Διαβάζεις και παράλληλα τρως? Αν ναι, μπορεί να έχεις παρατηρήσει το φαινόμενο που έχω παρατηρήσει κι ο ίδιος: κάποιες φορές μπορεί να φας ένα ολόκληρο γεύμα χωρίς καν να γευτείς πραγματικά το φαγητό. Αυτό ισχύει με πολλά πράγματα στη ζωή μας: μπορεί να περάσουμε μία ώρα με την οικογένειά μας χωρίς πραγματικά να τους μιλάμε. Μπορεί να πάμε στο πάρκο ή την παραλία, χωρίς πραγματικά να προσέχουμε τα πράγματα γύρω μας.

Να λοιπόν μία συμβουλή που μοιάζει τόσο εύκολη, και όμως μπορεί να είναι δύσκολη να εφαρμοστεί στην πράξη: σταμάτα, και δώσε προσοχή σε αυτό που κάνεις αυτή τη στιγμή. Έχε μεγαλύτερη επίγνωση στο παρόν, αντί να σκέφτεσαι συνέχεια το παρελθόν ή το μέλλον.

Είναι δύσκολο να το κάνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά το θέμα δεν είναι να είσαι τέλειος. Σταμάτα και κάντο μία στο τόσο, σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας, και απλά δώσε προσοχή στα μικρά πράγματα. Και ευχαριστήσου τα.

Δοκίμασε αυτές τις μικρές ασκήσεις (είναι πολύ εύκολες, γι’ αυτό μη φοβηθείς με τη λέξη “άσκηση”):

  • Όσο τρως το επόμενο γεύμα σου, μη διαβάζεις και μη σκέφτεσαι τίποτα άλλο πέρα από το φαγητό που τρως. Πραγματικά νιώσε τη μυρωδιά του φαγητού, την υφή του μίγματος του φαγητού στο στόμα σου, τη ζέστη ή τη δροσιά του, τις ποικίλες γεύσεις. Αυτό είναι καλύτερο όταν τρως κάτι που απολαμβάνεις ιδιαίτερα (ξηρούς καρπούς για μένα!).
  • Την επόμενη φορά που θα είσαι με κάποιον, είτε είναι κάποιος αγαπημένος σου είτε είναι συνεργάτης σου, σταμάτα ότι κάνεις, άστα όλα στην άκρη, και αφιέρωσε λίγα λεπτά για να μιλήσεις πραγματικά μαζί του. Άκουσε αυτά που λέει. Εκτίμησε το ποιος είναι και προσπάθησε να τον καταλάβεις. Να είσαι με αυτό τον άνθρωπο αυτή την ώρα, ολοκληρωτικά.
  • Την επόμενη φορά που θα είσαι έξω, σταμάτα και κοίταξε γύρω σου. Εκτίμησε την απίστευτη ομορφιά, την απλότητα και άλλοτε πολυπλοκότητα της φύσης. Παρατήρησε ότι είναι ζωντανό γύρω σου, από φυτά μέχρι πουλιά και έντομα. Παρατήρησε τα στοιχεία της φύσης – τον αέρα και τον άνεμο, το νερό ή τη βροχή, τον ήλιο ή το φεγγάρι και τα αστέρια. Βασικά, απόψε, βγες έξω και κοίταξε τα αστέρια. Τα αστέρια και ο ωκεανός μου δίνουν πάντα αφάνταστη προοπτική.
  • Την επόμενη φορά που θα κάνεις ντους, προσπάθησε να μην σκέφτεσαι τίποτα άλλο από το ίδιο το ντους. Σκέψου την αίσθηση του νερού που χτυπά στο δέρμα σου. Πραγματικά ευχαριστήσου αυτή την αίσθηση. Νιώσε τους αφρούς από την σαπουνάδα που γλιστρούν στο κορμί σου.

Μπορεί να σκεφτείς κι άλλα πράγματα, απλά αυτές είναι κάποιες ιδέες. Και αν πραγματικά ζήσεις την εμπειρία αυτών των πραγμάτων, μπορούν να είναι απίστευτα. Και η ζωή δε θα περάσει από δίπλα σου τόσο γρήγορα όσο περνάει συνήθως – και αυτό είναι ένα καλό στοιχείο.

 

Δείτε επίσης: