Πιθανότατα το έχεις προσπαθήσει αρκετές φορές. Έχεις βαρεθεί το αδύνατο λουκ σου ή το υπέρβαρο σώμα σου. Αποφασίζεις τελικά να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Γράφεσαι στο γυμναστήριο. Κάποιοι φίλοι αποφασίζουν να σου κάνουν παρέα, και γράφονται κι εκείνοι μαζί σου. Μετά από λίγες εβδομάδες όμως, οι φίλοι σου ρίχνουν μαύρη πέτρα κι εσύ καταλήγεις να είσαι μόνος. Και κάποια στιγμή, τα παρατάς.

Ναι, το ξέρω. Αυτό γίνεται συνέχεια. Μα πώς γίνεται κάποιοι να μένουν πιστοί και να συνεχίζουν και άλλοι όχι? Ποιο είναι το μυστικό τους?

Θα σας πω πρώτα ποιο δεν είναι: δεν είναι η πειθαρχία, και δεν είναι η δύναμη της θέλησης. Η πειθαρχία και η θέληση λειτουργούν μόνο βραχυπρόθεσμα.

Αυτό που θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα είναι να γίνει η άσκηση: συνήθεια. Αυτό είναι το μυστικό τους. Και γι’ αυτό είναι και τούτο το post – 7 τρόποι να χτίσεις τη συνήθεια της άσκησης.

1. Βάλε το στόχο σου. Τι θέλεις να πετύχεις?

 • Μεγαλύτερους μύες?
 • Λιγότερο λίπος?
 • Περισσότερη δύναμη?
 • Περισσότερη ταχύτητα?

Η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για διάφορα αποτελέσματα. Πριν γραφτείς στο γυμναστήριο, ξεκίνα βάζοντας έναν συγκεκριμένο στόχο. Τι είναι αυτό που θέλεις?
Μην προσπαθείς να πετύχεις περισσότερα από ένα πράγμα τη φορά. Ξεκίνα με έναν στόχο. Όταν τον καταφέρεις, μπορείς να αρχίσεις να δουλεύεις για έναν δεύτερο στόχο.

2. Όρισε μια προθεσμία. Όρισε μια ημερομηνία, μέχρι την οποία θα έχεις φτάσει το στόχο σου. Γράψε το στόχο και την προθεσμία σου σε ένα κομμάτι χαρτί και βάλτο κάπου που θα μπορείς να το βλέπεις πολλές φορές μέσα στη μέρα.

Μια καλή θέση είναι στο κομοδίνο σου. Κοίταξε το όταν ξυπνάς και πριν πέσεις για ύπνο. Αυτό θα λειτουργεί σαν μια συνεχής υπενθύμιση του στόχου σου.

3. Φτιάξε το σχέδιο σου. Άπαξ και έβαλες το στόχο σου, πρέπει να φτιάξεις το σχέδιο που θα σε κάνει να τον πετύχεις.

 • Ποιες ασκήσεις θα κάνεις?
 • Πόσα σετ θα κάνεις? Των πόσων επαναλήψεων?
 • Πόσες φορές τη βδομάδα θα πηγαίνεις στο γυμναστήριο?

Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος. Κάθε λεπτό στο γυμναστήριο πρέπει να σε φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου σου. Διάλεξε ένα γερό πρόγραμμα ασκήσεων και μείνε σε αυτό.

4. Κάνε την προπόνηση σου πρωί πρωί. Όταν μόλις είχες μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, μπορεί να είναι δύσκολο να περάσεις άλλη μια ώρα στη γυμναστική σου. Μια λύση είναι να ασκείσαι το πρωί, πριν από οτιδήποτε άλλο:

 • Ξύπνα νωρίς
 • Φάε πρωινό
 • Ετοίμασε τα πράγματα που χρειάζεσαι για τη δουλειά
 • Πήγαινε στο γυμναστήριο

Μια ώρα αργότερα, θα είσαι ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στο να πετύχεις το στόχο σου. Κι έπειτα, έχεις ολόκληρη τη μέρα για να κάνεις ότι άλλο χρειάζεται να κάνεις.

5. Μείνε στο σχέδιο σου. Αυτό μου έχει τύχει αρκετές φορές. Τις μέρες που δεν έχεις όρεξη για άσκηση, συχνά είναι οι καλύτερες σου μέρες. Ίσως είναι η σύνδεση του μυαλού με το σώμα: το σώμα λέει όχι, αλλά το μυαλό λέει πήγαινε! Γι΄ αυτό και το σώμα σιγά σιγά λέει “πήγαινε” κι αυτό. Δεν ξέρω.

Ότι κι αν είναι πάντως, όταν είναι μέρα για άσκηση, είναι μέρα για άσκηση. Μη βρίσκεις δικαιολογίες, απλά πήγαινε στο γυμναστήριο. Αν δεν αισθάνεσαι 100% υγιής, και πάλι πήγαινε στο γυμναστήριο, αλλά ασκήσου σε χαμηλότερη ένταση. Το γεγονός ότι είσαι εκεί, είναι πιο σημαντικό από την ποιότητα της άσκησης κάποιες φορές. Και όπως έγραψα παραπάνω, θα δεις που κάποιες φορές θα εξελιχθεί σε μια από τις πιο παραγωγικές σου προπονήσεις.

6. Ασκήσου με κάποιον που έχει τη συνήθεια της άσκησης. Αν ο παρτενέρ σου στις προπονήσεις τα παρατήσει, πιθανόν να καταλήξεις να τα παρατάς κι εσύ. Αλλά αν ο παρτενέρ σου “καλά κρατεί”, θα είναι και για σένα μια πρόκληση.

Την επόμενη φορά που θα πας στο γυμναστήριο, κοίταξε γύρω σου. Κοίταξε τα άτομα που γυμνάζονται. Βρες κάποιον που παίρνει την προπόνηση του στα σοβαρά. Πάρε την πρωτοβουλία: ρώτησε τον αν μπορείς να γυμναστείς μαζί του. Αν έχεις διαλέξει τον σωστό άνθρωπο, θα δεχτεί την πρόταση σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι το να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι δεν είναι εύκολο – το ξέρουν γιατί το έχουν περάσει.

Ένας καλός παρτενέρ στις προπονήσεις σου θα σε παρακινεί και θα σε βοηθήσει να πετύχεις το στόχο σου. Αν όχι, συνέχισε να ψάχνεις.

7. Να έχεις αυτοπεποίθηση. Μπορείς να πετύχεις οτιδήποτε θελήσεις, αν πιστεύεις ότι μπορείς να το κάνεις. Το να έχεις έναν ξεκάθαρο στόχο και ένα σχέδιο κατά νου θα σε εφοδιάσουν με αυτοπεποίθηση.

Να ξέρεις ότι θα πάρει 30 μέρες να χτίσεις τη συνήθεια της άσκησης. Κατά τη διάρκεια των 30 πρώτων ημερών θα χρειάζεται να τραβάς τον εαυτό σου ως το γυμναστήριο. Μετά από 30 μέρες θα είναι πιο εύκολο: η συνήθεια αρχίζει να μπαίνει μπροστά, και θα σε τραβά εκείνη στο γυμναστήριο.

Γράψε αυτό δίπλα από το στόχο και την προθεσμία σου: “Αν μπορούν αυτοί να το κάνουν, μπορώ να το κάνω κι εγώ!”

 

Δείτε επίσης: