“Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους”

Eleanor Roosevelt

Αισθάνομαι ότι αυτή η χρονιά ήταν καλύτερη από την προηγούμενη. Είναι αστείο, γιατί νόμιζα ότι το 2009 ήταν η καλύτερη μου χρονιά. Μετά το 2010, και τώρα το ’11. Μάλλον τα χρόνια μου γίνονται όλο και καλύτερα.
Έτσι, σκεφτόμουν ποια πράγματα ήταν αυτά που έκαναν υπέροχες τις χρονιές αυτές, αλλά και ποια άλλα έχω προσδιορίσει, και μένουν να τα κάνω κι αυτά πράξη σιγά σιγά. Μέσα στο ’12? Δεν ξέρω. Θα προσπαθήσω πάντως.
Θέλω να τα μοιραστώ μαζί σας λοιπόν, για να σκεφτείτε κι εσείς πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε αυτή τη χρονιά, την καλύτερη σας.

1. Ένα στόχο. Αυτό θα ακουστεί τρελό σε πολλούς από εσάς που έχετε πολλούς στόχους που θέλετε να πετύχετε. Και πιστέψτε με, ξέρω πως είναι αυτό. Αλλά όταν βάζει κανείς ένα σωρό στόχους, άντε να καταφέρει τους μισούς.
Αν επικεντρώνεσαι σε ένα πράγμα τη φορά, έχεις όλη τη δυναμική να το δουλέψεις και να το πετύχεις. Αν έχεις 10 στόχους να πετύχεις στη ζωή σου, διάλεξε μόνο ένα να πετύχεις αυτή τη χρονιά. Και επικεντρώσου πλήρως σε αυτό. Μπορεί να έχεις μικρότερους βραχυπρόθεσμους στόχους (πράγματα να πετύχεις σε ένα ή δυο μήνες), αλλά θα πρέπει αυτοί να σε οδηγούν στον Ένα Στόχο σου για το 2012.
Βάλε το στόχο σου στον τοίχο να τον βλέπεις, βάλτο στο desktop του υπολογιστή σου. Να γίνει το μάντρα σου. Μείνε επικεντρωμένος σε αυτόν στο 2012, και όχι μόνο θα τον πετύχεις, αλλά θα νιώσεις υπέροχα που το έκανες!

2. Φτιάξε μια καινούρια συνήθεια. Αν ο στόχος σου είναι να χάσεις βάρος, χτίσε την καθημερινή συνήθεια της άσκησης. Αυτή η συνήθεια θα σε βοηθήσει στο στόχο σου. Αν ο στόχος σου είναι να μεγαλώσεις το blog σου αυτή τη χρονιά, υιοθέτησε την καθημερινή συνήθεια του blogging. Οι στόχοι επιτυγχάνονται με συνήθειες. Τι συνήθεια μπορείς να υιοθετήσεις αυτό το μήνα για να σε βοηθήσει να πετύχεις τον Ένα Στόχο σου για αυτή τη χρονιά? Βρες τη και μείνε επικεντρωμένος στη συνήθεια αυτή για ένα μήνα.

“Το ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα”

Κινεζικό απόφθεγμα

3. Ανάλαβε δράση τώρα. Όλα καλά κι όλα ωραία με το να θέτεις στόχους, αλλά ακόμα και τα καλύτερα σχέδια δεν έχουν αξία αν δεν κάνεις κάτι γι’ αυτά.  Η δράση είναι το παν. Ανάλαβε δράση σήμερα για να δεις το στόχο σου να γίνεται πραγματικότητα. Βασικά, κάνε μια ενέργεια για αυτό τον Ένα Στόχο σου κάθε μέρα, ακόμα και διαφορετική κάθε φορά αν χρειάζεται, πρώτο πράγμα πρωί πρωί, και κάντο το πιο σημαντικό πράγμα της μέρας σου κάθε φορά. Αν το κάνεις αυτό, δεν υπάρχει σχεδόν καμιά πιθανότητα να μην πετύχεις το στόχο σου.
Οι ενέργειες μπορεί να είναι μικρά πράγματα: το να κάνεις μια λίστα, να κάνεις ένα τηλεφώνημα, να κάνεις λίγη έρευνα. Ξεκίνα όμως.

4. Απλοποίησε. Όπως μπορεί να έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, γενικά με ελκύει η απλότητα. Όταν έχουμε πολλά πράγματα να συμβαίνουν στη ζωή μας, καταλήγουμε καταβεβλημένοι. Το ενδιαφέρον και οι αντοχές μας μοιράζονται. Δεν είμαστε αποτελεσματικοί. Απλοποιώντας τα πράγματα μας βοηθά να έχουμε τα λογικά μας, και μας κάνει πιο ισχυρούς. Αφιέρωσε λίγο χρόνο να προσδιορίσεις τα 4-5 πράγματα που είναι πιο σημαντικά στη ζωή σου, μετά απλοποίησε τις υποχρεώσεις σου (και τους στόχους σου και τις λίστες με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις), έτσι ώστε να είναι σε κοινή γραμμή με αυτές τις 4-5 προτεραιότητες.

5. Επικεντρώσου στην ευτυχία. Ακούγεται γλυκανάλατο, αλλά αν βάλεις την ευτυχία στο επίκεντρο, θα είσαι πιο ευτυχισμένος. Είναι πραγματικά τόσο απλό (ή τουλάχιστον έτσι είναι για μένα). Τι σε κάνει ευτυχισμένο? Αυτό θα πρέπει να είναι το επίκεντρο της ζωής σου. Αυτό το χρόνο, βάλε την ευτυχία σε προτεραιότητα. Και στη συνέχεια, κάνε τις απαραίτητες κινήσεις για να την κάνεις πραγματικότητα.

6. Προγραμμάτισε χρόνο για σένα, και για τους αγαπημένους σου. Τουλάχιστον ένα από τα 4-5 πράγματα στη λίστα σου θα πρέπει να είναι κάτι που αγαπάς. Τουλάχιστον ένα ακόμη, θα πρέπει να είναι να περάσεις χρόνο με ανθρώπους που σου αρέσει να είσαι μαζί. Για μένα βασικά, αυτή η πρόταση περιγράφει ολόκληρη τη σύντομη λίστα μου: να περνάω χρόνο με τον άντρα μου και το παιδί μου, να διαβάζω, να γράφω και να κάνω μια μορφή άσκησης (που τώρα είναι η yoga). Οτιδήποτε άλλο είναι περίσσειο.
Το να περνάς χρόνο με τον εαυτό σου και να κάνεις κάτι που αγαπάς, θα σου δώσουν χρόνο να σκεφτείς. Θα σε κάνουν πιο ευτυχισμένο και θα σε βοηθήσουν σιγά σιγά να μειώσεις την πίεση. Δεν έχεις χρόνο? Δημιούργησε τον.
Το να περνάς χρόνο με τους αγαπημένους σου, να συνδέεσαι μαζί τους, είναι κατά τη γνώμη μου απολύτως απαραίτητο για την ευτυχία. Κάντο προτεραιότητα σου.

7. Μάθε να επικεντρώνεσαι. Αυτό πηγαίνει πάλι πίσω σε αυτό που λέγαμε παραπάνω για Ένα Στόχο και απλοποίηση. Είναι σημαντικό και σε καθημερινή βάση. Είναι πολύ εύκολο να παρασυρόμαστε από πράγματα που πετάγονται στο δρόμο μας: emails, τηλεφωνήματα, facebook, twitter, και διάφορα απρόοπτα που μας βγάζουν από τα σχέδια μας. Πολύ εύκολο. Αν επιτρέπεις στον εαυτό σου να αποσπάται, θα δυσκολευτείς πολύ να πετύχεις τους στόχους σου.
Για να κάνεις αυτή τη χρονιά την καλύτερη σου, μάθε να επικεντρώνεσαι. Κάντο μια από τις μηνιαίες σου συνήθειες. Συγκεκριμένα: ξεκίνα με το να προσδιορίσεις τον Ένα Στόχο σου και τις 4-5  προτεραιότητες σου. Και κάθε μέρα, επικεντρώσου σε αυτά τα πράγματα. Κάθε πρωί (ή από το προηγούμενο βράδυ), κάνε μια λίστα με τα Πιο Σημαντικά Πράγματα (ΠΣΠ) που θέλεις να ολοκληρώσεις σήμερα. Ξεκίνα με το πρώτο, αντί με τα emails ή οτιδήποτε άλλο σου αποσπά την προσοχή. Κλείσε οτιδήποτε άλλο πέρα απ’ ότι χρειάζεσαι για να τελειώσεις το πρώτο πράγμα που έγραψες στη λίστα σου. Καθάρισε το γραφείο σου και κλείσε το τηλέφωνο ή τυχόν ειδοποιήσεις στον υπολογιστή σου. Στη συνέχεια επικεντρώσου σε αυτό το ένα πράγμα, βάζοντας τα δυνατά σου για να το ολοκληρώσεις.
Όταν τελειώσεις, κάνε ένα διάλειμμα και αντάμειψε τον εαυτό σου. Και μετά επικεντρώσου στην επόμενη ενέργεια. Δουλεύοντας με αυτό τον τρόπο, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να κάνεις.