Ένα από τα πράγματα που έμαθα σαν πρώην δημοσιογραφικός συντάκτης σε εφημερίδα, ήταν να επεξεργάζομαι βάναυσα το υλικό που είχα στα χέρια μου. Κόβεις όλα όσα δεν είναι απαραίτητα, και στο τέλος έχεις μία ιστορία με ακόμα καλύτερο νόημα.

Προτείνω ανεπιφύλακτα να επεξεργαστείς τη ζωή σου.

Το σημερινό Επεξεργάσου είναι για: τις ντουλάπες και τα συρτάρια σου.

Στο προηγούμενο Επεξεργάσου, μίλησα για μια μέθοδο σύμφωνα με την οποία μπορείς να επεξεργαστείς τα δωμάτιά σου, απομακρύνοντας τη σαβούρα, και αφήνοντας μόνο ό,τι είναι απαραίτητο. Πρότεινα να αφήσεις για αργότερα τις ντουλάπες και τα συρτάρια, και να επικεντρωθείς μόνο σε ό,τι είναι ορατό όταν μπαίνεις στο δωμάτιο. Ο λόγος είναι ότι αν τα πιάσεις όλα με την πρώτη, μαζί και τις ντουλάπες και τα συρτάρια, μπορεί να σου πέσει πολύ βαρύ. Ενώ αν επικεντρωθείς σε ό,τι είναι άμεσα ορατό, μπορείς να κάνεις τη μεγάλη διαφορά στο πως νιώθεις γι’ αυτό το δωμάτιο έχοντας ξοδέψει λιγότερο χρόνο να το επεξεργαστείς.

Αλλά σε αυτό το Επεξεργάσου, θα επικεντρωθούμε σε ότι δεν είναι άμεσα ορατό. Κάθε δωμάτιο έχει ντουλάπες και συρτάρια, στα οποία εύκολα συσσωρεύονται άχρηστα πράγματα που μπορεί να βάζαμε εκεί για χρόνια και στη συνέχεια να ξεχνούσαμε. Όσο δεν τα βλέπουμε, δεν τα σκεφτόμαστε κιόλας, σωστά? Ναι, αλλά κάθε φορά που ανοίγουμε τη ντουλάπα ή το συρτάρι, θυμόμαστε όλα αυτά τα άχρηστα αντικείμενα. Ας δημιουργήσουμε απλούς χώρους, χωρίς άγχος!

 

Συρτάρια                             

Ξεκίνα με τα συρτάρια, γιατί είναι πιο απλά. Βγάλε ένα συρτάρι τη φορά, και ακολούθησε αυτά τα εύκολα βήματα για κάθε συρτάρι:

1. Άδειασε όλα όσα περιέχει το συρτάρι. Όλα.

2. Καθάρισε το συρτάρι. Βγάλε τυχόν σκουπιδάκια που μπορεί να έχει, στη συνέχεια καθάρισέ το με ένα βρεγμένο πανί ή χρησιμοποίησε ένα καθαριστικό. Κάντο καθαρό και όμορφο.

3. Απομάκρυνε όλα τα άχρηστα αντικείμενα από το σωρό με τα πράγματα που έβγαλες από το συρτάρι, και ξεφορτώσου τα.

4. Τώρα πέρνα ένα χεράκι όσα πράγματα έχουν μείνει, και χώρισε: τα πράγματα που θα ήθελες να χαρίσεις (βάλτα σε ένα κουτί και βάλε το κουτί στο αυτοκίνητό σου, όταν τελειώσεις να το πας στους ανθρώπους που θα το χαρίσεις), τα πράγματα που θέλεις να βάλεις σε διαφορετικό χώρο μέσα στο σπίτι (αυτό κάντο αμέσως αφού τελειώσεις), και τα πράγματα που θέλεις να κρατήσεις στο συρτάρι. Προσπάθησε να κρατήσεις μέσα στο συρτάρι πράγματα σχετικά μεταξύ τους – μη γεμίσει σαβούρα. Κράτησε μόνο ένα είδος αν μπορείς σε αυτό το συρτάρι, όπως γραφική ύλη, ή εσώρουχα, ή οτιδήποτε, απλά να ξέρεις τι ανήκει εκεί.

