Σήμερα το πρωί πήγα στη δουλειά με το ποδήλατο (μία απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων), και ήταν υπέροχα. Ήταν η δεύτερη φορά που το έκανα (είχα πάει και μία φορά την προηγούμενη εβδομάδα), και ελπίζω να το κάνω συχνότερα.

Σκοπός μου είναι να κάνω λίγη άσκηση (προπονούμαι για το τρίαθλο), ενώ παράλληλα βοηθώ το περιβάλλον και εξοικονομώ χρήματα από τη βενζίνη. Με τις τιμές της βενζίνης να ανεβαίνουν τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, είναι απογοητευτικό να μην μπορείς να κάνεις τίποτα –τώρα όμως μπορώ.

Αν και είναι λίγο τρομακτικό το να οδηγείς ποδήλατο μέσα στην κίνηση, μπορώ να πω ότι ήταν φοβερή εμπειρία. Όχι μόνο ένιωσα υπέροχα που έκανα και την άσκηση μου, αλλά παρατήρησα ότι η διαδρομή ήταν πολύ πιο ήρεμη και χαλαρωτική απ’ ότι είναι όταν την κάνω με το αυτοκίνητο. Ελπίζω σταδιακά να φτιάξω την αντοχή μου, ώστε να πηγαινοέρχομαι στη δουλειά με το ποδήλατο τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα, ή ακόμη και 5 φορές την εβδομάδα. Αλλά προς το παρόν ξεκινώ σιγά σιγά, μιας και είμαι νέος στην ποδηλασία.

 

Συμβουλές για να πηγαίνεις στη δουλειά με το ποδήλατο

  1. Προγραμμάτισε τι θα κάνεις με τα ρούχα που φοράς. Ένας από τους λόγους που πολλοί δεν πάνε στη δουλειά με το ποδήλατο, ακόμη κι όταν έχουν ποδήλατο, είναι ότι δεν θέλουν να ιδρώσουν. Εγώ είμαι τυχερός, γιατί μόλις εγκατέστησαν ντους στη δουλειά μου, αλλά πριν γίνει αυτό σκόπευα να χρησιμοποιήσω το ντους σε ένα γυμναστήριο κοντά στη δουλειά (ακόμη και το να γίνεις μέλος σε ένα γυμναστήριο είναι φθηνότερο από τη βενζίνη). Θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου σαπούνι, αποσμητικό και μια πετσέτα. Μετά το θέμα είναι τι κάνεις με τα ρούχα που θέλεις να βάλεις στη δουλειά, που είναι η επόμενη συμβουλή μου.
  2. Άφησε τα ρούχα σου στη δουλειά από την προηγούμενη μέρα. Μπορείς να τα βάλεις σε έναν σάκο για την πλάτη, αλλά ιδρώνει η πλάτη σου με αυτό τον τρόπο. Μπορείς επίσης να τα βάλεις σε έναν σάκο από αυτούς που κρεμιούνται στα πλάγια του ποδηλάτου, αλλά μπορεί να μην θέλεις να τσαλακωθούν. Η λύση που έχω διαλέξει (και δεν πρόκειται για δική μου ιδέα), είναι να πηγαίνω τα ρούχα μου στη δουλειά από την προηγούμενη ημέρα (ή στο γυμναστήριο, αν τελικά κάνεις εκεί στάση για ντους). Αυτό επίσης με γλιτώνει από το έξτρα βάρος που θα είχα αν κουβαλούσα τα ρούχα με το ποδήλατο, που είναι ένα θέμα για κάποιον που είναι στο ξεκίνημα όπως εγώ.
  3. Οποιοδήποτε ποδήλατο, μας κάνει. Δε χρειάζεσαι κανένα αγωνιστικό ποδήλατο. Αν έχεις ένα συνηθισμένο ποδήλατο, όπως έχω κι εγώ εδώ και χρόνια, είναι μια χαρά. Δε χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα στο να πάρεις ποδήλατο ή εξοπλισμό για να ξεκινήσεις. Αργότερα, μπορείς να αγοράσεις αυτό που θέλεις, ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα, λίγα βέβαια κάθε φορά, αλλά ό,τι κι αν έχεις, είναι καλό για τώρα.
  4. Έχε μαζί σου μία εφεδρική σαμπρέλα και εργαλεία – θα πρέπει να ξέρεις πώς να αλλάζεις λάστιχο. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα σου σκάσει το λάστιχο, και σίγουρα δε θέλεις να βρεθείς να περπατάς με το ποδήλατο για κάποια χιλιόμετρα. Ένα σετ μπαλωμάτων είναι ό,τι πρέπει, αλλά είναι ακόμη πιο εύκολο αν έχεις μια άδεια σαμπρέλα, μία τρόμπα, και τα σωστά εργαλεία έτσι ώστε να μπορείς να αλλάξεις στα γρήγορα το τρυπημένο λάστιχο με ένα καινούριο, και να μπαλώσεις το παλιό αργότερα, στο σπίτι.
  5. Φρόντισε για την ασφάλειά σου. Είναι καλό να έχεις διαβάσει κάποιες συμβουλές για το πώς να είσαι ασφαλής με το ποδήλατο, πριν βρεθείς να κινδυνεύεις μέσα στην κίνηση. Με το να φοράς το κατάλληλο κράνος, να έχεις ελέγξει αν οι λειτουργίες του ποδηλάτου σου είναι εντάξει, και να οδηγείς σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες οδικής συμπεριφοράς, σίγουρα μπορείς να είσαι πιο ήρεμος για τη σωματική σου ακεραιότητα.
  6. Έχει πλάκα! Το ποδήλατο είναι πολύ διασκεδαστικό, όπως ανακάλυψα τις τελευταίες εβδομάδες, και το να πηγαίνεις στη δουλειά με το ποδήλατο είναι πολύ, πολύ καλύτερο από το να πηγαίνεις με το αυτοκίνητο. Δοκίμασέ το. Θα ξετρελαθείς!