Όπως σε οποιοδήποτε στόχο, το να σταθεροποιήσεις τα οικονομικά σου και να γίνεις επιτυχημένος οικονομικά προϋποθέτει την ανάπτυξη καλών οικονομικών συνηθειών. Τα δυο τελευταία χρόνια έχω κάνει εκτεταμένη έρευνα σε αυτό το θέμα, αναζητώντας πώς μπορώ να εξαλείψω το χρέος μου, να αυξήσω τις οικονομίες μου, και να αυξήσω την οικονομική ασφάλεια για την οικογένειά μου. Θα μιλήσω περισσότερο για κάθε συνήθεια από αυτές μεμονωμένα, αλλά ήθελα να τις συνοψίσω σε μια λίστα.

Να τες λοιπόν, χωρίς κάποια συγκεκριμένη σειρά:

1. Κάνε την αποταμίευση αυτόματη (και αυτομαγική!). Αυτό θα πρέπει να είναι προτεραιότητά σου, ειδικά αν δεν έχεις κάποιο απόθεμα στην άκρη για ώρα ανάγκης. Φρόντισε να είναι ο πρώτος λογαριασμός που πληρώνεις κάθε φορά που πληρώνεσαι, έχοντας ορίσει ένα συγκεκριμένο ποσό να μεταφέρεται αυτόματα από το λογαριασμό μισθοδοσίας σου στον αποταμιευτικό λογαριασμό σου (δοκίμασε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό μέσω Internet). Μην σκέφτεσαι καν αυτή τη συναλλαγή – απλά σιγουρέψου ότι γίνεται αυτόματα και αυτομαγικά, κάθε φορά που πληρώνεσαι.

2. Έλεγξε τις παρορμητικές αγορές σου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για πολλούς από εμάς. Οι παρορμητικές αγορές (φαγητό απ’ έξω, ψώνια, αγορές μέσω Internet) είναι μεγάλη πληγή για τα οικονομικά μας. Για πολλούς είναι ο νούμερο ένα λόγος που πέφτει έξω ο μηνιαίος προϋπολογισμός, κι ένας σίγουρος δρόμος να βρίσκεσαι σε οικονομικές στενότητες. Δες το Έλεγξε τις παρορμητικές αγορές σου για περισσότερες συμβουλές.

3. Αξιολόγησε τα έξοδά σου, και ζήσε λιτά. Αν δεν έχεις ποτέ καταγράψει τα έξοδά σου, προτείνω να το κάνεις τουλάχιστον για ένα μήνα. Αξιολόγησε τον τρόπο που ξοδεύεις τα λεφτά σου, και δες τι μπορείς να κόψεις ή να ελαττώσεις. Αποφάσισε αν κάθε έξοδο είναι απολύτως απαραίτητο, και στη συνέχεια περιόρισε όσα δεν είναι απαραίτητα.

4. Επένδυσε στο μέλλον σου. Αν είσαι νέος, πιθανόν να μη σκέφτεσαι τη σύνταξη ιδιαίτερα. Αλλά είναι σημαντικό. Ακόμη κι αν νομίζεις ότι μπορείς να σχεδιάσεις τη σύνταξή σου αργότερα, κάντο τώρα. Η αύξηση των επενδύσεών σου με τον καιρό θα είναι καταπληκτική αν ξεκινήσεις στα 20 σου. Κάνε μια μικρή έρευνα. Αλλά ό,τι κι αν κάνεις, ξεκίνα τώρα!

5. Κράτησε την οικογένειά σου ασφαλή. Το πρώτο βήμα είναι να φτιάξεις ένα απόθεμα για ώρα ανάγκης, έτσι ώστε αν συμβεί οτιδήποτε, να έχεις τα χρήματα. Αν έχεις ένα σύντροφο ή/και εξαρτώμενα μέλη, θα πρέπει σίγουρα να κάνεις ασφάλεια ζωής και μια διαθήκη – το συντομότερο δυνατόν!

6. Περιόρισε και απόφυγε τα χρέη. Αν έχεις πιστωτικές κάρτες, προσωπικά δάνεια, ή άλλα τέτοια χρέη, πρέπει να ξεκινήσεις ένα πλάνο αποπληρωμής τους. Κάνε μια λίστα με τα χρέη σου και βάλτα σε τέτοια σειρά ώστε πρώτο να είναι το χρέος με το μικρότερο υπόλοιπο, και τελευταίο αυτό με το μεγαλύτερο υπόλοιπο. Στη συνέχεια, εστίασε στο πρώτο χρέος, βάζοντας όσα περισσότερα χρήματα μπορείς σε αυτό, ακόμη κι αν είναι μόνο 40-50€ επιπλέον (περισσότερα θα ήταν καλύτερα). Όταν αυτό το χρέος αποπληρωθεί, γιόρτασέ το! Μετά πάρε το συνολικό ποσό που πλήρωνες (ας πούμε 70€ η ελάχιστη καταβολή συν τα 50€ επιπλέον, μας κάνει 120€ σύνολο), και πρόσθεσέ το στην ελάχιστη καταβολή του αμέσως επόμενου χρέους στη λίστα σου. Συνέχισε αυτή τη διαδικασία, με το επιπλέον ποσό να παρασύρει σαν χιονοστιβάδα τα επόμενα, μέχρι να αποπληρώσεις όλα σου τα χρέη. Αυτό μπορεί να πάρει κάποια χρόνια, αλλά αυτή η διαδικασία δικαιώνει τους κόπους σου, και είναι πολύ απαραίτητη. Πράγματι λέγεται χιονοστιβάδα χρεών.

7. Χρησιμοποίησε το σύστημα με τους φακέλους. Αυτό είναι ένα απλό σύστημα για να παρακολουθείς πόσα χρήματα έχεις για να ξοδέψεις. Ας πούμε ότι βάζεις στην άκρη τρία ποσά στον προϋπολογισμό σου, κάθε φορά που πληρώνεσαι – ένα για τη βενζίνη, ένα για τα τρόφιμα, και ένα για το φαγητό που τρως έξω. Βγάλε αυτά τα ποσά από την τράπεζα κάθε φορά που πληρώνεσαι, και βάλτα σε τρεις ξεχωριστούς φακέλους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς εύκολα να ξέρεις πόσα σου έχουν μείνει για καθένα από αυτά τα έξοδα, και όταν ξεμείνεις από χρήματα το ξέρεις αμέσως. Δεν ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα πρέπει σε αυτές τις κατηγορίες. Αν συστηματικά ξεμένεις πολύ γρήγορα, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσεις τον προϋπολογισμό σου.

8. Πλήρωσε τους λογαριασμούς αμέσως, ή αυτόματα (αυτομαγικά). Μια καλή συνήθεια είναι να πληρώνεις τους λογαριασμούς μόλις έρχονται. Επίσης, όσο περισσότερο γίνεται, κοίτα να πληρώνονται οι λογαριασμοί σου αυτόματα με πάγια εντολή. Για όσους δεν είναι εφικτό, χρησιμοποίησε το ηλεκτρονικό σύστημα της τράπεζάς σου μέσω Internet για να κάνεις αυτόματες πληρωμές. Με αυτό τον τρόπο, διευθετούνται όλα τα τακτικά έξοδα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό σου.

9. Διάβασε για τα οικονομικά. Όσο περισσότερο εκπαιδεύεις τον εαυτό σου, τόσο καλύτερα θα είναι τα οικονομικά σου. Ψάξε, βρες, σκέψου ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να διαχειρίζεσαι τα οικονομικά του νοικοκυριού σου.

 

Δείτε επίσης: