Αν ώρες και στιγμές νιώθεις ότι η ζωή σου είναι κάπως χαωτική, πιθανότατα είναι γιατί δεν έχεις κάτσει λίγο να σκεφτείς πώς χειρίζεσαι διάφορα πράγματα, και δεν έχεις καταφέρει να απλοποιήσεις τα συστήματα σου όσο γίνεται.

Ποια συστήματα? Βασικά για οτιδήποτε συμβαίνει τακτικά στη ζωή σου – μικροδουλειές, πλυντήρια, emails, το φαγητό των παιδιών κτλ. Τα συστήματα σου μπορεί να είναι είτε απλά, είτε περίπλοκα – κι αυτό εξαρτάται από το αν έχεις ασχοληθεί καθόλου να τα επεξεργαστείς, και στο μυαλό σου, και πρακτικά.

 

Ας πάρουμε κάποια παραδείγματα:

Σύστημα για τη μπουγάδα

Περίπλοκο: Βγάζεις τα ρούχα σου και τα παρατάς σε μια καρέκλα στο δωμάτιο σου ή σε ένα σωρό κάπου εκεί δίπλα. Κάθε τόσο, τα παίρνεις από εκεί και τα βάζεις στο σωρό με τα άπλυτα. Όταν έχεις ώρα, τα ξεδιαλέγεις και τα βάζεις στο πλυντήριο. Αφού στεγνώσουν, τα μαζεύεις και τα βάζεις σε ένα νέο σωρό στο δωμάτιο σου, με τα καθαρά ρούχα αυτή τη φορά, να κάθονται εκεί και να ζαρώνονται μέχρι να χρειαστείς να τα φορέσεις.

Απλό: Όταν βγάζεις τα ρούχα σου, τα κρεμάς στη ντουλάπα (αν είναι καθαρά) ή τα βάζεις σε ένα από τα δυο καλάθια με τα άπλυτα (χώρια λευκά και χρωματιστά). Όταν ένα καλάθι γεμίζει, τα πετάς στο πλυντήριο, κι αφού στεγνώσουν τα ρούχα και τα μαζέψεις, δίπλωσε τα ή κρέμασε τα, και πάρτα από τη μέση. Εναλλακτικά, μπορείς να ορίσεις μια μέρα μπουγάδας, που θα κάνεις και το σιδέρωμα, αν συνηθίζεις να σιδερώνεις όλα τα ρούχα.

Σύστημα για τα… θελήματα

Περίπλοκο: Χρειάζεσαι λίγα λαχανικά και κάποια άλλα τρόφιμα, κι έτσι πηγαίνεις στο super market. Όταν γυρίζεις σπίτι, θυμάσαι ότι ξέχασες να πάρεις γάλα. Την επόμενη μέρα πηγαίνεις να πληρώσεις έναν από τους λογαριασμούς σου. Την επόμενη, θυμάσαι ότι ξέχασες να πληρώσεις ένα δεύτερο λογαριασμό, και τρέχεις να το κάνεις στο διάλειμμα φαγητού της δουλειάς. Μετά τη δουλειά, πετάγεσαι να πάρεις ξηρά τροφή για το σκύλο. Την επόμενη μέρα διασχίζεις σαν τρελός όλη την πόλη για να πάρεις ότι χρειάζεσαι για ένα πάρτυ που ετοιμάζεις. Πολλά πέρα δώθε και πολύ χαμένη βενζίνη.

Απλό: Ορίζεις μια συγκεκριμένη μέρα για τα ψώνια και όλα αυτά τα θελήματα. Κρατάς μια λίστα για τις δουλίτσες (αυτό τον τίτλο βάζω στη δική μου λίστα) και μια λίστα για τα ψώνια, και κάθε φορά πηγαίνεις και προσθέτεις ότι χρειάζεται. Μια μέρα πριν βγεις για όλα αυτά, το προηγούμενο βράδυ ας πούμε, προγραμματίζεις το φαγητό των δυο επόμενων εβδομάδων και ολοκληρώνεις τη λίστα σου με τα ψώνια. Στη συνέχεια κοιτάς όσα έχεις σημειώσει στη λίστα με τις δουλίτσες, και βγάζεις την καλύτερη διαδρομή. Τη μέρα αυτή, περνάς 1-2 ώρες να κάνεις όλες τις δουλίτσες της λίστας σου, και μετά πηγαίνεις super market. Μια διαδρομή, προγραμματισμένη σωστά, σε γλιτώνει από βενζίνη και τα πολλά πήγαινε έλα.

Σύστημα για τα emails

Περίπλοκο: Έχεις ενεργοποιημένες τις ειδοποιήσεις στο email σου όλη την ώρα, και όταν έρχεται νέο email, σταματάς αμέσως ότι κάνεις και το ελέγχεις. Αλλά δεν έχεις χρόνο να κάνεις αυτό που σου ζητάει το email τώρα, κι έτσι το αφήνεις στο φάκελο των εισερχομένων σου γι’ αργότερα. Αυτό συνεχίζεται όλη μέρα, και εκατοντάδες εισερχόμενα emails γεμίζουν το inbox σου, τα περισσότερα των οποίων απαιτούν μια απάντηση ή να κάνεις μια ενέργεια. Τώρα τρέμεις να πιαστείς με όλα αυτά τα emails σου, κι αισθάνεσαι τρελαμένος γιατί δεν είσαι σίγουρος τι δουλειές χρειάζεται να γίνουν και πότε.

Απλό: Ορίζεις συγκεκριμένα διαστήματα για να επεξεργάζεσαι τα emails σου (στην αρχή κάθε ώρας, ή 30 λεπτά τρεις φορές τη μέρα, για παράδειγμα). Κλείνεις τις ειδοποιήσεις έτσι ώστε να μη διακόπτεις κάθε φορά αυτό που κάνεις στις υπόλοιπες ώρες δουλειάς, που δεν έχεις ανοιχτό το email. Όταν επεξεργάζεσαι τα emails σου, πιάνεις ένα τη φορά, το πρώτο και προς τα κάτω, και ξεφορτώνεσαι το καθένα αμέσως. Ή που το απαντάς αμέσως, ή που το βάζεις στη λίστα σου με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, ή το προωθείς εκεί που χρειάζεται, ή το διαγράφεις. Σε οποιαδήποτε περίπτωση βασικά, τα emails σου θα είναι είτε αρχειοθετημένα είτε διαγραμμένα, και κανένα δε θα μένει στο φάκελο των εισερχομένων σου. Τώρα έχεις μια λίστα με όλες τις δουλειές που πρέπει να κάνεις, έχεις απαντήσει όλα τα emails σου, και έχεις μηδέν εισερχόμενα.

 

Αυτά είναι απλά κάποια παραδείγματα, και τα απλά συστήματα που ανέφερα δεν είναι ο μοναδικός τρόπος που μπορεί να εφαρμοστεί ένα απλό σύστημα σε αυτές τις δουλειές. Αλλά έχεις πάρει τη γενική εικόνα. Κάθισε και σκέψου λίγο τα συστήματα σου, και επεξεργάσου τα, απλοποίησε τα, και η ζωή σου θα είναι πολύ πιο απλή. Κι εδώ στο zenhabits θα βρεις σχετικά άρθρα στο αρχείο, που θα σε βοηθήσουν.

Κάνε μια λίστα με όλα τα συστήματα που θα μπορούσες να απλοποιήσεις στη ζωή σου. Να κάποια ακόμα παραδείγματα:

  • Αλληλογραφία
  • Λογαριασμοί
  • Το φαγητό των παιδιών
  • Το φαγητό σου για τη δουλειά
  • Τις δραστηριότητες των παιδιών
  • Τα ταξίδια
  • Τις δουλειές στον κήπο
  • Τα πράγματα του σχολείου
  • Τα νέα σου αποκτήματα (δώρα, πράγματα που αγόρασες ο ίδιος)
  • Τους σελιδοδείκτες
  • Τις πληροφορίες που θέλεις να αποθηκεύσεις από το Internet

Είμαι σίγουρη ότι  μπορείς να σκεφτείς κι άλλα. Αν καταφέρεις να απλοποιήσεις συστήματα όπως τα παραπάνω, η ζωή σου θα ρέει με άλλη ευκολία, κάθε μέρα. Να και κάποιες προτάσεις για να βελτιώσεις τα συστήματα που έχεις και να φτιάξεις συστήματα απλά:

  1. Δώσε στο σύστημα σου ένα όνομα. Το να επισημοποιήσεις το σύστημα σου θα το κάνει πιο πιθανό να το ακολουθήσεις. Επίσης, μπορείς να το γράψεις, βήμα προς βήμα, και να το κρεμάσεις κάπου να το βλέπεις, αν είσαι οπτικός τύπος.
  2. Όρισε συγκεκριμένες δουλειές σε συγκεκριμένες μέρες. Όχι για τα πάντα, αλλά είναι καλό να ορίσεις συγκεκριμένες μέρες για κάποια πράγματα. Super market και δουλίτσες τη Δευτέρα για παράδειγμα, ή την Πέμπτη, πλυντήριο και καθαριότητα στο σπίτι το Σάββατο. Αυτό βάζει σε μια τάξη τη βδομάδα σου, όπως επίσης και το χώρο που ζεις και δουλεύεις. Μετατρέπει το χάος σε απλότητα!
  3. Ομαδοποίησε τα πράγματα. Το να μαζέψεις όλα τα μικρά πήγαινε έλα σε μια μέρα και σε μια διαδρομή, για παράδειγμα, σου γλιτώνει χρόνο και χρήμα.
  4. Ακολούθησε το σύστημα. Στην αρχή πρέπει πολύ να εστιάσεις στο πώς θα ακολουθήσεις το σύστημα σου. Μετά από λίγο, θα γίνει δεύτερη φύση σου.
  5. Δες μήπως χρειάζεται αλλαγές. Μια στο τόσο, είναι καλό να ρίχνεις μια φρέσκια ματιά στο σύστημα σου και το κατά πόσο δουλεύει, όπως επίσης αν μπορεί να απλοποιηθεί κι άλλο ή να βελτιωθεί. Κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο.

 

Δείτε επίσης: