Αναγνώστες του zenhabits, κάντε το παρακάτω μαγικό, γιατί αυτά που είναι περιττά για εσάς, είναι περισσότερο από απαραίτητα σε πολλούς ανθρώπους αυτή την περίοδο. Υπάρχουν οργανισμοί, ιδρύματα, δημοτικές πρωτοβουλίες που ζητούν αυτά που δε χρειαζόμαστε με σκοπό να δοθούν σε άστεγους και άπορους. Κάνοντας μια αναζήτηση στο google για την περιοχή σας, θα βρείτε που μπορείτε να τα δωρίσετε. Αν όχι, ζητήστε μου να σας προτείνω.

Μην το αμελήσετε. Πολλοί είναι αυτοί που τα έχουν πραγματική ανάγκη.

Βούλα

 

Ένα από τα πράγματα που έμαθα σαν πρώην δημοσιογραφικός συντάκτης σε εφημερίδα, ήταν να επεξεργάζομαι βάναυσα το υλικό που είχα στα χέρια μου. Κόβεις όλα όσα δεν είναι απαραίτητα, και στο τέλος έχεις μία ιστορία με ακόμα καλύτερο νόημα.

Προτείνω ανεπιφύλακτα να επεξεργαστείς τη ζωή σου.

Το σημερινό Επεξεργάσου είναι για: τη γκαρνταρόμπα σου.

Ρίξε μια ματιά στη ντουλάπα σου – είναι γεμάτη με ρούχα που δε φοράς? Σου είναι δύσκολο να διαλέξεις τι να φορέσεις το πρωί? Υπάρχουν εκεί μέσα ρούχα που δε σου κάνουν πια, ή δε σου αρέσουν, ή δεν μπορείς να τα φορέσεις είτε γιατί έχουν λεκέδες που δε βγαίνουν είτε γιατί είναι λίγο σκισμένα? Και πώς είναι τα συρτάρια που βάζεις ρούχα? Γεμάτα, και καλά καλά δεν κλείνουν?

Αν ναι, η γκαρνταρόμπα σου ίσως να χρειάζεται ξεκαθάρισμα! Ας είμαστε ειλικρινείς: οι περισσότεροι από εμάς είμαστε σε αυτή την κατηγορία. Και παρόλο που έχω απλοποιήσει κατά πολύ τις ανάγκες μου σε ρούχα, κάθε έξι μήνες ή κάπου τόσο, χρειάζεται να ξεκαθαρίζω τη ντουλάπα μου για να βλέπω αν υπάρχουν πράγματα εκεί μέσα που δε φοράω πια. Βγάζω ένα σωρό πράγματα και τα βάζω σε μια τσάντα για να τα δωρίσω. Η ντουλάπα μου είναι πιο απλή, και το μυαλό μου έχει μεγαλύτερη άνεση.

Να κάποιες απλές συμβουλές για να επεξεργαστείς τη γκαρνταρόμπα σου:

 

  • Βγάλε όλα τα ρούχα σου από τη ντουλάπα. Βάλτα στο κρεβάτι σου. Τώρα, πάρε ένα ένα τα πράγματα που είναι σε αυτό το σωρό, ένα τη φορά, και αποφάσισε αν μένει ή φεύγει. Ακολούθησε αυτούς του κανόνες:

1. Αν δεν το έχεις φορέσει εδώ και μήνες, βάλτο στο νέο σωρό με εκείνα που θα κάνεις δωρεά. Υπάρχει κάποιος λόγος που δεν το φοράς – πιθανότατα δε θα το φορέσεις ξανά για πολύ καιρό, ή και ποτέ.

2. Αν πλέον δε σου χωράει, δώρισε το. Ακόμα κι αν έχεις σκοπό να χάσεις 5 κιλά για να σου μπαίνει κάποιο από αυτά τα ρούχα. Όταν τα χάσεις, πήγαινε σε ένα οικονομικό μαγαζί με καινούρια ή μεταχειρισμένα, και πάρε κάποια που θα σου ταιριάζουν καλύτερα. Μέχρι τότε, πιάνουν χώρο στη ντουλάπα σου.

3. Αν κάποιο από αυτά έχει λεκέδες που δε βγαίνουν ή είναι σκισμένο και δεν επιδιορθώνεται, δώρισε το. Αν μπορείς να το επιδιορθώσεις, βάλτο σε μια τσάντα και πήγαινε το για ράψιμο αύριο (ή ράψε το μόνος σου). Αν αυτή η τσάντα μείνει στο σπίτι σου ή στο αυτοκίνητο πάνω από μια βδομάδα, πιθανότατα δε θα το φτιάξεις ποτέ, άρα δώρισε το ή πέταξε το. Όσο για μένα, συχνά κρατάω ρούχα με κάποιο λεκέ ή σκίσιμο, αν πραγματικά μου αρέσουν πολύ, αλλά τα φοράω μόνο μέσα στο σπίτι ή όταν κάνω δουλειές.

4. Αν ένα κομμάτι είναι εκτός εποχής ή δεν ταιριάζει με ότι άλλο έχεις, σκέψου την εκδοχή να το δωρίσεις. Αν το αγαπάς πολύ και το φοράς ακόμα, εντάξει, κράτα το.

5. Όταν δεν είσαι σίγουρος, βάλτο σε ένα αποθηκευτικό κουτί μαζί με άλλα που δεν ξέρεις αν θέλεις να κρατήσεις ή να διώξεις, γράψε πάνω στο κουτί τη σημερινή ημερομηνία, και βάλτο κάπου μακριά από τα πόδια σου, που δε θα πέφτεις συνέχεια πάνω του, για λίγους μήνες. Αν ποτέ θελήσεις να το φορέσεις ξανά, εκεί θα είναι. Αλλά αν το ανοίξεις σε λίγους μήνες, και μέσα σε αυτό το διάστημα δεν το είχες χρειαστεί, δώρισε τα πράγματα που έβαλες εκεί μέσα.

6. Τα εποχιακά ρούχα, τα καλοκαιρινά και τα χειμωνιάτικα που λέμε, βάλτα σε ένα αποθηκευτικό κουτί και γράψε πάνω τι έχει. Όταν έρθει η ώρα τους, βγάλε αυτό το κουτί στην επιφάνεια. Δεν υπάρχει λόγος να τα κρατάς στη ντουλάπα σου όλη τη χρονιά.

  • Αν μετά τα παραπάνω, ακόμα έχεις πολλά πράγματα, σκέψου τα εξής:

1. Κράτησε τα ρούχα που είναι απλά και μπορούν να ταιριάξουν με οτιδήποτε. Τα τζην είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Τα παντελόνια ή οι φούστες που πηγαίνουν μόνο με ένα ή δυο πράγματα, σπάνια θα τα φορέσεις, ενώ συχνά θα σε προβληματίζουν όταν θα θέλεις να τα βάλεις και δε θα ξέρεις με τι. Θα σε βοηθήσει πολύ το να μπορείς να ταιριάζεις με άνεση τα ρούχα σου και να μη χρειάζεται να κάνεις περίπλοκες μίξεις.

2. Βάλε την άνεση σου σε προτεραιότητα. Η εμφάνιση είναι σημαντική, αλλά η άνεση είναι πιο σημαντική. Θέλεις να είσαι άνετος με οτιδήποτε φοράς, γι’ αυτό έχε το υπόψη σου όσο επεξεργάζεσαι τα ρούχα σου.

3. Κράτησε τα ρούχα που είναι στους ίδιους χρωματισμούς πάνω κάτω. Με αυτό τον τρόπο, όλα θα ταιριάζουν και δε θα χρειάζεται να ανησυχείς για το τι πηγαίνει με την κιτρινοπράσινη μπλούζα σου. Τα ουδέτερα χρώματα, όπως το λευκό, είναι ιδανικά, ιδίως όταν έχουν λίγο χρώμα σε κάποια στάμπα ή κάποιο σχέδιο. Προσωπικά αποφεύγω τα έντονα χρώματα, ειδικά εκείνα που ξεθωριάζουν στο πλύσιμο. Δε μου αρέσει να ανησυχώ γι’ αυτό.

  • Βάλε τα ρούχα πίσω στη ντουλάπα έτσι όμορφα, με κάποια σειρά. Ωραίο είναι να τα βάλεις ανά χρώμα, όπως ταιριάζουν μεταξύ τους. Και κάνει ωραίο εφφέ αν βάλεις ίδιο χρώμα κρεμάστρες. Αν έχεις λιγότερα ρούχα, δείχνουν πολύ καλύτερα μέσα στη ντουλάπα.
  • Επανάλαβε αυτή τη διαδικασία με τα συρτάρια που είναι γεμάτα ρούχα. Πέτα τα σκισμένα εσώρουχα και τις λεκιασμένες κάλτσες. Όταν ξεσκαρτάρεις πολλά από τα πράγματα, δίπλωσε τα υπόλοιπα όμορφα και βάλτα πίσω στα συρτάρια σου. Και πάλι, όταν είναι λιγότερα τα ρούχα στο συρτάρι, δείχνουν πιο όμορφα.
  • Επεξεργάσου τη γκαρνταρόμπα σου κάθε 6 μήνες ή κάτι τέτοιο. Το καλύτερο είναι να αποφεύγεις να αγοράζεις ρούχα που δε σου είναι απαραίτητα, αλλά ξέρω ότι κάποιοι από εσάς είστε εθισμένοι στα ψώνια. Άσε που ακόμα και οι υπόλοιποι πάντα μαζεύουμε πράγματα με τον καιρό. Κάντο αυτό σαν μια συστηματική διαδικασία, και θα έχεις τη γκαρνταρόμπα σου απλή και όμορφη.

Προσωπικά, απλοποίησα τη γκαρνταρόμπα μου χρόνια πριν. Ουσιαστικά, οι τελευταίοι μου εργοδότες ήξεραν ότι ντύνομαι πολύ απλά, φορώντας συνήθως τζην, ένα t-shirt ή ένα πουκάμισο πόλο, και σανδάλια ή παπούτσια docs. Είμαι ένας απλός τύπος, και αν ο εργοδότης μου δεν το ήθελε αυτό, μπορούσε να μη με προσλάβει. Νομίζω ότι τα ταλέντα μου ξεδιπλώνονται καλύτερα όταν είμαι ντυμένος άνετα. Και όταν χρειάζεται να ντυθώ καλά, έχω κάποια πιο καλά πουκάμισα και γραβάτες για περίπτωση ανάγκης, αλλά δεν είμαι άνετος να τα φοράω καθημερινά.

Ακόμα χρειάζεται να επεξεργάζομαι τη γκαρνταρόμπα μου βέβαια, σε τακτά διαστήματα. Ξέρω ότι είναι η κατάλληλη ώρα, όταν είναι δύσκολο πια να βρω πράγματα, και όταν κοιτώ στη ντουλάπα μου και βλέπω πράγματα που σπάνια φοράω.

Επεξεργάσου τη γκαρνταρόμπα σου, και η ζωή σου θα είναι πολύ πιο απλή και χωρίς άγχος. Είναι υπέροχο!

Δοκιμάστε το!

 

Δείτε επίσης: