στο ξεκαθάρισμα της γκαρνταρόμπας χθες και προχθές, για να προχωρήσει ο δικός μου στόχος στην Πρόκληση Μαρτίου. Δεν έχω σκοπό βέβαια να σας το λέω κάθε μέρα. Να σας πω όμως σίγουρα ότι χαίρομαι πολύ που είμαστε μαζί σε αυτή την πρόκληση και να σας θυμίσω να είστε εστιασμένοι σε αυτό το φρέσκο στόχο που πολύ ωραία μου γράψατε ο καθένας στα σχόλια. Τη Δευτέρα θα τσεκάρουμε την πρόοδο μας – βάλτε τα δυνατά σας να μου έχετε νέα!

Όποιοι επικοινωνήσατε μαζί μου λέγοντας ότι θα σας άρεσε να πάρετε μέρος, αλλά δε βρίσκετε τι στόχο να ορίσετε, μη φοβάστε, δεν είστε απ’ τους λίγους. Πάρτε το χρόνο σας. Όσο βλέπετε τους στόχους των άλλων εδώ, κάπου θα βρείτε και τη δική σας έμπνευση, και θα μπείτε τότε στο παιχνίδι. Αν χρειάζεστε μια γνώμη, ζητήστε τη στα σχόλια.

Αυτό το παιχνίδι στόχων είναι πολύ καλή παρακίνηση. Και όπως πάντα, έτσι και μετά τη χθεσινή πρόκληση ήρθαν νέες ιδέες, και γράφω-σβήνω διάφορα πάλι στο σημειωματάριο μου. Δουλειές που είναι να γίνουν, δουλειές που θέλω τελικά να γίνουν κάπως αλλιώς και τις διαμορφώνω, ιδέες που σκαρφίζομαι… πολλά.  Αν ποτέ γίνω πολύ γνωστή συγγραφέας (σκέτο) ή διάσημη συγγραφέας ιντερνετική, κοινώς blogger, ή κάτι τέλος πάντων που θα αναγνωριζόμουν μετά από χρόνια, οι σημειώσεις μου θα γίνονταν διάσημες! Θα ήταν από αυτές τις σημειώσεις που μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη τους παίρνουν αξία. Πολύπλοκες και σπιρτόζικες, και αστείες.

Πολλοί από εσάς λέτε ότι δεν ξέρετε τι θέλετε να κάνετε, άλλοι ότι έχετε συνήθως αρνητικές σκέψεις, άλλοι ότι είστε λίγο χαμένοι. Μπορεί να είστε σε μια ίδια ρουτίνα εδώ και καιρό, και το χειρότερο, να δυσκολεύεστε να διακρίνετε κάποια ηλιαχτίδα στον ορίζοντα.

Καταρχάς μην τα βάφετε μαύρα. Ότι κι αν είναι που σας ρίχνει, σας αγχώνει, σας εκνευρίζει,  μη φοβάστε – θα περάσει. Πάρτε το σαν να κάνατε ένα διάλειμμα, τα βάψατε για λίγο μαύρα, αλλά επειδή δε χρειάζεται να τραβήξει κι άλλο, αρχίστε κάπου εδώ να σκέφτεστε την ανοδική πορεία του πράγματος. Αν τη σκέφτεστε, είναι πολύ πιθανότερο να σας έρθει. Όχι μόνο από το νόμο της έλξης αν είστε οπαδοί του secret, αλλά όταν έχετε όρεξη να σχεδιάσετε πράγματα και να δουλέψετε γι΄αυτά, γίνονται θαύματα.

Τις ιδέες που κατά καιρούς σας έρχονται στο μυαλό, μην της αφήνετε να πηγαίνουν χαμένες. Πάρτε χαρτί και στυλό και καταγράψτε τις. Συγκεκριμένα πάρτε ένα ωραίο σημειωματάριο κι ένα στυλό, και βαλθείτε να το γεμίσετε με ιδέες και σκέψεις, και προβληματισμούς. Και με σχέδια ή με βελάκια που δείχνουν κάτι έντονα. Και μη φοβηθείτε να το μουτζουρώσετε. Όσο πιο χρησιμοποιημένο φαίνεται, τόσο πιο εύκολα θα συνεχίσετε να καταγράφετε ότι σας περνάει απ’ το μυαλό. Σταματήστε να σκέφτεστε μην το λερώσετε, ή αν ταιριάζει αυτή η σκέψη με την από πάνω. Μέσα από αυτό το χύμα υλικό, να δείτε που κάποιες ιδέες θα συνδυαστούν πολύ ωραία μεταξύ τους, κάποιες θα γεννήσουν άλλες στην πορεία, και τσουπ! θα βρεθείτε με ένα πολύ ωραίο πλάνο δράσης στα χέρια σας. Κάπως έτσι γίνεται.

Πάρτε για παράδειγμα εμένα. Ότι κι αν σκεφτώ, όποια ιδέα κι αν κατεβάσει το μυαλό, θα πάρω στυλό και το κόκκινο moleskine μου και θα γράψω το ρεζουμέ, αυτές τις 3-4 φράσεις κάθε φορά, μπορεί και τρεις λέξεις. Θυμάστε το Προσποιήσου πως είσαι αυτός που θέλεις να είσαι? Κάπως έτσι λειτουργεί αυτό το μικρό σημειωματάριο για μένα. Είναι έμπνευση από μόνο του. Περιμένει κάπου κοντά μου κόκκινο και προκλητικό, να το ανοίξω και να γράψω κάτι ιδιαίτερο. Αργά η γρήγορα μου βγαίνει και το κάνω. Και πάντα θα δώσω αξία στην κάθε ιδέα. Τόση ώστε να κάτσω και να τη γράψω στο σημειωματάριο μου, και να την επεξεργαστώ αργότερα – ακόμα και μετά από μήνες. Ή και ώρες.

Κρατήστε ένα ωραίο σημειωματάριο, δε χρειάζεται να είναι moleskine (αν και θα το αγαπούσατε νομίζω) και αρχίστε να κάνετε ένα ελεύθερο brainstorming. Αφήστε τις ιδέες σας να ακουστούν, μην τις καίτε. Αυτό που χρειάζεται είναι να σταματήσετε να σκέφτεστε πως όλες οι ωραίες ιδέες είναι για κάποιον άλλο. Πως ωραίο θα ήταν αυτό που σκεφτήκατε, αλλά… δε γίνεται.

Δώστε στις ιδέες σας λίγη παραπάνω πίστη. Κάντε το σημειωματάριο που λέμε, τον καλύτερο σας φίλο, που του λέτε όλες σας τις σκέψεις, και όλα σας τα όνειρα. Κάποιο ωραίο τρόπο θα βρει το μυαλό να τα συνδυάσει – είμαι σίγουρη.

 

Δείτε επίσης: