Καινούργιο ξεκίνημαΑυτό δε σημαίνει ότι εσύ δεν μπορείς να θέσεις τους στόχους σου οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου. Για πολύ κόσμο όμως, συμπεριλαμβανομένου κι εμένα, η αρχή της νέας χρονιάς είναι καιρός ξεκαθαρίσματος όσων έχουν συσσωρευτεί, και οργάνωσης όσων θα μας απασχολήσουν στη συνέχεια.

Στην κατηγορία Στόχοι & Κίνητρα θα βρεις αρκετή βοήθεια για να ορίσεις τους στόχους σου, αν δεν είσαι εξοικειωμένος με τη διαδικασία αυτή. Κάθισε και σκέψου τι θα ήθελες να πετύχεις μέσα στο επόμενο διάστημα, ή και μακροπρόθεσμα.

Μην πέφτεις στην παγίδα να το αναβάλλεις συνεχώς μέχρι να βρεις ελεύθερο χρόνο. Πολλές φορές οι μέρες μας είναι γεμάτες απλά και μόνο επειδή έχουμε συνηθίσει να κάνουμε το ένα πράγμα πίσω από το άλλο, χωρίς να σκεφτόμαστε “πραγματικά χρειάζεται να το κάνω αυτό?” Την πατάμε, γιατί κάνουμε ότι βρίσκεται μπροστά μας. Είναι σημαντικό μία στο τόσο λοιπόν να σταματάμε και να βάζουμε κάποια πράγματα στο μικροσκόπιο. Βρες τι σε ενοχλεί, και άλλαξε το.

Για παράδειγμα, εδώ και καιρό με βαραίνει το γεγονός ότι συσσωρεύονται τα μηνύματα και οι ειδοποιήσεις μου, σε βαθμό που πολλές φορές δεν μπορώ καν να τα ελέγξω. Σε αυτόν τον super ψηφιακό κόσμο, μπορεί να αντιμετωπίζεις κι εσύ το ίδιο. Όσο δεν κάνεις κάτι γι΄ αυτό, θα βρίσκεσαι καθημερινά να δυσανασχετείς με την κατάσταση, όπως ακριβώς κι εγώ. Σωστά? Τι πρέπει να κάνεις:

  • Καταρχάς να αφιερώσεις λίγο χρόνο να σκεφτείς με ποιους τρόπους θα μπορούσες να διαχειριστείς καλύτερα όλον αυτό τον όγκο.
  • Στη συνέχεια να αφιερώσεις χρόνο για να κάνεις τις αλλαγές που χρειάζονται και να σταματήσεις να έχεις τα ίδια προβλήματα στο μέλλον. Να δεις πώς μπορείς να οργανωθείς καλύτερα στο θέμα αυτό.
  • Και τέλος, να αφιερώσεις χρόνο να σκεφτείς, και να οργανώσεις, πώς θα τα διατηρήσεις σε ένα καλό επίπεδο και όχι σε δυο εβδομάδες να αρχίσεις και πάλι να δυσανασχετείς. Ένα οργανωμένο σχέδιο δηλαδή.

Μα πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσω πια? Επίτηδες θέλησα να τονίσω παραπάνω το γεγονός ότι και τα τρία αυτά στάδια χρειάζονται το χρόνο τους… που συνήθως κανείς μας δεν έχει, κι έτσι συνεχίζουμε να αφήνουμε τις γνωστές δυσκολίες να τριγυρίζουν ανάμεσα στα πόδια μας, κι εμείς απλά να σκοντάφτουμε πάνω τους καθημερινά. Όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξοδέψεις ένα κομμάτι του χρόνου σου για να σκεφτείς τον τρόπο που θα κάνεις τη δουλειά σου καλύτερα (και να τον βάλεις σε εφαρμογή), παρά να πέφτεις με τα μούτρα στη δουλειά, και τελικά πάντα να τρέχεις ξοπίσω της.

Στόχοι

Σε αυτό το πλαίσιο και όχι μόνο, κάποιοι από τους νέους μου στόχους είναι:

  1. 2-3 posts τη βδομάδα για το zenhabits.
  2. Να συγκεντρώσω τα 4 email accounts μου σε ένα. Τα 2 από αυτά χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση, όμως και στα άλλα έρχεται που και που ένα email που θα ‘πρεπε να μην έχω χάσει, και όλο κάποιο μπέρδεμα γίνεται. Στόχος μου είναι να ελέγχω μια φορά τη μέρα ένα μοναδικό λογαριασμό email μόνο και μόνο για να δω αν υπάρχει κάποιο sos μήνυμα. Τα υπόλοιπα μηνύματα θα τα διαχειρίζομαι μαζικά τρεις φορές τη βδομάδα, ή κάτι τέτοιο, όταν και θα απαντώ σε όσα χρειάζεται (batch process).
  3. Να μειώσω με κάποιο τρόπο τις ειδοποιήσεις μου στο facebook. Έχω 3 accounts – το ένα προοριζόταν προσωπικό, αλλά δύσκολα μένει κάτι προσωπικό σε τοίχο του facebook, και θα το κλείσω. Είμαι επίσης υπεύθυνη 4ων σελίδων (fb pages). Από όλα τα παραπάνω, οι ειδοποιήσεις και τα προσωπικά μηνύματα που λαμβάνω είναι ΠΟΛΛΑ. Μου χρειάζεται λοιπόν ένα καλό ξεκαθάρισμα, για να απαλλαγώ από περιττές ειδοποιήσεις. Βέβαια έτσι θα χάνω τα νέα όσων είχα χαρακτηρίσει close friends, αλλά αυτό σκέφτομαι να το καλύψω με το ακριβώς παρακάτω.
  4. Μια μέρα της βδομάδας θα είναι αφιερωμένη σε βόλτα! Για περπάτημα, για καφέ, ή τσάι καλύτερα για μένα, για σινεμά, για θέατρο, για άλλα πολιτιστικά ή ότι άλλο. Ευτυχώς από τότε που φτιάξαμε το zanteevents.com, τον Οδηγό εκδηλώσεων της Ζακύνθου, ξέρουμε από τους πρώτους τι ‘παίζει’ στο νησί, και το καλό είναι πως πάνω από τις μισές εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο. Αν οποιαδήποτε στιγμή σας βγάλει ο δρόμος σας στη Ζάκυνθο, θα σας είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε τα δρώμενα. Ψάξτε “εκδηλώσεις Ζάκυνθος” τότε στο Google, και θα μας βρείτε. Όπως έλεγα, θέλω να ευχαριστιέμαι κάποιες στιγμές ηρεμίας με ένα ζεστό τσαγάκι, και με καλή παρέα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό από κοντά, θα φτιάχνω το τσάι μου και θα τα λέω με τα αγαπημένα μου πρόσωπα τηλεφωνικώς, για ένα ‘catch up’ με διάθεση χαλαρή. Εύκολα παρασυρόμαστε από την πίεση της δουλειάς που νιώθουμε να προηγείται, και αφήνουμε τις προσωπικές στιγμές χαλάρωσης σε δεύτερη μοίρα. Για να το αποφύγω λοιπόν, σκέφτομαι να το εντάξω στους εβδομαδιαίους μου στόχους.
  5. Άσκηση. Εδώ είμαι ακόμα σε σκέψεις, κι έτσι δεν έχω να ανακοινώσω τον ακριβή μου στόχο. Τελείωσε η τρίμηνη συνδρομή μου στο γυμναστήριο, και σκέφτομαι αν θα την ανανεώσω. Προτιμώ τη yoga από την άσκηση του γυμναστηρίου, αλλά δεν ξέρω αν θα με βοηθήσει στο στόχο μου για Αύξηση μυικής μάζας και επίπεδο στομάχι. Ο Leo έβγαλε ένα νέο course πριν λίγες μέρες σχετικά με την άσκηση, που φαίνεται πολύ καλό και σκέφτομαι πολύ σοβαρά να συμμετάσχω. Θα γράψω αναλυτικά γι’ αυτό τις επόμενες μέρες.
  6. ΠΣΠ. Συνεχίζει να είναι το κλειδί για μια παραγωγική μέρα πιστεύω, αν γνωρίζεις να το χειριστείς, κι αν έχεις στρώσει το έδαφος λίγο γι’ αυτό. Μια εβδομάδα τώρα γράφω στο κόκκινο moleskine μου τα Πιο Σημαντικά Πράγματα της μέρας μου (ΠΣΠ). Στο τέλος της μέρας ή την επόμενη μαρκάρω αν τα ολοκλήρωσα ή όχι – άλλη ικανοποίηση όταν τα έχεις κάνει. Σε μια άκρη γράφω άλλα πράγματα που προκύπτουν και πρέπει να γίνουν, μικρότερης ίσως σημασίας από τα ΠΣΠ. Αυτά θέλω να μάθω να τα διαχειρίζομαι επίσης σε batch process, και να τα ξεπετάω μια φορά τη μέρα ή στις δυο μέρες, ώστε να καταναλώνουν λιγότερο από το χρόνο μου συνολικά. Θα τα πούμε κι αυτά σε επόμενα άρθρα. Το moleskine και τα μάτια μου, κοινώς. Όσο με ακολουθεί, θα μου υπενθυμίζει τα σημαντικά της μέρας μου.

Αν πετύχω τον πρώτο μου στόχο, που σημαίνει ότι θα τα λέμε πιο συχνά, οποιασδήποτε μορφή ενθάρρυνσης θα βοηθούσε. Όλοι θέλουμε παρακίνηση – μην το ξεχνάτε αυτό! Ελάτε να αλληλο-παρακινηθούμε. Ή βρείτε έναν άλλο παρτενέρ σε αυτό που θέλετε να κάνετε, για να σας παρακινεί. Δείτε τα Top 20 κόλπα παρακίνησης παρακάτω.

Μένει βέβαια να ορίσω με ποιους στόχους θα ξεκινήσω και ποιους θα αφήσω για τη συνέχεια, γιατί όλα μαζί δε γίνονται. Μπορεί ο ενθουσιασμός να σε παρασύρει και να πιστεύεις ότι όλα μπορείς να τα χωρέσεις με κάποιο τρόπο στο νέο σου πρόγραμμα, μα έτσι υπάρχει κίνδυνος σύντομα να κουραστείς και να θέλεις να τα παρατήσεις. Ασχολήσου με ένα πράγμα τη φορά και επικεντρώσου σε αυτό, για να τα καταφέρεις.

Αν θέλετε να μοιραστείτε στόχους σας, να ρωτήσετε ή να γράψετε κάτι μετά τα παραπάνω, κάντε το στα σχόλια.

 

 

Δείτε επίσης: