Μπορεί να είναι δύσκολο πράγμα να αλλάξουμε τη διατροφή μας. Πρώτα απ’ όλα, δεν είμαι οπαδός της δίαιτας, εκείνης που σε περιορίζει σε άνοστα φαγητά και σε κάνει να νιώθεις λες και υποφέρεις. Αυτές οι δίαιτες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, αφού ναι μεν μπορεί να λειτουργήσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά πάντα, μα πάντα τις παρατάμε. Πιστέψτε με, έχω δοκιμάσει πολλές κι έχω αποτύχει: Weight Watchers, Atkins, South Beach, Abs Diet, Slim Fast, και άλλες που πιθανότατα δεν έχετε ακούσει ποτέ.

Όπως έχουν πει κι άλλοι πριν από μένα, μην κάνεις δίαιτα – άλλαξε τον τρόπο ζωής σου σε πιο υγιεινό, αντ’ αυτού. Αυτό σημαίνει να κάνεις αλλαγές που μπορείς να κρατήσεις για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Παρακάτω είναι κάποιες απλές αλλαγές που μπορείς να κάνεις στον τρόπο ζωής σου και να τις κρατήσεις:

1. Αντικατάστησε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με τα ολικής άλεσης. Παράτα το άσπρο ψωμί και άρχισε να τρως ολικής άλεσης (έχε υπόψη σου ότι το λευκό ψωμί και το ψωμί ολικής άλεσης είναι πολύ διαφορετικά – το πρώτο γίνεται από εμπλουτισμένο αλεύρι σιταριού, το οποίο είναι επεξεργασμένο, και το δεύτερο γίνεται από αλεύρι ολικής άλεσης, που δεν είναι). Φάε ζυμαρικά ολικής άλεσης αντί για κανονικά ζυμαρικά. Φάε καστανό ρύζι αντί για λευκό. Κουλουράκια ολικής άλεσης αντί για κανονικά. Μπαίνεις στο νόημα. Τα ολικής άλεσης είναι πολύ πιο υγιεινά – πιο θρεπτικά, πιο αργά στην πέψη, με περισσότερες ίνες. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες σε γεμίζουν θερμίδες ενώ δεν προσφέρουν σχεδόν καθόλου θρεπτική αξία. Και μετά από λίγο καιρό, δε θα θέλεις να γυρίσεις πίσω – τα ολικής άλεσης είναι πιο νόστιμα και τα ευχαριστιέσαι καλύτερα.

2. Φάε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ναι, όλοι θα σου το πουν αυτό. Αλλά είναι μια αλλαγή που μπορείς εύκολα να κάνεις – απλά φόρτωσε αρκετά από αυτά όταν πας για ψώνια, και τρώγε τα κατά τη διάρκεια της μέρας σαν σνακ. Φάε βατόμουρα για πρωινό. Φάε φρούτα για σνακ στο γραφείο. Με το φαγητό σου το μεσημέρι και το βράδυ φάε λαχανικά, ωμά ή στον ατμό. Τα φρούτα είναι υπέροχο σνακ για μετά το  φαγητό. Τα φρούτα και λαχανικά όχι μόνο παρέχουν ίνες και θρεπτικά στοιχεία, αλλά σε γεμίζουν κιόλας, χωρίς πολλές θερμίδες και λίπη.

3. Φάε πιο άπαχο κρέας (ή ακόμη καλύτερα, άλλες μορφές πρωτεΐνης!). Το να αντικαταστήσεις το μοσχάρι με το άπαχο κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα είναι μια εύκολη αλλαγή που μπορείς να κάνεις. Μπορεί να λατρεύεις το κόκκινο κρέας, αλλά σε σκοτώνει. Μπορείς να φτιάξεις πολύ νόστιμα πιάτα χρησιμοποιώντας άπαχο κρέας. Και ακόμη καλύτερες μορφές πρωτεΐνης είναι η πρωτεΐνη σόγιας, οι ξηροί καρποί, τα ολικής άλεσης και τα φασόλια. Όλη η θρεπτική αξία και καθόλου κορεσμένα λιπαρά! Αν αυτό είναι δύσκολο για σένα, δοκίμασε να το κάνεις μια φορά την εβδομάδα για αρχή.

4. Κάνε περικοπές στα γλυκά. Αυτή είναι η πιο δύσκολη πρόκληση για μένα. Δεν το έχω πετύχει πλήρως, και αυτό θα είναι θέμα για μελλοντικό άρθρο, αλλά έχω κάνει πρόοδο ελαττώνοντας τα γλυκά – συνήθως τρώω λίγα τώρα πια, και βρίσκω ευχαρίστηση και σε πιο υγιεινά κεράσματα.

Κάνε αυτές τις αλλαγές σιγά σιγά, μία τη φορά, και σε βάθος χρόνου. Μην αρχίσεις αύριο λέγοντας ότι θα αλλάξεις δραστικά ολόκληρη τη διατροφή σου. Αυτό θα είναι δύσκολο για σένα – θα υποφέρεις και τελικά θα αποτύχεις μέσα σε λίγες εβδομάδες. Όταν η αλλαγή είναι πολύ δραστική και σε περιορίζει, είναι γίνεται δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς, και είναι απλά θέμα χρόνου να αποτύχουμε.

Μια τελευταία συμβουλή: αν αποφασίσεις να ελαττώσεις τα γλυκά, ή κάτι παρόμοιο, δώσε στον εαυτό σου μια ημέρα ζαβολιάς την εβδομάδα. Αυτό θα το κάνει πιο εύκολο για σένα, και θα σου δώσει κάτι να ανυπομονείς. Επίσης θα αυξήσει τις πιθανότητες να πετύχεις. Μην ζορίζεις συνέχεια τον εαυτό σου. Χρειάζεται κι αυτός ένα διάλειμμα!

 

Δείτε επίσης: