Κατά καιρούς όλοι είμαστε λίγο πεσμένοι, ίσως ακόμη και λίγο μελαγχολικοί. Ίσως αισθανόμαστε φορτωμένοι με πολλά, ή αισθανόμαστε άσχημα επειδή δεν τα πάμε καλά με τους στόχους μας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αισθάνεται κάποιος πεσμένος, και δεν έχω τα απαιτούμενα προσόντα να συζητήσω όλους τους λόγους, τις επιπτώσεις τους ή την θεραπευτική αγωγή. Μπορώ να μιλήσω για κάποια πράγματα που έχουν δουλέψει σε εμένα.

Το να νιώθουμε λίγο πεσμένοι, μπορεί να μας εμποδίσει να πετύχουμε τους στόχους μας. Ξέρουμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι, αλλά δεν έχουμε όρεξη να κάνουμε τίποτα. Αυτό μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό αν δεν το διώξεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν δε λάβεις δράση άμεσα. Παρακάτω είναι κάποια από τα πράγματα που έχουν καλύτερο αποτέλεσμα για μένα:

  1. Κάνε μία λίστα. Κάποιες φορές είμαστε πεσμένοι απλά γιατί κατακλυζόμαστε από όλα εκείνα τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Ακόμη κι αν ακολουθείς κάποιο σύστημα για το πώς να φέρεις τα πράγματα εις πέρας, πχ το GTD (Get Things Done), να ξέρεις ότι κάποια στιγμή όλοι μένουν πίσω με το σύστημά τους – κάποιες φορές απλά δεν έχεις την ενέργεια να το ακολουθήσεις. Έτσι, όλα τα πράγματα που έχουμε στο κεφάλι μας μπορεί να μας κατακλύζουν. Ξεκίνα απλά παίρνοντας ένα χαρτί κι ένα στυλό, και κάνοντας μία λίστα με τα πιο πιεστικά πράγματα που πρέπει να κάνεις. Κάποιες φορές είναι πράγματα της δουλειάς, άλλες πράγματα που μας ενοχλούν στο σπίτι, ή δουλειές σχετικά με τους στόχους μας, ή ένας συνδυασμός όλων αυτών κι ακόμη παραπάνω. Κάνε μία λίστα, έτσι απλά. Μπορεί να είναι μεγάλη ανακούφιση. Παίρνεις τον έλεγχο στα χέρια σου. Θα βλέπεις ακριβώς μπροστά σου τι χρειάζεται να κάνεις, και αυτό από μόνο του μπορεί να σου ανεβάσει τη διάθεση.
  2. Λάβε δράση. Έχεις κάνει μία λίστα, αλλά εξακολουθείς να νιώθεις πνιγμένος? Λοιπόν, ξεκίνα το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις. Είναι κάτι μεγάλο? Σπάστο σε μικρά κομμάτια και απλά κάνε το μικρότερο, κάτι που θα σε κάνει απλά να ξεκινήσεις. Άπαξ και ξεκινήσεις, άπαξ και μπεις στη δράση, θα νιώσεις καλύτερα. Πίστεψέ με. Μπορεί ακόμη να νιώθεις καταβεβλημένος από τα πολλά που έχεις στο μυαλό, αλλά τουλάχιστον κάνεις κάτι. Και άπαξ και ξεκινήσεις να κάνεις κάτι, έχεις μια ορμή που σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ καλύτερα από το να κάθεσαι και να λυπάσαι τον εαυτό σου.
  3. Κάνε κάποια άσκηση. Το ξέρω, μπορεί να μην έχεις διάθεση για άσκηση. Αλλά απλά κάντο! Κάνοντας ένα περίπατο, πηγαίνοντας για τρέξιμο, πηγαίνοντας στο γυμναστήριο, οτιδήποτε κι αν κάνεις για άσκηση – βγες από το σπίτι και κάντο τώρα! Δε χρειάζεται να κάνεις καμιά πολύ σκληρή προπόνηση, αλλά οποιαδήποτε απλή άσκηση μπορεί να σου ανεβάσει τη διάθεση αμέσως. Απλά κάντο!
  4. Κάνε ένα ντους και σουλουπώσου. Το να γυρίζεις μέσα στο σπίτι με τα εσώρουχα και να μυρίζεις άσχημα, δεν πρόκειται να σου κάνει καλό. Η αίσθηση ότι είσαι καθαρός μετά από ένα ντους μπορεί να κάνει θαύματα για τη διάθεσή σου. Βούρτσισε τα δόντια σου, χτένισε τα μαλλιά σου, ξυρίσου, κάνε οτιδήποτε χρειάζεται να κάνεις για να νιώσεις καθαρός και καλά με τον εαυτό σου. Προσωπικά αυτό με ανεβάζει στη στιγμή!
  5. Βγες από το σπίτι και κάνε κάτι. Κάποιες φορές, όταν απλά μένεις μέσα και αισθάνεσαι μελαγχολικός, το να βγεις απλά έξω από το σπίτι (αφού κάνεις ένα μπάνιο και σουλουπωθείς) θα σου αλλάξει τη διάθεση. Το να μένεις σπίτι όλη την ώρα μπορεί να σε ρίξει, και μπορεί να μην το καταλαβαίνεις μέχρι να βγεις έξω και να κάνεις κάτι. Κατά προτίμηση, κάτι από αυτά που έχει η λίστα σου (δες το Νο1).
  6. Παίξε λίγη ζωηρή μουσική. Εμένα μου αρέσει το Brown Eyed Girl, οι Kinks, οι Ramones, ή κάτι ανεβαστικό από Beatles, αλλά εσύ μπορεί να έχεις τη δική σου εκδοχή ανεβαστικής μουσικής. Όποια κι αν είναι, βάλτη, και άσε τον εαυτό σου να κουνηθεί στο ρυθμό.
  7. Μίλησε για αυτό. Έχεις κάποιον, κολλητό, συνεργάτη, κάποιο μέλος της οικογένειάς σου, που μπορείς να μιλήσεις? Μίλα τους. Γι’ αυτό βρίσκονται γύρω σου. Αν δεν έχεις, υπάρχουν γραμμές επικοινωνίας ή επαγγελματίες με τους οποίους μπορείς να μιλήσεις. Και βέβαια υπάρχουν και τα forum στο Internet. Άνετα μπορείς να βρεις κάποιον να μιλήσεις και σε αυτά. Το να βγάλεις τα πράγματα από μέσα σου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά, και να σε ανεβάσει τρελά. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να καταλάβεις τους λόγους που αισθάνεσαι πεσμένος.

Δείτε επίσης: