Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεσαι ότι έχεις κολλήσει. Όλοι μας το έχουμε περάσει. Όλοι ξέρουμε πώς είναι να σηκώνεσαι, να ντύνεσαι, να πηγαίνεις στη δουλειά, να γυρίζεις σπίτι και να πέφτεις στο κρεβάτι, για να το ξανακάνεις όλο απ’ την αρχή την επόμενη μέρα. Και την επόμενη. Και την επόμενη.

Η ρουτίνα δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα, αλλά δε θα πρέπει να είναι σε βάρος της ευτυχίας σου ή των σχέσεων σου με τους άλλους.

Εκεί που μπορεί να είναι κακή η ρουτίνα είναι όταν κολλάς σε μια ίδια για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί να βρεις τον εαυτό σου να λέει πράγματα του στυλ μακάρι να είχα καλύτερη σχέση με τον αδερφό μου, ή μακάρι να ήμασταν πιο αυθόρμητοι μέσα σ’ αυτό το γάμο… Ok, και πώς το λύνεις αυτό? Πώς “ξεκολλάς”? Πώς γίνεται να γίνει αυτό που θα ‘θελες? Απλό. Μην κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια. Κάνε κάτι.

Ο μόνος τρόπος να βγεις από το λαγούμι που έχεις πέσει, όσο δύσκολο και να ‘ναι, είναι ουσιαστικά να κάνεις κάτι. Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου.

Αν θες μια καλύτερη σχέση με κάποιον ρώτα τον εαυτό σου, εσύ τι κάνεις για να γίνει καλύτερη αυτή η σχέση? Αν η απάντηση είναι όχι και πολλά, τότε έχουμε δουλειά.

Πρέπει από κάπου να ξεκινήσεις, απλά.

Σήκωσε το τηλέφωνο, γράψε ένα email, ζήτα να πάτε για καφέ ή για φαγητό. Δε χρειάζεται να περιμένεις τον άλλον να σε προσεγγίσει. Βγες εσύ μπροστά και κάνε το πρώτο βήμα. Με δυο λόγια απλά, αν κάτι δε σου κάνει όπως είναι, τότε πρέπει να κάνεις κάτι εσύ γι΄ αυτό.

Μπορεί να περιμένεις δραματικά πολύ καιρό για να σου κανονίσει η γυναίκα σου ένα ρομαντικό απογευματόβραδο, ή να περιμένεις απ’ τον άντρα σου να κανονίσει ένα Σαββατοκύριακο να φύγετε μαζί. Δες το λίγο αλλιώς. Αν υπάρχει κάτι που φαίνεται διασκεδαστικό ή κάτι που θες να δοκιμάσεις, κάντο εσύ ο ίδιος στα ξαφνικά, έτσι απ’ το πουθενά.

Δεν υπάρχουν κανόνες για το πώς ζεις τη ζωή σου, πραγματικά. Θα ήταν θλιβερό, και ατυχές, να ‘χεις ζήσει την περισσότερη ζωή σου ευχόμενος να ήταν κάπως συγκεκριμένα, ενώ στην ουσία είχες τη δύναμη να τη φτιάξεις κατά τη διάρκεια. Μη βιάζεις τη ζωή σου να φύγει. Είναι από μόνη της σύντομη, και φευγαλέα.

 

Βρες πώς στο καλό θα γίνει

Σκέψου τι είναι αυτό που θέλεις, τι εύχεσαι, και βρες πώς στο καλό εσύ αυτό θα το κάνεις πραγματικότητα.

  1. Γράψε τι θα ήθελες να είναι αλλιώς αυτή τη στιγμή. Μια σχέση? Μια κατάσταση? Μια δουλειά? Γράψτο σε ένα πρόχειρο χαρτί.
  2. Πώς θα ήταν η κατάσταση ιδανικά? Άντε και γίνεται αυτό που σκέφτεσαι. Πώς θα ήσουν εσύ στη θέση αυτή ιδανικά? Αυτό θα έλεγα ότι είναι το καλύτερο σημείο. Φτιάχνεις την εικόνα της επιτυχίας, κι εσύ είσαι μέσα σε αυτή, πρώτος και καλός. Ότι κι αν θεωρείς εσύ επιτυχία αυτή τη στιγμή. Προσποιήσου πως είσαι αυτός που θέλεις να είσαι, και θα είσαι.
  3. Βρες ποιο είναι αυτό το ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις σήμερα για να φτάσεις πιο κοντά στο ιδανικό σου. Και να θυμάσαι ότι τα μικρά βήματα είναι το μυστικό.
  4. Σκέψου ποια μέσα θα σε βοηθήσουν να το κάνεις να γίνει και αποφάσισε πώς θα τα βρεις. Πήγαινε στη βιβλιοθήκη, ψάξε στο Internet, πήγαινε σε κάποιο μαγαζί, άνοιξε κανένα βιβλίο, ή περιοδικό, ρώτα κάποιον φίλο, πιο ειδικό. Κάτι από όλα αυτά σίγουρα θα σε βοηθήσει να φτάσεις εκεί που θέλεις.
  5. Τελευταίο βήμα: ΚΑΝΤΟ.

Το τελευταίο βήμα είναι αυτό που πολύς κόσμος έχει το πρόβλημα. Συνήθως κολλάμε στη φάση του σχεδιασμού και του προγραμματισμού και τελικά ξεχνάμε να το κάνουμε. Ακόμα πιο συχνά, φοβόμαστε να το κάνουμε. Πες στον εαυτό σου να χαλαρώσει λίγο – μην είναι τόσο σκληρός μαζί σου.

Για να βελτιώσεις μια σχέση ή μια κατάσταση χρειάζεται θάρρος, μπορεί να χρειάζεται να καταπιείς λίγη από τη περηφάνια σου, και χρειάζεται να ακούς αυτό που έχουν να πουν οι άλλοι για το τι χρειάζονται εκείνοι.

Αν δε ζεις τη ζωή που θέλεις, ή τη ζωή που χρειάζεσαι, μπορείς να το αλλάξεις, ξέρεις. Την επόμενη φορά που θα πιάσεις τον εαυτό σου να λέει μακάρι να γινόταν κάτι, σταμάτα εκεί που είσαι και αναρωτήσου, ποιο μικρό πραγματάκι θα μπορούσες να κάνεις εσύ αυτή τη στιγμή για να αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα?

 

Δείτε επίσης: