Ένα από τα πράγματα που έμαθα σαν πρώην δημοσιογραφικός συντάκτης σε εφημερίδα, ήταν να επεξεργάζομαι βάναυσα το υλικό που είχα στα χέρια μου. Κόβεις όλα όσα δεν είναι απαραίτητα, και στο τέλος έχεις μία ιστορία με ακόμα καλύτερο νόημα.

Προτείνω ανεπιφύλακτα να επεξεργαστείς τη ζωή σου.

Το σημερινό Επεξεργάσου είναι για: τα media.

Αυτό θα είναι ένα αμφιλεγόμενο άρθρο, αδιαμφισβήτητα, μιας και θα σας ζητήσει να παρατήσετε κάποια από τα πράγματα στα οποία είστε πιο εθισμένοι: τηλεόραση, dvd, ταινίες, ειδήσεις, περιοδικά, εφημερίδες, και… το Internet. Μη φύγετε κατευθείαν: δεν πρόκειται για κάτι μόνιμο. Πείτε ότι είναι ένα πείραμα.

Κάθισε ένα λεπτό και σκέψου πόσες πληροφορίες επεξεργάζεσαι κάθε μέρα. Αν είσαι όπως εμένα, και πολλούς άλλους, διαβάζεις πολλά νέα στο Internet και διαβάζεις επίσης πολλά blogs. Μπορεί επίσης να διαβάζεις βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες. Πιθανόν να βλέπεις αρκετή τηλεόραση, για να παρακολουθήσεις τις ειδήσεις ή κάτι ψυχαγωγικό. Μπορεί να βλέπεις πολλά dvd, και να ακούς ραδιόφωνο στο δρόμο για τη δουλειά. Στη δουλειά, μπορεί να παίρνεις emails, σημειώματα και ένα εκατομμύριο άλλες πληροφορίες που σου έρχονται. Μπορεί να είσαι μέλος κάποιου forum ή κάποιου κοινωνικού δικτύου (ή και πολλών!).

Είναι υπερβολικός ο όγκος πληροφοριών.

Ο εγκέφαλος μας δεν έχει φτιαχτεί για να επεξεργάζεται όλη αυτή την πληροφορία. Μπορούμε να το κάνουμε, αλλά μας φέρνει τόσο στρες, και τελικά δεν είμαστε σε θέση να σκεφτούμε την κάθε πληροφορία αρκετά ώστε πραγματικά να μας δώσει κάτι. Είμαστε απλά μέσα σε ένα χείμαρρο πληροφοριών.

Και μετά είναι όλος εκείνος ο χρόνος που περνάμε στα media.

Κάθισε ένα λεπτό και σκέψου πόση ώρα περνάς στο Internet (λογικά κάποιες ώρες), βλέποντας τηλεόραση και dvd (λογικά κάποιες ώρες ακόμα), και διαβάζοντας όλα τα υπόλοιπα που ανέφερα παραπάνω (άλλες μια-δυο ώρες). Και σκέψου τώρα πόσους στόχους θα μπορούσες να έχεις πετύχει αν έκοβες αυτές τις δραστηριότητες από τη ζωή σου. Θα ήταν φοβερός ο χρόνος που θα κέρδιζες.

Τι κάνεις λοιπόν γι’ αυτό? Κάποιες φορές είναι καλό να κάνεις δραστικές αλλαγές. Δοκίμασε να κόψεις τα media. Μα μπορεί να γίνει? Ναι, μπορεί. Να κάποιες ιδέες:

  • Αν αισθάνεσαι θαρραλέος, κόψτα όλα για μια βδομάδα. Βασικά όλα όσα δεν είναι απολύτως απαραίτητα – μπορεί να χρειάζεσαι κάποια πράγματα όπως το email για τη δουλειά, αλλά είναι πραγματικά απαραίτητο να διαβάσεις τα blogs σου? Η τηλεόραση είναι απαραίτητη? Πιθανότατα όχι. Κόψτη και δες αν μπορείς να το κρατήσεις για μια βδομάδα.
  • Κράτησε τα μακριά για μια μέρα. Δε θα αντέξεις μια βδομάδα? Δοκίμασε μία μέρα. Το να κόψουμε Internet, τηλεόραση, ραδιόφωνο και διάβασμα για μία μέρα θα ήταν αρκετά δραστικό για τους περισσότερους από εμάς. Δες αν μπορείς να περάσεις μια μέρα χωρίς αυτά.
  • Κόψε συγκεκριμένα μέσα και κάνε τράμπα. Αντί να κόψεις τα πάντα, δοκίμασε να κόψεις μόνο την τηλεόραση για μια βδομάδα. Μετά δοκίμασε να κόψεις εφημερίδες και περιοδικά. Μετά (αν τολμάς!) δοκίμασε να κόψεις τα blogs που διαβάζεις. Μετά τα αγαπημένα σου sites ή forum.
  • Όσο κάνεις περικοπές στα media, δούλευε συγκεκριμένους στόχους. Μην αντικαταστήσεις ένα μέσο με κάποιο άλλο, ή με κάτι που πάλι θα χάνεις το χρόνο σου. Βάλε ένα στόχο που θα ήθελες να πετύχεις γι’ αυτή τη μέρα, ή τη βδομάδα. Δες αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το χρόνο που κανονικά θα ξόδευες στα media, για να κάνεις κάποιες ενέργειες που θα πάνε τους στόχους σου ένα βήμα παραπέρα.
  • Τσέκαρε τους χρόνους σου. Δοκίμασε από πριν να καταγράψεις το χρόνο που ξοδεύεις μια συνηθισμένη μέρα στα media. Πρόσθεσε τα διαστήματα στο τέλος της μέρας. Δες πόσα λεπτά αφιερώνεις σε κάθε ένα από τα media. Μπορεί αυτή η καταγραφή να σου ανοίξει τα μάτια.
  • Όταν τελειώσεις με το πείραμα της… απομάκρυνσης, ξανασκέψου όλο εκείνο τον όγκο των media που δέχεσαι. Μπορεί να ανακαλύψεις πως το να κόψεις την τηλεόραση, για παράδειγμα, δεν είναι δα και τόσο δύσκολο όσο πίστευες, και ότι μπορούσες τελικά να κάνεις πολλά άλλα πράγματα. Πιθανόν να θέλεις να μείνεις μακριά από την τηλεόραση για τα καλά, ή τουλάχιστον να τη μειώσεις για τα καλά. Αντί να επιστρέψεις ακριβώς στις ίδιες συνήθειες, φουλ στα media, χρησιμοποίησε τα διαφορετικά από εδώ και στο εξής. Δες αν μπορείς να ζήσεις με λιγότερα media, και να δουλέψεις τους προσωπικούς σου στόχους περισσότερο.

Φαντάσου την ηρεμία στο μυαλό σου κλείνοντας αυτό το χείμαρρο των πληροφοριών που σου έρχεται κάθε μέρα. Φαντάσου πόσο επικεντρωμένος θα μπορούσες να είσαι χωρίς όλα αυτά να σου αποσπούν την προσοχή. Φαντάσου τη ζωή σου να αλλάζει στο καλύτερο με αυτή τη μικρή ‘επεξεργασία’. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να τα κόψεις, αλλά δε νομίζεις ότι θα άξιζε? Κάνε μια προσπάθεια.

 

Δείτε επίσης: