Συνήθως ρωτάμε τους νιόπαντρους “πώς είναι να είσαι παντρεμένος?”. Και βέβαια οι απαντήσεις διαφέρουν. Για κάποιους, ο γάμος είναι συνδεδεμένος με μπερδέματα ή ακόμα και μιζέρια. Για άλλους είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζουν το υπόλοιπο της ζωής τους.
Ποιες είναι όμως οι διαφορές που οδηγούν ένα γάμο προς δυο τελείως αντίθετες κατευθύνσεις? Δεν παριστάνω ότι έχω όλες τις απαντήσεις, αλλά μπορώ να μοιραστώ μαζί σας τα πράγματα που με έχουν βοηθήσει στο δικό μου γάμο, που αισθάνομαι σαν μια σοβαρή και ευτυχισμένη σχέση.
1. Δούλεψε το γάμο σου. Η στιγμή που σταματάς να δουλεύεις το γάμο σου, είναι η στιγμή που θα αρχίσει να παραπατάει και να χάνει το δρόμο του. Ναι, δεν είναι όλα όπως στις ταινίες. Θέλει δουλειά. Χρειάζονται θυσίες, προσοχή και φροντίδα. Ίσως σε βοηθήσει αν σκεφτείς το γάμο σου σαν κάτι ζωντανό. Όπως όλα τα ζωντανά πράγματα, χρειάζεται τροφή και προστασία, γιατρειά όταν είναι άρρωστος, και χώρο για να μεγαλώσει και να ανθίσει.
Ωραίο όλο αυτό, αλλά τι σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο? Σημαίνει ότι χρειάζεται πάντα να σκέφτεσαι το γάμο σου και να μην τον παίρνεις σαν δεδομένο. Σημαίνει ότι χρειάζεται να έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα για οτιδήποτε μπορεί να τον απειλήσει – όχι μόνο τα προφανή όπως τους πειρασμούς, αλλά κι εκείνα τα λεπτά ζητήματα όπως το να μην είναι μοιρασμένες καλά οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις, η σύγκριση με τους άλλους, οι ζήλειες κτλ κτλ. Σημαίνει ότι χρειάζεται να σκέφτεσαι τις ανάγκες του άλλου, να περνάτε χρόνο μαζί, αλλά και χώρια. Σημαίνει ότι όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, χρειάζεται να σταματήσεις και να σκεφτείς πώς μπορείς να τα κάνεις να πάνε καλύτερα, και ίσως τι θυσίες χρειάζεται να κάνεις. Σημαίνει ότι ο γάμος χρειάζεται να πάει μπροστά, να προχωρήσει, να αλλάξει όπως και οι δυο αλλάζετε στην πορεία, να προσαρμόζεται και να γίνεται όλο και πιο δυνατός.
2. Μην κρατάς πράγματα μέσα σου. Αχ, το θεωρώ τόσο σημαντικό! Αν δεν εκφράζεις τα προβλήματα σου, τότε αυτά δεν έχουν που να πάνε. Μένουν μέσα σου. Ακόμα χειρότερα όταν τα εκφράζεις σε ανθρώπους έξω από το γάμο σου – φίλους, συναδέλφους, οποιονδήποτε, εκτός από το σύντροφο σου. Είναι σαν αντί να αερίζεις τα σεντόνια σου, να τα αφήνεις εκεί λερωμένα, να σαπίζουν. Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό γνωρίζονται δυο άνθρωποι, πάντα θα υπάρχουν πράγματα που δεν τα πιάνεις αν δε σου τα πει ο άλλος. Φυσικά μπορεί να νομίζεις ότι ο σύντροφος σου ξέρει τι σκέφτεσαι, αλλά τι γίνεται αν δεν ξέρει? Και κάπως έτσι πάμε στο νούμερο 3…
3. Μίλα ξεκάθαρα. Νομίζω είναι προφανές ότι μια ξεκάθαρη επικοινωνία οδηγεί σε ένα καλύτερο γάμο. Φαίνεται όμως πως δύσκολα το κάνουμε. Αν έχεις κάτι να πεις, είτε για να βγάλεις θυμό, είτε για να δείξεις στον άλλο ότι ενδιαφέρεσαι, ή για οποιοδήποτε λόγο, τότε πρέπει να μιλήσεις ξεκάθαρα αν θέλεις κι ο άλλος να σε καταλάβει. Γιατί αν δεν είναι στόχος σου το να σε καταλάβει, ποιος ο λόγος που μιλάς?
Συνήθως ξεκινάμε να μιλάμε έμμεσα όταν φλερτάρουμε. Και δικαιολογείται σε αυτό το πρώτο στάδιο, γιατί φοβόμαστε πως αν ανοιχτούμε πολύ, μπορεί να πληγωθούμε. Όταν όμως συνεχίζεις να μιλάς με πλάγιο τρόπο και μέσα στη σχέση, αρχίζει να είναι πρόβλημα. Θα έπρεπε σε αυτή τη φάση να μπορείς να εμπιστεύεσαι τον άλλο και να εκφράζεις τα συναισθήματα σου. Αλλιώς αρχίζεις να υψώνεις εμπόδια. Μίλα ξεκάθαρα λοιπόν, και όχι με πλάγιο τρόπο. Όταν λες αυτό που εννοείς και εκφράζεις ανοιχτά τα συναισθήματα σου, τότε κι ο άλλος έχει την ευκαιρία του να απαντήσει.
4. Να είσαι ευάλωτος. Τις περισσότερες φορές δε θέλουμε να βγάλουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας προς τα έξω. Ειδικά αν είχαμε παλιότερες άσχημες εμπειρίες, ή αν έτσι έχουμε μάθει βλέποντας τους γονείς μας και άλλους κοντινούς. Το να παραδεχτείς ότι είσαι ευάλωτος – όλοι είμαστε! – είναι το επακόλουθο του να μιλάς ξεκάθαρα. Μπορεί κάποια στιγμή να πληγωθείς, αλλά μην το αφήσεις αυτό να σε κλείσει στον εαυτό σου. Ότι κι αν γίνεται, δε χρειάζεται να κρύβεσαι. Αν δεν ανοίξεις την καρδιά σου στον άλλο, δε θα είσαι ανοιχτός ούτε στις χαρές του γάμου και της σχέσης.
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ο άλλος είναι ο σύντροφος σου, σε αγαπάει και τον αγαπάς. Αν και οι δυο σας μιλάτε ξεκάθαρα και παραδέχεστε ότι είστε ευάλωτοι, τότε θα είστε σε θέση να λύνετε τα προβλήματα σας.
5. Δέξου τον σύντροφο σου όπως είναι. Το πιο δύσκολο? Μπορεί και ναι. Πολλές φορές βρίσκουμε έναν άνθρωπο και προσπαθούμε να τον διαμορφώσουμε σε αυτόν που πραγματικά θέλουμε. Δεν πιάνει όμως ποτέ. Οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν όταν δεν είναι καλοδεχούμενοι όπως είναι, στο σύνολο τους, και αυτό τους πονάει. Όταν θέλεις κάτι συγκεκριμένο να αλλάξει, συζήτησε το, εξήγησε πώς και γιατί σε επηρεάζει και, αν είναι σημαντικό μπορεί να αλλάξει. Να σκέφτεσαι πάντα βέβαια πόσα μπορεί να εύχεται κι ο άλλος να άλλαζες εσύ στον εαυτό σου.
Τώρα, αν υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που θέλεις να αλλάξουν, ίσως χρειάζεται να σκεφτείς σοβαρά μήπως δεν είναι αυτός ο κατάλληλος άνθρωπος για σένα, ή μήπως έχεις πολύ μεγάλες προσδοκίες. Το να περάσεις τη ζωή σου προσπαθώντας να αλλάξεις συνήθειες και προσωπικότητες είναι σαν να προσπαθείς να ανέβεις φορτωμένος το βουνό, κουρασμένος και χωρίς ίχνος διασκέδασης. Κανένα κέφι!
6. Να περνάτε χρόνο μαζί. Αυτό δε σημαίνει απλά να είστε στο ίδιο δωμάτιο. Σημαίνει να βρίσκετε χρόνο να κάνετε κάτι μαζί, οι δυο σας. Μπορεί να θέλει δουλειά αυτό, αλλά το γράψαμε και παραπάνω, ένας ευτυχισμένος γάμος θέλει δουλειά! Τα παιδιά, ακόμα και τα κατοικίδια ζωάκια, μπορούν κάποιες φορές να είναι εμπόδια στο να βρεθείτε ο ένας με τον άλλο. Ακόμα κι αν έχετε λίγες στιγμές που λείπουν από τα πόδια σας, είναι καλό να μένετε μόνοι σας.
7. Βρείτε χρόνο για τις φιλοδοξίες και τους στόχους σας. Είναι πολύ εύκολο να επικεντρωθείς στους δικούς σου στόχους και τις φιλοδοξίες σου και να ελπίζεις ή ακόμα και να υποθέτεις ότι ο σύντροφος σου θα τα μοιραστεί όλα αυτά μαζί σου. Δεν θα έχει όμως κι εκείνος λογικά τους δικούς του στόχους και φιλοδοξίες? Αν δεν τα ξέρεις καν, ρώτησε τον. Τώρα, αν σε ένα γάμο, ο ένας έχει στόχους κυρίως για τη δουλειά του, και ο άλλος θέλει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, κάπως πρέπει να έρθουν αυτά σε μια ισορροπία. Η λύση είναι λίγο το ένα, μετά λίγο το άλλο, και μετά πάλι το ένα, και μετά το άλλο. Για να μην αισθάνεται κάποιος από τους δυο ανικανοποίητος.
8. Να είσαι δυναμικός και ξεκάθαρος. Ενώ είναι σημαντικό να είσαι ευάλωτος, να επιβεβαιώνεις ότι βοηθάς τους στόχους του συντρόφου σου, να δέχεσαι το σύντροφο σου και όλα τα άλλα που αναφέραμε, είναι εξίσου σημαντικό να μην τσαλαπατηθείς εσύ μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία. Θα πρέπει πάντα να είσαι δυναμικός, να είσαι ξεκάθαρος με τα δικά σου συναισθήματα, τις δικές σου ανάγκες και τους δικούς σου στόχους. Να θυμάσαι ότι η δική σου ευτυχία είναι απαραίτητη για έναν ευτυχισμένο γάμο.
Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο, μοιραστείτε το στο facebook, το twitter, το digg me ή όποιο άλλο social network σας αρέσει να χρησιμοποιείτε. Θα το εκτιμούσα 🙂
Δείτε επίσης:
- Φτηνά αλλά υπέροχα ραντεβού
- Σκέψου τους στόχους της ζωής σου
- Ο σύντομος αλλά αποτελεσματικός οδηγός για να βρεις το πάθος σου
- Χαλάρωσε τους ρυθμούς σου… για να ευχαριστηθείς τη ζωή
- Μέρα της Οικογένειας και Οικογενειακές Συναντήσεις – μια ικανοποιητική ρουτίνα
- Πώς να σταματήσεις να είσαι υπερ-γονιός και να μάθεις να χαλαρώνεις με τα παιδιά σου
Leave A Comment