5. Βάλε πίσω τα πράγματα με τάξη. Θα πρέπει τώρα να έχεις πολύ λιγότερα πράγματα να βάλεις πίσω στο συρτάρι. Αν όχι, ρίξε άλλη μια ματιά σε ότι σου έμεινε, και προσπάθησε να κρατήσεις λιγότερα, γιατί αλλιώς το συρτάρι θα είναι πάλι μέσα στη σαβούρα. Βάλτα πίσω νοικοκυρεμένα, με τάξη – βοηθάει να πάρεις ένα διαχωριστικό για το συρτάρι. Αυτό είναι τέλειο για τα πράγματα του γραφείου ή του σχολείου, όπως στυλό, σελοτέιπ, ψαλίδια, συνδετήρες.

6. Τώρα που είναι έτσι όμορφο, απλό, συγυρισμένο, χωρίς πολύ σαβούρα, γιόρτασέ το! Και κράτα το έτσι! Ποτέ μην πετάς πράγματα χύμα μέσα στο συρτάρι. Σιγουρέψου πρώτα για κάτι ότι εκεί είναι η θέση του, και τότε βάλτο στο συρτάρι νοικοκυρεμένα. Αυτή η συνήθεια μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά θα σε ξεπληρώσει όταν στο τέλος θα έχεις λιγότερα ακατάστατα συρτάρια.

Μπορείς είτε να σταματήσεις όταν τελειώσεις με το ένα συρτάρι, και να περιλάβεις το επόμενο συρτάρι αύριο, ή μπορείς και να συνεχίσεις αν έχεις το χρόνο και την όρεξη.

 

Ντουλάπες

Τώρα πάμε στις ντουλάπες, που είναι λίγο περισσότερο περίπλοκες. Για να απλουστεύσουμε όμως τα πράγματα, ξεκίνα με ένα κομμάτι της ντουλάπας: ένα ράφι, ή τον πάτο της ντουλάπας. Για κάθε ράφι ακολούθησε τα ίδια βήματα με τα παραπάνω για τα συρτάρια. Κάνε το ίδιο με τον πάτο της ντουλάπας – ουσιαστικά, απομάκρυνε τα πάντα από το κάτω μέρος, και κράτησέ το όσο πιο καθαρό γίνεται. Όταν είναι αυτό το σημείο καθαρό, τότε δείχνει πιο απλή μια ντουλάπα.

Επόμενα είναι τα ρούχα ή άλλα πράγματα που κρέμονται στη ντουλάπα. Το καλύτερο είναι να τα βγάλεις όλα έξω, και να ακολουθήσεις τις ίδιες βασικές διαδικασίες, απλουστεύοντας, ξεκαθαρίζοντας, και βάζοντας πίσω μόνο ό,τι είναι απαραίτητο. Αυτή είναι μια φοβερή άσκηση που θα μειώσει αισθητά τη γκαρνταρόμπα σου (ξεφορτώσου ρούχα που πλέον δε φοράς ή δε σου κάνουν!) και απλοποίησε τη ντουλάπα.

Οι ντουλάπες μπορεί να μας φαίνονται φοβερές, γι’ αυτό καλό είναι να ασχοληθείς από λίγο με ένα κομμάτι τη φορά, και να το κάνεις κάθε μέρα για μια εβδομάδα. Κάθε μέρα θα παίρνει μόνο 15 λεπτά ή κάτι τέτοιο, αν είσαι γρήγορος στις κινήσεις σου και τις αποφάσεις σου για κάθε αντικείμενο.

 

Δείτε επίσης: