Μου αρέσει η απλή φιλοσοφία του Ζεν Βουδισμού, του να βρίσκεις τη γαλήνη μέσα από το διαλογισμό, και μου αρέσει η μινιμαλιστική αισθητική.
Αλλά επέλεξα το Zen Habits σαν τίτλο του blog μου, επειδή περιγράφει τη φιλοσοφία του με συνοπτικό τρόπο.
Αυτό το blog είναι για το πώς να απλουστεύεις, να βελτιώνεις τη ζωή σου, να έχεις επίγνωση. Πιστεύω ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στη ζωή σου, ειδικά αυτές που αξίζει να κάνεις, επιτυγχάνονται εν τέλει χτίζοντας καλές συνήθειες. Θέλω να τρέξω έναν μαραθώνιο? Τότε θα πρέπει να καλλιεργήσω τη συνήθεια να τρέχω 4-5 φορές την εβδομάδα. Πρέπει να καλλιεργήσω τη συνήθεια της θετικής σκέψης. Επίσης βοηθάει το να σηκώνομαι νωρίς το πρωί, να τρώω υγιεινά, και να μην καπνίζω, όπως έχω κάνει.
Αυτές οι συνήθειες δεν γεννήθηκαν μέσα σε μία νύχτα. Δεν μπορείς να πεις στον εαυτό σου “Θα σηκώνομαι νωρίς, ξεκινώντας από αύριο το πρωί!” Βασικά, μπορείς να το πεις στον εαυτό σου αυτό, αλλά αν νομίζεις ότι θα γίνει τόσο γρήγορα, γελιέσαι.
Όχι, αυτές οι συνήθειες πρέπει να καλλιεργηθούν με καθημερινή εξάσκηση. Προσωπικά, πιστεύω ότι πρέπει να εξασκείς μία συνήθεια, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσήλωση, κάθε μέρα για ένα μήνα. Όταν το κάνω μόνο για μία εβδομάδα, δεν πιάνει. Αλλά όταν το έχω κάνει για ένα μήνα ή περισσότερο, τότε πιάνει. Και αυτό δε σημαίνει ότι πετυχαίνω κάθε μέρα, αλλά το σημαντικό είναι ότι προσπαθώ, και όταν αποτυγχάνω, μαθαίνω από τα λάθη μου.
Το Ζεν στον τίτλο αυτού του blog είναι απλά ένας τρόπος να υπενθυμίζω στον εαυτό μου να είμαι στο παρόν, να ζω απλά, να είμαι συγκεντρωμένος και γαλήνιος όσο κάνω το ταξίδι μου, δημιουργώντας καλές συνήθειες και πετυχαίνοντας τους στόχους μου. Αυτό είναι όλο. Δεν είμαι μοναχός του Ζεν, ούτε επαγγελματίας, αν και προσπαθώ να εξασκούμαι στον διαλογισμό όταν μπορώ. Ποτέ δεν ήμουν μαθητής κάποιου δασκάλου του Ζεν, αλλά έχω διαβάσει κάποια εξαιρετικά βιβλία του Ζεν .
Για όποιον ενοχλείται με το “Ζεν” στο Zen Habits: Ανάπνευσε. Και μετά, άστο να φύγει.
Leave A Comment