Σήμερα είπα να μην κάνω μια από τις γνωστές και αγαπημένες μου λίστες με Top 10, Top 20 κτλ, αλλά να γράψω την Top 1 συμβουλή για την παραγωγικότητα. Κάτι που πραγματικά μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπως κι αν έχεις συνηθίσει να χειρίζεσαι τα πράγματα στη ζωή σου.

Αυτή είναι λοιπόν η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω για την παραγωγικότητα – με μια λέξη: Απλοποίησε.

Πώς απλοποιώντας μπορείς να γίνεις πιο παραγωγικός? Αν διαβάζεις αυτό το site εδώ και καιρό, πιθανόν γνωρίζεις την απάντηση. Αλλά επίτρεψε μου να γράψω και τους τρόπους με δυο λόγια:

  1. Απλοποίησε τη λίστα με τα πράγματα που έχεις να κάνεις. Αν έχεις να κάνεις λιγότερα πράγματα απ’ ότι έχεις συνήθως, και εστιάσεις στα Πιο Σημαντικά Πράγματα (ΠΣΠ), στην ουσία θα καταφέρεις περισσότερα – με λιγότερη προσπάθεια και σε λιγότερο χρόνο. Ξεφορτώσου από όλα τα λιγότερο σημαντικά πράγματα της λίστας σου – ή ανάθεσε τα σε άλλους.
  2. Απλοποίησε το περιβάλλον γύρω σου. Αν μπορείς να ξεφορτωθείς τη σαβούρα από το γραφείο σου και τον υπολογιστή σου, ξεφορτωθείς και τις ειδοποιήσεις κι όλα εκείνα που σου αποσπούν την προσοχή, θα μπορείς να είσαι καλύτερα εστιασμένος και να ολοκληρώσεις περισσότερα πράγματα. Οι συνεχείς διακοπές σε επιβραδύνουν…
  3. Απλοποίησε τον τρόπο που δουλεύεις. Μια δουλειά κάθε φορά, όχι όλες τις δουλειές μαζί, και η παραγωγικότητα σου θα εκτοξευθεί. Αν συνήθως σε πιάνει κι ασχολείσαι με όλες τις δουλειές μαζί μέσα στη μέρα σου, θα σε λυπήσω, αλλά ο τρόπος που δουλεύεις είναι αντιπαραγωγικός. Εστίασε σε ένα πράγμα τη φορά, ολοκλήρωσε το, και προχώρα στο επόμενο.

 

Δείτε επίσης: