Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα της συνήθειας. Σκέψου την καθημερινή σου ρουτίνα. Πιθανότατα κάθε μέρα, από Δευτέρα ως Παρασκευή, σηκώνεσαι από το κρεβάτι, κάνεις ένα μπάνιο, ντύνεσαι, τρως το πρωινό σου ή πίνεις απλά ένα καφέ, και πηγαίνεις με το αυτοκίνητο στη δουλειά. Πάντα με την ίδια ακριβώς σειρά. Οι λεπτομέρειες μπορεί να διαφέρουν, αλλά συνήθως κάνουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα κάθε μέρα.

Και μας αρέσει έτσι, γιατί αισθανόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο και δε χρειάζεται να προγραμματίζουμε κάθε μέρα από την αρχή. Μια προβλέψιμη ρουτίνα είναι εξαιρετικά βολική.

Το πρόβλημα είναι ότι βολευόμαστε και με τις κακές συνήθειες. Όταν μια κακή συνήθεια γίνεται μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας, πολλές φορές δε την συνειδητοποιείς καν. Απλά εξακολουθείς να την κάνεις χωρίς να το σκέφτεσαι.

Όταν είσαι μαθημένος σε μια κακή συνήθεια, σου φαίνεται πολύ πιο δύσκολο να την κόψεις απ’ όσο είναι στην πραγματικότητα. Δε θέλεις να αλλάξεις. Κόβοντας την, μένει ένα κενό στη ρουτίνα σου που σε οδηγεί σε νευρικότητα. Ο καλύτερος τρόπος να γεμίσεις αυτό το κενό είναι μια καλή συνήθεια.

 

Αποφάσισε να σταματήσεις να βλάπτεις τον εαυτό σου

Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσεις να κόψεις αυτή την κακή συνήθεια. Όχι όμως επειδή σου λένε οι άλλοι ότι πρέπει. Η επιθυμία για αλλαγή πρέπει να έρθει από μέσα σου. Κι αυτό γίνεται όταν καταλάβεις με ποιο τρόπο είναι βλαβερή αυτή η συνήθεια για σένα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ότι πίνεις πολύ, και θέλεις να κόψεις την κακή συνήθεια του ποτού. Είναι εξωφρενικό όταν σκέφτεσαι τι πραγματικά κάνεις. Δίνεις τα ωραία σου λεφτά που έβγαλες με κόπο για να νιώσεις αδιάθετος από το ποτό και εξαντλημένος. Θα πλήρωνες κάποιον να σου δώσει μια γερή στο κεφάλι? Γιατί το να μεθύσεις είναι βασικά η ίδια δουλειά.

Άπαξ και συνειδητοποιήσεις το κακό που κάνεις στον εαυτό σου, οι κακές συνήθειες γίνονται λιγότερο συμπαθητικές. Αλλά το να τις κόψεις, και πάλι δεν είναι εύκολο, γιατί οι περισσότερες κακές συνήθειες δεν είναι στο σύνολό τους κακές. Τι εννοώ? Το να βγούμε έξω και να πιούμε, ικανοποιεί την επιθυμία μας να βρεθούμε με κόσμο και να περάσουμε καλά. Αυτές οι επιθυμίες από μόνες τους δεν είναι κακές, απλά χρειαζόμαστε ένα καλύτερο τρόπο να τις ικανοποιήσουμε.

 

Αντικατάστησε την κακή συνήθεια με μια καλή

Χρειάζεται να γεμίσουμε το κενό στην καθημερινή μας ρουτίνα με κάτι που δεν είναι τόσο βλαβερό. Χρειάζεται επίσης να ανταμείψουμε τον εαυτό μας και να συνεχίσουμε να έχουμε κίνητρα για να τα καταφέρουμε μέχρι το τέλος.

Συνεχίζοντας το παραπάνω παράδειγμα λοιπόν, θέλεις να σταματήσεις να πίνεις. Κόβοντας τις εξόδους για ποτό και τη συναναστροφή με κόσμο, το να κόψεις αυτή την κακή συνήθεια γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν άλλοι τρόποι να ικανοποιήσεις αυτές τις επιθυμίες σου – τρόποι που δεν είναι ούτε τόσο καταστροφικοί ούτε τόσο ακριβοί.

Αντί να βγεις έξω το βράδυ, δοκίμασε να βγεις κατά τη διάρκεια της μέρας. Σήκω νωρίς το πρωί και κάνε κάτι που σου αρέσει. Κάνε μια βόλτα στη γειτονιά ή κάθισε σε μια καφετέρια για κάνα-δυο ώρες. Όταν έχεις κάνει τις βόλτες σου πρωινά και μεσημέρια, κι έρθει αυτή η Παρασκευή και το Σάββατο βράδυ, δε θα νιώθεις τόσο νευρικός και θα είναι πιο εύκολο να αντισταθείς στο να βγεις έξω και να πιεις.

Διαφορετικά πράγματα λειτουργούν σε διαφορετικούς ανθρώπους. Το κλειδί είναι να βρεις ένα καλύτερο τρόπο να ικανοποιήσεις τις επιθυμίες που συνήθιζες να ικανοποιείς με την κακή συνήθεια.

Αν μπορείς να αντικαταστήσεις μια κακή συνήθεια με μια καλή και ευχάριστη συνήθεια, η αλλαγή είναι πολύ πιο πιθανό να κρατήσει. Άπαξ και μπορέσεις να νιώσεις ικανοποιημένος χωρίς να βλάπτεις τον εαυτό σου, θα αναρωτιέσαι πώς αυτή η παλιά κακή συνήθεια σου φαινόταν διασκεδαστική.

 

Γράψτε μου στα σχόλια μια κακή συνήθεια που θέλετε εσείς να αλλάξετε, να δούμε τι ωραία εναλλακτική μπορούμε να βρούμε.

 

Δείτε επίσης: