Χθες καθάρισα λίγο το σπίτι μου. Συμμάζεψα, καθάρισα λίγο το μπάνιο, καθάρισα την κουζίνα, και γενικά έκανα το σπίτι να φαίνεται ωραίο.

Είναι απλά όμορφο. Είναι φοβερή ευχαρίστηση το να μπορώ να χαλαρώνω σε ένα καθαρό σπίτι.

Βέβαια, με έξι παιδιά, ποτέ δεν κρατάει πολύ, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορώ να κάνω για να το κρατήσω γενικά καθαρό και συμμαζεμένο.

Παρακάτω είναι οι συνήθειες που προσπαθώ να ακολουθώ για να κρατήσω το σπίτι χωρίς άγχος:

 1. Δεν αφήνω ποτέ πιάτα στο νεροχύτη. Ή στον πάγκο της κουζίνας. Μόλις τελειώνω, μαζεύω ότι ακαταστασία έχω κάνει στην κουζίνα. Σκουπίζω τον πάγκο, διατηρώ το νεροχύτη καθαρό.
 2. Συμμαζεύω το μπάνιο όταν τελειώνω. Αφού χρησιμοποιήσω το μπάνιο, καθαρίζω το νιπτήρα, την τουαλέτα, ρίχνω λίγο νερό στο ντους, πολύ γρήγορα. Μου παίρνει μόνο κάνα δυο λεπτά, και η ευχαρίστηση που παίρνεις όταν το μπάνιο είναι καθαρό, δεν συγκρίνεται.
 3. Μαζεύω ότι βρίσκω μπροστά μου. Υπάρχουν μικρά πραγματάκια που αφήνουν τα παιδιά εδώ κι εκεί μέσα στο σπίτι. Τα μαζεύω και τα βάζω σε ένα καλάθι που έχουμε για τα πράγματά τους.
 4. Δεν αφήνω ποτέ ρούχα έξω. Έχω μία τάση να μην κρεμάω στο υπνοδωμάτιο τα ρούχα μου που ναι μεν έχω φορέσει αλλά είναι ακόμη καθαρά, αφήνοντάς τα έξω να στοιβάζονται και να γεμίζουν τον τόπο. Όχι πια. Είτε πάνε στο καλάθι με τα άπλυτα, είτε τα κρεμάω στην ντουλάπα.
 5. Βγάζω τα σκουπίδια κάθε μέρα. Είναι πιο καθαρά έτσι, και ακόμη κι αν η σακούλα με τα σκουπίδια δεν είναι εντελώς γεμάτη, αυτή είναι μια καλή συνήθεια.
 6. Συμμαζεύω πριν φύγω από το σπίτι. Είναι υπέροχο να γυρνάς σε ένα καθαρό σπίτι. Απλά μαζεύω λίγο πριν φύγω.
 7. Στρώνω το κρεβάτι μου το πρωί. Αυτό το κάνω είτε πριν είτε μετά το μπάνιο μου. Λατρεύω το κρεβάτι να είναι στρωμένο.
 8. Συμμαζεύω πριν πέσω για ύπνο. Το να ξυπνάς σε ένα βρώμικο σπίτι σου προκαλεί στρες. Το να ξυπνάς σε ένα καθαρό σπίτι είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να ξεκινάς τη μέρα σου.
 9. Δεν αφήνω να μαζεύεται σαβούρα. Υπάρχει ένα μέρος στον πάγκο της κουζίνας που στοιβάζουμε βιβλία και χαρτιά. Αυτά πρέπει να φύγουν. Αυτές οι στοίβες σου προκαλούν στρες. Καθαρίζω τον πάγκο καθημερινά, μαζί και το κουτί που έχουμε για τα εισερχόμενα (αλληλογραφία, λογαριασμούς κτλ).
 10. Ξεφορτώνομαι όλα τα χαρτιά πάνω απ’ το ψυγείο. Αφήνουν μία πολύ ακατάστατη εικόνα. Άλλωστε, σχεδόν όλες αυτές οι πληροφορίες μπαίνουν στο ημερολόγιό μας.
 11. Μαθαίνω στα παιδιά να μαζεύουν τα πράγματά τους. Μακράν η μεγαλύτερη πηγή στρες και ακαταστασίας. Αυτό επίσης είναι το πιο δύσκολο απ’ όλα, και δεν ξέρω αν μπορεί να επιτευχθεί ποτέ. Αλλά αξίζει τον κόπο μία προσπάθεια.

 

Δείτε επίσης: