Παρακολουθώντας το zenhabits αρκετοί σιγά σιγά αρχίζετε να σκέφτεστε λίγο παραπάνω το θέμα στόχοι. Βέβαια όταν κανείς είναι στην αρχή αυτής της διαδικασίας είναι αναμενόμενο να νιώθει λίγο χαμένος – από πού να αρχίσει, τι να επιλέξει, πώς να το τρέξει, πώς να μένει παρακινημένος, πώς να μην τα παρατήσει μόλις φύγει ο πρώτος ενθουσιασμός. Όλα θα τα δούμε, αλλά είπα να ξεκινήσουμε… από την αρχή. Αυτό το άρθρο είναι ένας απλός οδηγός για τρία πράγματα:

 1. Πώς να διαλέξεις στόχους ζωής
 2. Πώς να φτάσεις εκεί
 3. Πώς να παρακολουθείς τους στόχους και τις ενέργειες σου

Σκέφτηκα να σας γράψω μόνο το #1 για σήμερα, αλλά θεώρησα καλύτερο να έχετε συγκεντρωμένο το υλικό όταν θελήσετε να επανέλθετε.

 

Πώς να διαλέξεις στόχους ζωής

Δεν υπάρχει τέλεια απάντηση εδώ. Κάποιοι γνωρίζετε εδώ και καιρό τι πραγματικά θέλετε, απλά δεν το έχετε ακολουθήσει. Άρα χρειάζεται απλά να προσηλωθείτε και να συνειδητοποιήσετε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό που έχετε στο μυαλό σας. Κάποιοι άλλοι θα δυσκολευτείτε περισσότερο, μιας και δεν έχετε βρει ποιο είναι το όνειρο σας ή τι θα θέλατε να πετύχετε. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, θα πρότεινα τα παρακάτω:

 1. Πάρε λίγο χρόνο για να καθίσεις ήσυχα και να σκεφτείς.
 2. Σκέψου τι είναι σημαντικό για σένα.
 3. Σκέψου τι θα ήθελες να λέει ο κόσμος για σένα όταν πεθάνεις.
 4. Brainstorm – άσε το κεφάλι σου να αδειάσει όλες του τις σκέψεις και ιδέες στο χαρτί. Κάνε μια λίστα με όλα τα πράγματα που θα ήθελες να κάνεις στη ζωή σου, πράγματα που ακούγονται συναρπαστικά και υπέροχα, πράγματα που έχουν πλάκα, και μετά διάλεξε το καλύτερο από τη λίστα.
 5. Δε χρειάζεται να καταλήξεις τώρα στους στόχους της ζωής σου. Θα μπορούσες να σκεφτείς κάτι που θα ‘θελες να πετύχεις τους επόμενους έξι μήνες με ένα χρόνο, και να συνεχίσεις να εξερευνάς διαφορετικά πράγματα μέχρι να βρεις το όνειρο σου.

Επίσης μπορεί να σε βοηθήσει Ο σύντομος αλλά αποτελεσματικός οδηγός για να βρεις το πάθος σου, όπως και το Discover your passion που θα βρεις εκεί.

 

Πώς να φτάσεις εκεί

Αν ξέρεις τους στόχους σου, η επόμενη ερώτηση είναι πώς να τους φτάσεις. Μια υπέροχη μέθοδος είναι να ξεκινήσεις από το στόχο σου και να σχεδιάσεις τα βήματα σου προς τα πίσω. Είναι κάτι που προσωπικά με βοηθά πολύ. Να πως λειτουργεί:

 • Έχε στο μυαλό σου έναν ξεκάθαρο στόχο με ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα – θα σε βοηθήσει αφάνταστα αν μπορείς να το οπτικοποιήσεις. Πώς είναι να έχεις πετύχει το αποτέλεσμα? Δες τον εαυτό σου να γιορτάζει την επιτυχία του!
 • Ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις για να πετύχεις αυτό το αποτέλεσμα? Αν στόχος σου είναι να εκδόσεις ένα βιβλίο για παράδειγμα, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνεις εσύ (πριν ο εκδότης κάνει τη σελιδοποίηση, την εκτύπωση, το marketing κτλ) είναι να επεξεργαστείς για τελευταία φορά το υλικό σου και να το υποβάλεις στον εκδότη σου.
 • Τι πρέπει να κάνεις αμέσως πριν από αυτό το βήμα? Στο παράδειγμα με το βιβλίο, μπορεί να θέλεις να δει το υλικό σου ένας εξωτερικός συνεργάτης, ένας άλλος εκδότης, για να σου κάνει την κριτική του, τις προτάσεις του και να επεξεργαστεί όποια σημεία χρειάζεται.
 • Και πάει λέγοντας, μέχρι να φτάσεις στο πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα είναι αυτό που πρέπει να εστιάσεις. Στο παράδειγμα με το βιβλίο, θα μπορούσες να κάνεις ένα brainstorming με ιδέες για βιβλία, σαν πρώτο σου βήμα.

Αν ακολουθήσεις αυτό το πλάνο, θα έχεις στα χέρια σου έναν οδηγό για να πετύχεις βήμα βήμα τον στόχο σου.

Ωραία. Τώρα χρειάζεσαι έναν τρόπο να παρακολουθείς τους στόχους σου για να τους πετύχεις.

 

Πώς να πετυχαίνεις τους στόχους σου – μια μέθοδος απλή

Από τους στόχους της ζωής σου, διάλεξε έναν να πετύχεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αν κανένας από αυτούς δε γίνεται να επιτευχθεί σε 12 μήνες, διάλεξε έναν μικρότερο που να γίνεται, αρκεί να σε οδηγεί σε έναν από τους στόχους ζωής. ΈΝΑ στόχο όμως. Για παράδειγμα:

Στόχος ζωής: να χτίσω το σπίτι των ονείρων μου

στόχος για 1 χρόνο: να βάλω στην άκρη 5000€ σαν προκαταβολή για το σπίτι των ονείρων μου

Αρχικά επιλέγεις το στόχο σου για 1 χρόνο (και θυμήσου να διαλέξεις μόνο έναν – όχι έναν για κάθε περιοχή της ζωής σου, αλλά μόνο έναν). Στη συνέχεια διάλεξε έναν μεσοπρόθεσμο στόχο που μπορείς να πετύχεις μέσα σε 3-6 μήνες. Διάλεξε κάτι που θα σε πάει πιο κοντά στο μεγάλο σου στόχο, όπως:

μεσοπρόθεσμος στόχος: να βάλω στην άκρη 2500€ σε 6 μήνες

Μετά διάλεξε έναν βραχυπρόθεσμο στόχο που μπορείς να πετύχεις σε 1-2 εβδομάδες. Για παράδειγμα:

βραχυπρόθεσμος στόχος: να κανονίσω μια αυτόματη μεταφορά από τον λογαριασμό που πληρώνομαι στον λογαριασμό που αποταμιεύω – ποσό: 200€ κάθε μήνα.

Αν έχεις απλά να πετύχεις ένα πράγμα αυτή τη βδομάδα, μπορείς πραγματικά να επιστρατεύσεις την ενέργεια σου και να το κάνεις. Αλλά αν χρειάζεται να κάνεις 3-5 πράγματα, μπορεί και να μην κάνεις κανένα από αυτά. Είναι δύσκολο να παρακολουθείς ένα σωρό στόχους μαζί, και να μένεις εστιασμένος σε όλους. Εστίαζε μόνο σε ένα στόχο τη φορά.

Έτσι, εστίασε στο βραχυπρόθεσμο στόχο σου (για 1-2 εβδομάδες) και όταν τον ολοκληρώσεις, διάλεξε τον επόμενο που θα σε πάει σιγά σιγά στον μεσοπρόθεσμο στόχο σου. Μόλις πετύχεις τον μεσοπρόθεσμο, διάλεξε τον επόμενο που θα σε φτάσει στο μακροπρόθεσμο στόχο σου (αυτόν για 1 χρόνο). Μόλις πετύχεις τον μακροπρόθεσμο στόχο σου, βάλε πλώρη για έναν νέο μακροπρόθεσμο στόχο. Ακούγεται μπερδεμένο, και ίσως πρέπει να το ξαναδιαβάσεις για να μπορείς να βάλεις μπρος το σχέδιο δράσης σου. Συνέχισε το σχέδιο αυτό, και θα πετύχεις πολλά.

Ένα ακόμη παράδειγμα:

στόχος για 1 χρόνο: Να αφήσω τη δουλειά μου και να δουλεύω από το σπίτι

μεσοπρόθεσμος στόχος: να ξεκινήσω μια online επιχείρηση που θα μου φέρνει εισόδημα

βραχυπρόθεσμος στόχος: να κάνω ένα ωραίο brainstorming και να ψάξω ιδέες για online επιχειρήσεις

 

Μπορεί να ήθελε αρκετά λόγια για να το περιγράψω, αλλά δεν παύει να είναι ένα ιδιαίτερα απλοποιημένο σύστημα που καταφέρνει να σε κρατά εστιασμένο. Το πιο δύσκολο ίσως είναι να διαλέξεις μόνο ένα στόχο, μιας και πάντα θέλουμε να κυνηγήσουμε 10 στόχους μαζί. Νομίζω όμως αξίζει να σκεφτείς και να αποφασίσεις ποιο πράγμα είναι το πιο σημαντικό.

 

Πώς να παρακολουθείς τους στόχους σου

Το σύστημα είναι και πάλι απλό: γράψε σε ένα χαρτί τρία πράγματα: τον στόχο σου για τον 1 χρόνο, τον μεσοπρόθεσμο στόχο σου, και τον βραχυπρόθεσμο. Όταν πετύχεις τον βραχυπρόθεσμο, απλά διέγραψε τον από το χαρτί σου και γράψε έναν καινούριο. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις ειδικές φόρμες για να συμπληρώνεις τους στόχους σου. Κι ένα απλό χαρτί μας κάνει μια χαρά.

 

Το κλειδί είναι να μένεις εστιασμένος στον έναν στόχο σου και στο να βάζεις όλη σου την ενέργεια για να τον πετύχεις. Μην τον ξεχάσεις, και μην αποσπάσαι από άλλα πράγματα. Όσα εμπόδια κι αν συναντήσεις έχε συνεχώς το βλέμμα σου καρφωμένο εκεί που θέλεις να φτάσεις και πήγαινε προς τα εκεί. Μείνε εστιασμένος, και θα το πετύχεις.

 

Δείτε επίσης: