Περιττό να σας πω ότι οι διακοπές μου ουσιαστικά ήταν τρεις μέρες μέσα σε αυτές τις κοντά 15 μέρες που πέρασαν από το τελευταίο post. Τις λίγες μέρες στην Αθήνα πριν και μετά δεν τις βάζω. Τρεις μετράω, κι όμως το μυαλό δεν έχει καταφέρει ακόμα να γυρίσει πλήρως – εξού και η έλλειψη εμφανίσεων. Από την άλλη, είναι η πρώτη φορά φέτος που έγραψε το ημερολόγιο 1η Σεπτέμβρη και αισθάνθηκα ότι έρχεται χειμώνας. Ευτυχώς με ενημερώνουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε κάτι σαν καύσωνα, άρα μάλλον εγώ απλά τα παραλέω. Δε με φοβίζει όμως. Είναι λογικό το μυαλό να κάνει κι εκείνο τα διαλείμματα του, και να παίρνει που και που και καμιά στροφή ανάποδη.

Το ενδιαφέρον είναι ότι παρά το γεγονός πως δεν αισθάνομαι να έχω επιστρέψει πλήρως στις δουλειές μου, έχω μια επιθυμία να επισπεύσω το στόχο που έλεγα θα ξεκινήσω αρχές του ’13. Αύξηση μυικής μάζας και επίπεδο στομάχι πιο συγκεκριμένα. Επίτηδες τον είχα αφήσει στην άκρη για φέτος – ήξερα πως δεν πρόκειται να είμαι συγκεντρωμένη σε αυτόν, όπως έγραφα και στο “Θέλεις να κερδίσεις βάρος? Εστίασε στους μύες, όχι στις θερμίδες”, γιατί το μυαλό μου ήδη έτρεχε σε άλλα projects, παλιά και νέα.

Οι δικοί μου 7 λόγοι για να βάλεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής και ισορροπημένης διατροφής στη ζωή σου:

  1. Ένα ωραίο και υγιές σώμα, για τα δικά σου δεδομένα και τις δικές σου δυνατότητες. Δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει όλοι μας να έχουμε το τέλειο σώμα για να είμαστε ευτυχισμένοι. Μια χαρά μπορούμε να είμαστε και χωρίς αυτό. Είμαι υπέρ όμως στο να κοπιάσεις να αποκτήσεις αυτό που μπορεί να ζηλεύεις σε κάποιον άλλο, εφόσον είναι εφικτό, εφόσον το κάνεις με επίγνωση, και βέβαια δεν απειλείται η υγεία σου. Αν αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, τότε δούλεψε μεθοδευμένα για να το αποκτήσεις. Έπειτα είναι και το άλλο: τι σημαίνει ωραίο κορμί για σένα? Προσδιόρισε το. Και φέρτο στα δικά σου δεδομένα. Μην ονειρεύεσαι την τριγωνική πλάτη που βλέπεις στους πολίστες αν το σώμα σου δε δύναται να το κάνει πραγματικότητα. Δεν είναι όλα τα σώματα από πηλό να τα φτιάχνουμε όπως θέλουμε.
  2. Να σερβίρεις στον εαυτό σου το καλύτερο δυνατό. Λαμβάνοντας υπόψη βέβαια τις συνθήκες ζωής σου, τις επιλογές που έχεις στον τόπο που βρίσκεσαι, και κοιτώντας την τσέπη σου επίσης, να μην τρως αυτά που σε τρώνε. Βάζω και το οικονομικό, γιατί μια καλύτερη διατροφή συχνά την έχουμε για πιο ακριβή στο μυαλό μας. Δεν ξέρω αν πρόκειται για μύθο, ή λάθος αντίληψη που μπορεί να έχουμε, πάντως σύντομα θα αρχίσω να έχω τα πρώτα δείγματα.
  3. Καλύτερη άμυνα στους ανεπιθύμητους ιούς. Ένας οργανισμός καλά θωρακισμένος, δεν επιτρέπει εύκολα σε όποιον ιό του χτυπήσει την πόρτα, να μπει κιόλας. Το ανοσοποιητικό σου είναι εξαιρετικά σημαντικό, και καλό είναι να μάθεις να το χτίζεις με κάποια μικρά μαγικά μυστικά. Μπορείς να βρεις πολύ χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτό αν ψάξεις στο διαδίκτυο, και κάποια θα τα πούμε κι εδώ.
  4. Όρεξη! Ζωντάνια! Να φωνάζει το κορμί σου τη ζωντάνια του, και ο εγκέφαλος να λειτουργεί στο καλύτερο δυνατόν. Θα έχεις ακούσει ότι η διατροφή σου οφείλεται κατά πολύ στην ευεξία ή μη που μπορεί να νιώθεις καθημερινά. Η άσκηση επίσης.
  5. Καλοζωία/μακροζωία. Ναι, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες για την καλοζωία πέρα από λίγη γυμναστική και καλή διατροφή. Εδώ πάρτο σαν κάποιες καλές βάσεις ώστε το σώμα να μπορεί να αντιδρά σε οποιαδήποτε ερεθίσματα με υγιή τρόπο.
  6. Να είσαι ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά σου. Να μάθουν τα παιδιά από τους πιο κοντινούς κι αγαπημένους τους ανθρώπους, τι σημαίνει γυμνάζομαι και τι είναι αυτό που επιλέγω να φάω – και γιατί. Ότι δεν χρειάζεται να τρώω πολύ, ούτε βοηθά να τρώω ότι να ‘ναι. Ότι πρέπει να έχω το θάρρος της γνώμης μου να μην τρώω ότι μου σερβίρουν. Να ξέρω γιατί απορρίπτω κάτι. Αυτό πάει και για το φαγητό, αλλά και γενικώς.
  7. Αντοχές. Όσο μεγαλώνουμε, εννοείται πως οι αντοχές θα φθίνουν. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής που ανάμεσα σε άλλα θα περιέχει και ασκήσεις cardio (καρδιαγγειακές, όπως είναι η αεροβική, το τρέξιμο, το περπάτημα με συνεχή ρυθμό κτλ), έχει μέλημα μια δυνατότερη καρδιά. Ποιος δεν τη θέλει?

Το πιο απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία για άλλη μια φορά θεωρώ είναι να αφοσιωθείς στο στόχο σου και να δώσεις κίνητρα στον εαυτό σου. Εδώ, κίνητρα μπορεί να είναι η ωραία εικόνα, η υγεία, η ζωντάνια, το να είσαι σε φόρμα. Σε έναν άλλο στόχο, θα είναι άλλα και τα κίνητρα. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεσαι αυτά τα κόλπα παρακίνησης, που θα κρατούν το στόχο σου ζωντανό, και θα σε κάνουν να θέλεις, να συνεχίζεις, να φτάσεις το στόχο σου στο τέλος. Δες και τα Top 20 κόλπα παρακίνησης.

Έτσι κι εγώ, αρχές  του χρόνου δεν ήμουν έτοιμη να πέσω με τα μούτρα στο στόχο αυτό. Ήθελα χρόνο να το επεξεργαστώ, να το χωνέψω πριν αρχίσω, να προετοιμάσω τον εαυτό μου, να βρω τα κίνητρα για να το κάνω. Άλλες φορές και σε άλλους στόχους μπορεί να βάλω μπρος την επόμενη κιόλας μέρα. Γι’ αυτόν που ξέρω ότι έχω να χύσω ιδρώτα και να νοιάζομαι για τα καθημερινά μου γεύματα, ήθελα να στρώσω καλά το έδαφος πριν κάνω την αρχή. Κάποια κομμάτια της διατροφής με απασχολούν ιδιαίτερα. Κάποια που έχουν να κάνουν με τις ουσίες που προσλαμβάνει τελικά ο οργανισμός μας από την κάθε τροφή, και άλλα σχετικά με τα παιχνίδια που παίζονται εκεί έξω (με πολλά, αλλά και) με τη διατροφή μας. Η άσκηση που θα με βοηθήσει να χτίσω το σώμα μου, επίσης με ενδιαφέρει πολύ.

Τώρα μένει να βρω τον διατροφολόγο και τον γυμναστή που θα με καλύψουν σε συγκεκριμένα μου ‘θέλω’ και ‘δεν θέλω’. Κάπου εκεί θα ξεκινά και το ταξίδι μου γι΄ αυτό τον επόμενο μεγάλο στόχο. Αν έχετε κάτι ανάλογο στο νου, ετοιμαστείτε και θα συντονιστούμε κάπου στην πορεία.

 

Δείτε επίσης: