Big Rocks First, όπως γράφει και ο Steven Covey στα βιβλία του “Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων” και “Πρώτα τα βασικά”. Αν δεν τα έχετε διαβάσει, βάλτε τα στο πρόγραμμα! Εξαιρετικά βιβλία και τα δύο, εξαιρετικός συγγραφέας και εισηγητής σε σεμινάρια και παρουσιάσεις – σε κερδίζει από τα πρώτα λεπτά. Ένας άνθρωπος που θέλεις να ξεζουμίσεις – να μάθεις όλες εκείνες τις τεχνικές της επιτυχίας του, και το κυριότερο, να μάθεις πώς καταφέρνει να έχει τέτοια ενέργεια για τη ζωή.

Συγκεκριμένα οι “7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων” που παρακολούθησα και σε τριήμερο σεμινάριο από την FranklinCovey Hellas πριν λίγα χρόνια, είναι το σεμινάριο που κατάφερε να με εμπνεύσει περισσότερο από όλα όσα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω στα 9 χρόνια που δούλευα σε μεγάλη πολυεθνική. Εκεί μου πρωτοέδωσαν και το βιβλίο, το οποίο αν και στα αγγλικά, το ρούφηξα την ίδια βδομάδα που έκανα και το σεμινάριο. Τώρα πια έχει μεταφραστεί, άρα μπορείτε να το επιλέξετε σε ελληνικά ή αγγλικά, ότι σας εξυπηρετεί καλύτερα.

 

Βάλε πρώτα τις Μεγάλες Πέτρες

Οι Μεγάλες Πέτρες είναι τα πρωτεύοντα πράγματα που θέλεις να κάνεις μέσα στη βδομάδα σου. Ένα report, να ανεβάσεις το καινούριο σου blog, να πας στο γυμναστήριο, να περάσεις χρόνο με σύζυγο και παιδιά, να πετύχεις τα όνειρα σου ή ότι άλλο είναι σημαντικό για σένα. Αυτές οι Μεγάλες Πέτρες μένουν πίσω από βδομάδα σε βδομάδα γιατί ποτέ δεν έχουμε χρόνο γι’ αυτές. Οι μέρες μας γεμίζουν τόσο γρήγορα, και πριν το καταλάβουμε, οι βδομάδες περνάνε. Και βλέπουμε τις Μεγάλες Πέτρες να κάθονται ακόμα στην άκρη και να περιμένουν, ανέγγιχτες.

Ας πούμε ότι η εβδομάδα σου είναι ένας κουβάς, και πηγαίνεις και τον γεμίζεις με μικρές πετρούλες, και κόκκους άμμου, και ότι άλλο βρίσκεις στο δρόμο σου… Έτσι όπως πας, σύντομα δε θα υπάρχει χώρος για τις Μεγάλες Πέτρες όμως. Ο κουβάς σου θα γεμίσει πριν καλά καλά το καταλάβεις, και άπαξ και γεμίσει, την έκατσες. Δεύτερο δεν έχεις. Έναν είχες, και κατάφερες να τον γεμίσεις με ένα σωρό δουλειές, αλλά άφησες στην άκρη τις σημαντικές.

 

Προγραμμάτισε την εβδομάδα σου από πριν, βάζοντας τις Μεγάλες Πέτρες πρώτα, και γέμισε το υπόλοιπο με μικρές πετρούλες και άμμο, που είναι τα δευτερεύοντα πράγματα.

Είναι στην ίδια λογική με τα ΠΣΠ (τα Πιο Σημαντικά Πράγματα της μέρας), αλλά αντί να είναι σε ημερήσια βάση, είναι σε εβδομαδιαία. Οι Μεγάλες Πέτρες είναι τα ΠΣΠ για τη βδομάδα σου.

Να πώς το κάνεις (σε λίστα φυσικά!):

  1. Κάνε μια λίστα. Στην αρχή της εβδομάδας – Κυριακή βράδυ ή Δευτέρα πρωί – σημείωσε τις Μεγάλες Πέτρες που θέλεις να πετύχεις αυτή τη βδομάδα. Αυτά θα πρέπει να είναι τα σημαντικά πράγματα – αυτά, που αν κοιτάξεις πίσω στη βδομάδα σου και δεις ότι τα έκανες, θα είσαι περήφανος. Βεβαιώσου ότι δε θα γράψεις μόνο πράγματα για τη δουλειά. Γράψε και κάποια από τα πράγματα που θα πάνε τους στόχους της ζωής σου και τα όνειρα σου ένα βήμα παραπέρα.
  2. Κράτα τη λίστα μικρή. Στην αρχή, σημείωσε μόνο 4-6 πράγματα. Δε χρειάζεται να προσπαθήσεις να κάνεις 10 ή περισσότερα από αυτά που θεωρείς Μεγάλες Πέτρες, ειδικά όχι στην αρχή. Αργότερα, θα μπορείς να κρίνεις καλύτερα πόσες Μεγάλες Πέτρες μπορείς να κάνεις σε μια βδομάδα, αλλά προς το παρόν, ξεκίνα με περίπου μια την ημέρα.
  3. Τοποθέτησε τις πέτρες. Κοίταξε το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα. Αν δεν έχεις εβδομαδιαίο πρόγραμμα, φτιάξε ένα γράφοντας τις μέρες της εβδομάδας και χώρισε την κάθε μέρα σε ωριαία διαστήματα (ή εκτύπωσε το από ένα ημερολόγιο που θα βρεις στο Internet). Γράψε τα προκαθορισμένα σου ραντεβού και στη συνέχεια πάρε τις Μεγάλες Πέτρες και βάλτες στο πρόγραμμα. Προσπάθησε να τις βάλεις σε σημείο που να ξέρεις ότι θα τις κάνεις. Όχι σε ώρες που συνήθως είσαι πολύ φορτωμένος για να συγκεντρωθείς σε κάτι άλλο, ούτε να τις στριμώξεις βία βία σε κανένα μισάωρο ανάμεσα σε meetings. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να τις κάνει.
  4. Άφησε χώρο για τις μικρές πετρούλες που θα προκύψουν. Μη γεμίσεις το υπόλοιπο πρόγραμμα, αν γίνεται. Κάθε πρωί, κοίταξε το πρόγραμμα σου και δεσμεύσου στον εαυτό σου ότι θα κάνεις τις Μεγάλες Πέτρες γι’ αυτή τη μέρα. Αυτά είναι τα ΠΣΠ της ημέρας σου. Αν θέλεις να προσθέσεις και κάποιες άλλες δουλειές κάντο, αλλά μη βάλεις πάρα πολλά. Ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα συνήθως σκάει, και μένουν διάφορα πράγματα πίσω όταν αναπόφευκτα κάποια άλλα θέλουν περισσότερο χρόνο απ’ ότι υπολόγιζες.
  5. Κάντο νωρίς. Αν μπορείς, βάλε τις Μεγάλες Πέτρες σου πρώτο πράγμα πρωί πρωί. Μην τις προγραμματίζεις για αργότερα μέσα στη μέρα, αν υπάρχει η δυνατότητα. Γιατί μέχρι εκείνη την ώρα, όλο και κάποια έκτακτα θα έχουν προκύψει, και οι Μεγάλες Πέτρες σου όπως πάντα θα μείνουν πίσω. Κάντες πρώτες, και μετά θα έχεις όλη την υπόλοιπη μέρα για όλα τα άλλα που έχεις να κάνεις.
  6. Νιώσε περήφανος. Όταν τελειώσει η εβδομάδα σου, κάνε μια ανασκόπηση. Αν έκανες κάποιες από τις Μεγάλες Πέτρες σου (ή όλες!), να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου, και να χαρείς αυτή την επιτυχία. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα!

Να πώς αυτή η απλή μέθοδος σε κάνει πιο παραγωγικό. Ουσιαστικά παραγωγικότητα δεν είναι να κάνεις πολλά πράγματα. Είναι να κάνεις τα σημαντικά.

Το Big Rocks First είναι ένας τρόπος να κάνεις τα σημαντικά πράγματα. Και πάλι, μπορεί να ανησυχείς για τα μικρότερα πραγματάκια που έχεις να κάνεις, αλλά στο τέλος της εβδομάδας κοιτώντας πώς τα πήγες θα μπορείς να πεις ότι ναι, ήσουν παραγωγικός. Έχει μεγάλη διαφορά!

 

 

 

Δείτε επίσης: