Πολύ συχνά είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας κι αισθανόμαστε άσχημα όταν δεν έχουμε κάνει ιδιαίτερη πρόοδο. Αισθανόμαστε ένοχοι που έχουμε χάσει κάποιες προπονήσεις, ή που η πρόοδος μας σχετικά με τον στόχο μας έχει σταματήσει, ή που παρασυρθήκαμε και φάγαμε κάποια πολύ παχυντικά πράγματα.

Αλλά αυτό σημαίνει ότι βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο. Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι με αυτό τον τρόπο θα παρακωλύεται η πρόοδός μας σχετικά με τους στόχους μας.

Βλέπε το ποτήρι μισογεμάτο – κοίταξε πίσω και δες τι έχεις κάνει μέχρι τώρα. Νιώσε περήφανος για την πρόοδό σου. Νιώσε χαρούμενος για το πόσο μακριά έχεις φτάσει, κι ας έχεις μακρύ δρόμο ακόμη μπροστά σου.

Πάρε εμένα για παράδειγμα. Μπορεί να έχεις διαβάσει την ιστορία μου… κοιτώντας πίσω, φαίνεται σαν να έχω καταφέρει πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά υπήρχαν αρκετές φορές που έχανα τις προπονήσεις μου και αισθανόμουν πολύ ένοχος. Υπήρχαν φορές που έτρωγα ανθυγιεινά, και αισθανόμουν άσχημα. Υπήρχαν φορές που το οργανωτικό μου πρόγραμμα πήγαινε περίπατο, που ο φάκελος των εισερχομένων στο email μου είχε 10 μηνύματα να κάθονται εκεί και να με περιμένουν να λάβω δράση.

Αν όμως άφηνα αυτά τα άσχημα συναισθήματα να έχουν οποιαδήποτε επιρροή πάνω μου, πιθανότατα θα τα είχα παρατήσει, και δεν θα είχα φτάσει ποτέ στον προορισμό μου.

Το κλειδί είναι να κάνεις μία στάση και να κοιτάξεις πίσω, τι έχεις κάνει ως τώρα. Ναι, έχω χάσει κάποιες προπονήσεις, αλλά κοίτα πόσες πολλές έχω κάνει! Και δεν πάει πολύς καιρός που δεν πήγαινα καν για τρέξιμο! Αντί να κατακεραυνώνεις τον εαυτό σου, γιόρτασε την επιτυχία σου, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι!

Πάντα θα αισθανόμαστε ένοχοι για το τι δεν έχουμε κάνει, αλλά είναι σημαντικό να θυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι είναι απλά ένα προσωρινό κώλυμα. Προσωπικά, πάντα λέω στον εαυτό μου ότι είναι ένα μικρό σαμαράκι σε έναν μακρύ δρόμο.

Να βλέπεις και την γενική εικόνα, είτε πίσω σου είτε μπροστά σου. Μικρές ανωμαλίες δεν μπορούν να εκτροχιάσουν ένα τρένο τόσο δυναμικό όσο εσύ!