Έχεις γίνει καλός στο να γράφεις τις δουλειές σου σε λίστες, αλλά έχεις πρόβλημα να τις εκτελείς? Δεν είσαι ο μόνος.
Πολλά από τα συστήματα παραγωγικότητας, ασχολούνται με το πώς να κάνεις λίστες με τις δουλειές που έχεις να κάνεις. Τι γίνεται όμως όταν γράφεις “να γίνει αυτό, κι εκείνο, και το άλλο” και τελικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα από αυτά?
Για να κυλάει η λίστα σου μια χαρά και οι δουλειές σου να γίνονται, χρειάζεται μια σειρά από συνήθειες που οι περισσότεροι άνθρωποι δε σκέφτονται καν.
Πάμε να δούμε κάποια από τα θέματα που σε εμποδίζουν να ξεπετάξεις τη λίστα σου. Και να δούμε και ποιες είναι οι συνήθειες που χρειάζονται για να ξεπεράσεις τα θέματα αυτά.
“Πιάνω να δουλέψω κάτι, αλλά μου κόβεται η φόρα.”
Πρώτα απ’ όλα, καλό είναι να αναλύσεις μια τέτοια αντίσταση – δεν το κάνουμε συχνά. Γιατί δε θέλεις να ξεκινήσεις κάτι? Αν αναγνωρίσεις το πρόβλημα μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις και τη λύση.
Τι θα μπορούσε να βοηθήσει?
Μικρές δόσεις. Πες στον εαυτό σου ότι πρέπει να δουλέψεις ένα συγκεκριμένο πράγμα μόνο 5 λεπτά. Αυτός ο μικρός όγκος δουλειάς είναι λιγότερο τρομακτικός.
- Απλά ξεκίνα. Άπαξ και ξεκινήσεις, είναι πολύ πιο εύκολο να συνεχίσεις μετά. Πες λοιπόν στον εαυτό σου ότι αυτό που έχει να κάνει, είναι απλά να ξεκινήσει. Μου αρέσει να το συγκρίνω αυτό με τη φιλοσοφία μου στην άσκηση: αντί να ανησυχώ για όλες εκείνες τις επαναλήψεις που πρέπει να κάνω στα βάρη, λέω στον εαυτό μου ότι απλά πρέπει να βάλω τα αθλητικά μου και να πάω στο γυμναστήριο. Μετά από αυτό είναι πραγματικά εύκολο. Κάνε το ίδιο πράγμα με οποιαδήποτε δουλειά – απλά βάλε μπρος το σύστημα σου, όποιο είναι αυτό κάθε φορά, και κάνε τις βασικές πρώτες κινήσεις (π.χ. ξεκίνα να πληκτρολογείς). Από εκεί κι έπειτα, το πράγμα γίνεται πιο εύκολο.
- Αντάμειψε τον εαυτό σου. Καθόμαστε για δουλειά, αλλά σκεφτόμαστε κάτι άλλο που θέλουμε να κάνουμε. Όλοι μας έχουμε κάτι που μας αρέσει περισσότερο από τη δουλειά. Σκέψου ποιο είναι αυτό το πράγμα και θεώρησε ότι θα είναι η ανταμοιβή σου. Ας πούμε ότι είναι το facebook. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να κοιτάξει το facebook μέχρι να κάνεις τουλάχιστον 10 λεπτά δουλειά (ή 15 ή 20, δεν έχει σημασία). Βάλε ακόμα και χρονόμετρο αν θέλεις. Όταν τελειώσουν τα 10 λεπτά σου, βάλε το χρονόμετρο για άλλα 5 λεπτά και τσέκαρε το facebook. Και στη συνέχεια επανάλαβε το ίδιο.
- Ενθουσιάσου! Βασικά αυτή είναι μια συμβουλή που βοηθάει σε οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία. Αν είσαι ενθουσιασμένος με κάτι, δε διστάζεις να το κάνεις κιόλας. Πώς όμως ενθουσιάζεσαι με μια δουλειά? Προσπάθησε να βρεις κάτι το συναρπαστικό. Θα σου φέρει έσοδα? Τι θα μπορείς να κάνεις με τα έσοδα αυτά? Θα σου φέρει νέους πελάτες, νέες ευκαιρίες, αναγνώριση? Αν δεν μπορείς να βρεις τίποτα συναρπαστικό σε αυτό που έχεις να κάνεις, σκέψου αν είναι πραγματικά σημαντικό ή όχι – και αν όχι, βρες ένα τρόπο να μην το κάνεις. Κάποιες φορές, το να ελαχιστοποιήσεις (ή να αναθέσεις σε άλλους ή να καθυστερήσεις) κάποιες δουλειές είναι η καλύτερη επιλογή.
“Κάποιες συγκεκριμένες δουλειές ή κάποια συγκεκριμένα projects είναι ο φόβος κι ο τρόμος μου.”
Συνήθως υπάρχουν κάποιοι λόγοι που αυτές οι δουλειές ή τα projects σε τρομάζουν:
Είναι πολύ τρομακτικά σε μέγεθος ή ανοίγουν τόσες δυνατότητες που σε αγχώνουν. Για να το πολεμήσεις αυτό, σπάστα σε μικρότερα κομμάτια – βασικά, βρες το πρώτο μικρό κομμάτι (όπως συμβουλεύει κι ο David Allen στο Get Things Done). Είναι τρομακτικό να κάνεις μια δουλειά του τύπου “Να κάνω ένα report για το χ” ή “Να κάνω έναν ετήσιο σχεδιασμό για το ψ”. Όταν όμως απλά χρειάζεται να κάνεις την πρώτη φυσική ενέργεια, που θα μπορούσε να είναι “Να πάρω τηλ. τον Τάκη για τα στατιστικά” ή “Να κάνουμε με τον Σάκη μια λίστα με 10 πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε αυτή τη χρονιά”, είναι πολύ πιο εύκολο να το χειριστείς, άρα γίνεται και λιγότερο τρομακτικό.
- Δε γνωρίζεις πώς να το κάνεις. Αν κάτι δεν το έχεις κάνει ένα εκατομμύριο φορές στο παρελθόν, σου είναι άγνωστο και καθόλου οικείο. Όλοι το τρέμουμε αυτό. Η λύση? Πρώτα, βρες περισσότερες πληροφορίες – μάθε όσα περισσότερα μπορείς για αυτό. Αυτό μπορεί να σημαίνει να κάνεις μια έρευνα στο διαδίκτυο, ή να μιλήσεις με κάποιον που το έχει κάνει στο παρελθόν, ή να διαβάσεις ένα βιβλίο, ή να κάνεις μαθήματα. Ότι κι αν χρειάζεται να κάνεις, κάνε το άγνωστο να γίνει γνωστό. Δεύτερον, εξασκήσου σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο. Όταν έχεις μάθει πώς να κάνεις κάτι, χρειάζεται να εξασκηθείς για να γίνεις καλός σε αυτό. Εξασκήσου μόνο στις μεμονωμένες δεξιότητες που σου χρειάζονται για να κάνεις μια δουλειά ή ένα project, ένα τη φορά, μέχρι να είσαι καλός στις δραστηριότητες αυτές. Όταν πλέον το κατέχεις, δε θα είναι τρομακτικό.
- Εστιάζεις σε αρνητικές πλευρές του θέματος. Μπορεί να εστιάζεις στο πόσο δύσκολο είναι κάτι, ή γενικώς σε χίλια δυο εμπόδια. Δοκίμασε αντ’ αυτού να κοιτάς τις θετικές πλευρές. Εστίασε στο πόσο υπέροχη ευκαιρία είναι αυτό το project για σένα… μια ευκαιρία να μάθεις, να βελτιωθείς σε κάτι, να βγάλεις περισσότερα χρήματα, να δουλέψεις μια σχέση, να κερδίσεις αναγνώριση μακροπρόθεσμα, να αυξήσεις τις πιθανότητες προαγωγής σου. Αυτό είναι παρόμοιο με το “ενθουσιάσου” της προηγούμενης ενότητας. Αν κοιτάς τις ευκαιρίες, και όχι τα προβλήματα, θα είσαι λιγότερο τρομαγμένος και περισσότερο κοντά στο να θέλεις να το κάνεις.
“Κάνω την αρχή, αλλά χάνω την προσοχή μου και ποτέ δεν τελειώνω.”
Άμα κάνεις την αρχή, ήδη έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα προς το τέλος. Τώρα απλά πρέπει να ασχοληθείς με όλα εκείνα που σου αποσπούν την προσοχή. Οι προτάσεις μου εδώ δεν θα είναι οι πιο αγαπητές… αλλά δουλεύουν:
Μικρές δουλειές. Το ανέφερα αυτό και παραπάνω, αλλά είναι πολύ σημαντικό να το επαναλάβουμε κι εδώ. Αν αποσπάται η προσοχή σου, μπορεί να είναι επειδή δουλεύεις πολλή ώρα σε μια συγκεκριμένη δουλειά ή κάποιο project. Για να παραμείνεις εστιασμένος, κάνε μόνο κάτι μικρό – με αυτό τον τρόπο είναι πιθανότερο να συνεχίσεις να ασχολείσαι με τη συγκεκριμένη δουλειά. Αν η δουλειά που έχεις να κάνεις παίρνει πολλή ώρα, επικεντρώσου στο να κάνεις μόνο 15-20 λεπτά από αυτή.
- Μια και μόνο συγκεκριμένη δουλειά. Μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει πολλές δουλειές παράλληλα. Κάνε μόνο τη δουλειά που έχεις στα χέρια σου εκείνη την ώρα. Αν έχεις την τάση να διαβάζεις emails, να στέλνεις μηνύματα, να σερφάρεις στο διαδίκτυο, να διαβάζεις τα RSS feeds σου, να μιλάς στο τηλέφωνο κτλ. όσο κάνεις μια δουλειά, αναπόφευκτα θα αποσπάσαι από αυτή. Κάνε μια δουλειά τη φορά. Ένα πράγμα τη φορά. Αν αισθάνεσαι τον εαυτό σου να ξεφεύγει από τη δουλειά αυτή, σταμάτα. Και επανέφερε τον πίσω.
- Αποσυνδέσου. Αυτά που σου αποσπούν την προσοχή περισσότερο είναι όλα αυτά που έχουμε συνηθίσει να συνδεόμαστε… Emails, RSS feeds, μηνύματα, twitter, facebook, τηλέφωνα. Αποσυνδέσου όσο κάνεις αυτή τη μια δουλειά που έχεις στα χέρια σου. Αυτή πάντα είναι μια όχι και τόσο αγαπητή πρόταση, αλλά πριν την απορρίψεις, δοκίμασε την. Κλείσε τα πάντα και προσπάθησε να εστιάσεις σε μια και μοναδική δουλειά. Θα κάνεις πολλά περισσότερα απ’ ότι συνήθως, σου το εγγυώμαι. Αυτή τη στιγμή, γράφω αυτό το κείμενο ενώ έχω ήδη αποσυνδεθεί από το διαδίκτυο. Είναι πολύ πιο εύκολο έτσι να συγκεντρωθείς. Θα το ανοίξω μόλις τελειώσω, δεν χάθηκε ο κόσμος. Μέχρι τότε, μόνο να με αποσπάσει και να με καθυστερήσει θα καταφέρει, τίποτα άλλο.
- Καθάρισε το γραφείο σου. Η προσοχή σου μπορεί να αποσπάται από οπτικά εμπόδια, όπως κάθε λογής σαβούρα που μπορεί να έχει μαζευτεί στο γραφείο σου. Ίσως αξίζει να καθαρίσεις τα πάντα πάνω από το γραφείο σου (Δες το 3 βήματα για ένα μόνιμα καθαρό γραφείο). Καθάρισε επίσης τους τοίχους γύρω σου και το desktop του υπολογιστή σου, και δούλευε μόνο με ένα πρόγραμμα ανοιχτό τη φορά, αν είναι δυνατόν.
- Επικεντρώσου. Όταν το γραφείο σου είναι πλέον καθαρό κι εσύ αποσυνδεδεμένος, και δουλεύεις πάνω σε ένα συγκεκριμένο πράγμα, βάλε όλη σου την προσοχή και τη συγκέντρωση πάνω εκεί. Βγάλε την ενέργεια σου πάνω σε αυτή τη δουλειά, και δες αν μπορείς να την ολοκληρώσεις στα γρήγορα. Μπορεί ακόμα και να σε συνεπάρει (θα είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί), και πραγματικά να κυλήσει η δουλειά, σαν νεράκι.
- Κάνε διαλείμματα. Συχνά βοηθάει το να εστιάσεις σε μια συγκεκριμένη δουλειά για ένα σύντομο διάστημα, κι αμέσως μετά να κάνεις ένα διάλειμμα. Αυτό σου επιτρέπει να κάνεις μια επανεκκίνηση στο μυαλό. Μετά, γύρνα πίσω στη δουλειά και επικεντρώσου στο επόμενο πράγμα που έχεις να κάνεις.
“Πολλές φορές δεν έχω όρεξη να κάνω καμία δουλειά. Η ιδέα και μόνο της δουλειάς φαντάζει απαίσια και δεν ξεκινώ να κάνω το οτιδήποτε.“
Το ξέρω καλά αυτό το συναίσθημα. Μαστίζει όλους μας, και τέλεια απάντηση δεν υπάρχει. Παρόλα αυτά, να κάποιες προτάσεις:
Συγυρίσου. Αν δουλεύεις από το σπίτι, κάνε ένα ντους. Πολλές φορές το να συγυρίσουμε λίγο τον εαυτό μας, μας κάνει να αισθανθούμε πολύ καλύτερα.
- Κάνε μια βόλτα. Ένας μικρός περίπατος θα κάνει το αίμα στο σώμα σου να κυκλοφορήσει με ζωντάνια και πάλι, θα ανανεώσει το μυαλό σου, και θα σε κάνει να σκεφτείς τι πραγματικά θέλεις να κάνεις σήμερα. Δε λέω ότι είναι σίγουρα αυτό που χρειάζεσαι, αλλά αξίζει μια προσπάθεια.
- Ασκήσου. Παρομοίως, η άσκηση μπορεί να σε κάνει να νιώσεις υπέροχα. Λίγο τζόγκινγκ, λίγες ασκήσεις με βαράκια, λίγο πιλάτες ή λίγες ασάνες της yoga ή διαλογισμός… αυτά τα πράγματα σου ανεβάζουν τη διάθεση και σε κάνουν να νιώθεις παραγωγικός και χαρούμενος. Δοκίμασε το – μπορεί να αισθανθείς να θέλεις να κάνεις περισσότερα πράγματα όταν τελειώσεις, αλήθεια.
- Και πάλι, να σκέφτεσαι τις ευκαιρίες. Φαντάσου τον εαυτό σου μελλοντικά να κοιτά πίσω στο σήμερα. Θα είσαι ευχαριστημένος που τεμπέλιασες? Ή θα ήσουν πιο ευτυχισμένος αν έκανες κάτι, και αξιοποιούσες τις ευκαιρίες που είχες σήμερα μπροστά σου? Είναι χρήσιμο να σκέφτεσαι σαν ο μελλοντικός εαυτός σου – γιατί ότι κάνουμε σήμερα είναι αυτό που θα ανοίξει ευκαιρίες μπροστά μας, θα ανοίξει νέους δρόμους για το αύριο.
- Μικρά βήματα. Μη σκέφτεσαι σαν να έχεις να διαχειριστείς μια ολόκληρη μέρα στη δουλειά, ή μια ολόκληρη λίστα με πράγματα που έχεις να κάνεις. Αυτό είναι από μόνο του εξουθενωτικό… Απλά σκέψου ότι έχεις να κάνεις ένα πράγμα. Αυτό είναι που πρέπει να κάνεις – μόνο αυτό το ένα πράγμα. Κάντο μικρό και εύκολο, και ιδανικά διασκεδαστικό, και να δικαιώνει τους κόπους σου. Τώρα επικεντρώσου σε αυτή την εύκολη δουλειά. Άπαξ και ξεκινήσεις, μπορεί να είσαι περισσότερο πρόθυμος στη συνέχεια να κάνεις κάτι άλλο, και μετά κάτι άλλο.
- Βρες διασκεδαστικά πράγματα να κάνεις. Αν έχεις μόνο βαρετά ή δυσάρεστα πράγματα να κάνεις, πώς να σου έρθει η όρεξη για δουλειά? Διάλεξε λοιπόν έναν διαφορετικό δρόμο για σήμερα: δες αν μπορείς να βρεις κάτι που να είναι διασκεδαστικό και συναρπαστικό και όμορφο κι ωραίο, αλλά να σε προχωρά και πάλι ένα βήμα μπροστά σε κάποιο project ή κάποιο στόχο σου. Μπορεί αυτό το κάτι διασκεδαστικό να σε παρασύρει και να πιάσεις να κάνεις κι άλλα πράγματα στη συνέχεια με όρεξη. Ή μπορεί απλά να περάσεις τη μέρα σου κάνοντας πράγματα που έχουν πλάκα (κοίτα μόνο να σε πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά με κάποιο τρόπο – μην κολλήσεις στην πασιέντζα όλη μέρα).
- Δεσμεύσου. Αν το πρόβλημα σου είναι η παρακίνηση, δεσμεύσου στον εαυτό σου ότι θα κάνεις λίγη πρόοδο με ένα στόχο ή κάποιο project σου σήμερα, ή κάθε μέρα αυτή την εβδομάδα. Πες το στους φίλους και την οικογένεια σου, γράψτο στο blog σου, ή σε ένα forum. Μείνε συνεπής σε αυτό που δήλωσες στον κόσμο και ενημέρωνε τους για το τι έκανες σήμερα.
- Ανταμοιβές. Πες στον εαυτό σου ότι αν κάνεις απλά αυτό το πρώτο βήμα, θα σου πάρεις ένα δωράκι, θα αγοράσεις ένα βιβλίο ή κάτι άλλο που θέλεις και το αντέχει η τσέπη σου αυτή τη στιγμή. Όποια κι αν είναι η ανταμοιβή σου, χρησιμοποίησε την για να παρακινήσεις τον εαυτό σου να κάνει την αρχή. Μετά άσε τα υπόλοιπα να κυλήσουν.
“Κάνω μια λίστα με πράγματα για την επόμενη μέρα… κι εκείνη τη μέρα, ξυπνάω βλέποντας μόνο άσχημα πράγματα, δεν έχω όρεξη να κάνω τίποτα από τη λίστα.”
Δυο πράγματα έχω να πω εδώ:
Υπερφόρτωση. Πιθανότατα σκέφτεσαι έτσι επειδή υπερφορτώνεις τον εαυτό σου. Έχουμε την τάση να στοιβάζουμε ένα σωρό πράγματα μέσα σε μια μόνο μέρα μας, υπερεκτιμώντας το πόσα τελικά μπορούμε να κάνουμε. Κάνε συνήθεια σου να διαλέγεις μόνο τρία Πιο Σημαντικά Πράγματα για τη μέρα σου, και κάντα νωρίς το πρωί (τουλάχιστον δυο από αυτά πριν καν ανοίξεις τα emails σου). Αν ξέρεις ότι έχεις μόνο τρία πράγματα να κάνεις, νιώθεις ότι μπορείς και να τα διαχειριστείς. Πολύ πιθανό να βγουν και κάποια μικρότερα πράγματα στη συνέχεια. Αυτά γράψτα σε ένα χαρτί με τίτλο “Επεξεργάζομαι μαζικά!”, και κάνε τα όλα μεμιάς κοντά στο τέλος της μέρας.
- Διασκέδαση. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι φορτώνεις τον εαυτό σου με δυσάρεστες δουλειές. Ποιος θέλει να έχει μπροστά του μια μέρα σαν αυτή? Άστες στην άκρη, και στη θέση τους σημείωσε δουλειές που θα ανυπομονείς να κάνεις. Φτιάξε μια συναρπαστική λίστα με πράγματα που έχεις να κάνεις γι’ αύριο. Αν πραγματικά δεν έχεις να κάνεις τίποτα σημαντικό που να είναι και ευχάριστο, είναι πιθανό να είσαι σε λάθος δουλειά. Κοίτα για μια δουλειά που πραγματικά θα ευχαριστιέσαι. Ναι, κάθε δουλειά έχει δυσάρεστα και δύσκολα tasks, αλλά μπορεί να οδηγούν σε κάτι που προσφέρει ικανοποίηση, που δικαιώνει τους κόπους σου. Μπορεί να πρεσβεύουν κάτι που εσένα σε συναρπάζει. Αν η δουλειά σου δεν έχει τίποτα απ’ αυτά, δες τι μπορεί να γίνει – ‘ανακαίνισε’ την με κάποιο τρόπο, ή ψάξε για άλλη.
Δείτε επίσης:
- Δεν μπορείς να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου? Δημιούργησέ την!
- Μη βιάζεις τη ζωή σου να φύγει
- Ξεκόλλα: 16 τρόποι να δώσεις κίνητρα στον εαυτό σου όταν σε έχει πάρει από κάτω
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 1o: Υποχρεώσεις
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 2ο: Τα δωμάτιά σου
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 3ο: Ντουλάπες και συρτάρια
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 4o: Ο χώρος που δουλεύεις
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 5ο: Η γκαρνταρόμπα σου
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 6o: Τα media
- Ο σύντομος αλλά αποτελεσματικός οδηγός για να βρεις το πάθος σου
Leave A Comment