Ναι, το όνειρό μου το έχετε διαβάσει και ξαναδιαβάσει. Έρχεται να κουμπώσει με τους 5 λόγους να την κάνεις. Αλλά αρκετοί αναγνώστες μου είπαν ότι λείπει η συνέχεια. Φεύγουμε? Δεν φεύγουμε? Αυτό που λέω τελευταία είναι ότι οι μεγάλες αλλαγές συνεχίζονται!

Πριν από περίπου 15 ημέρες αποχώρησα από την εταιρία που δούλευα 9 χρόνια, και τώρα η επόμενη κίνηση είναι να μετακομίσουμε στην Ζάκυνθο… σε 5-6 ημέρες. Αποφάσεις αστραπή! Πήγαμε μία από αυτές τις μέρες στο νησί και είδαμε για κάποια υποψήφια σπίτια – μάλιστα κλείσαμε ένα από αυτά. Πληροί τις προϋποθέσεις μας κατά 90%, άρα μια χαρά! Κι ο σπιτονοικοκύρης μας καλός, και η τιμή λογική – γενικά το σπίτι έχει μια θετική αύρα.

Μόνο που θα κάνουμε να τα πούμε λίγες μέρες παραπάνω απ’ ότι τα λέμε συνήθως. Μέχρι να πακετάρουμε τα πάντα στο σπίτι, και μέχρι να βολευτούμε λίγο στο νέο σπίτι στο νησί (και μέχρι βέβαια να γίνει και η πολυπόθητη σύνδεση στο Internet εκεί), πιστεύω θα πάρει ~ 15 μέρες. Θα ανυπομονώ για το πρώτο άρθρο με αέρα νησιού!

Σκεφτόμουν σήμερα πόσα πράγματα με βοήθησαν να μπω στο δρόμο προς αυτό που η ίδια ονόμασα “όνειρό μου”, και που κάθομαι και κυνηγάω. Μόνο κάθομαι δεν το λες βέβαια, αλλά τέλος πάντων. Το ότι το κυνηγάω όμως είναι γεγονός.

Να λοιπόν 6 συμβουλές από εμένα, που θα σε βοηθήσουν σε ένα νέο ξεκίνημα:

  1. Κάνε τη δυσκολία, ευκαιρία! όπως μου είχε πει ένας αξιόλογος άνθρωπος. Όχι μόνο θα επιζήσεις, αλλά ανοίγεις άλλους ορίζοντες. Όταν απέλυσαν τον άντρα μου, θα μπορούσε να μας πάρει από κάτω. Αντ’ αυτού, επιλέξαμε να είναι αυτό η αφορμή να σκεφτούμε τα πράγματα διαφορετικά. Και να ‘μαστε τώρα εδώ, να δοκιμάζουμε έναν άλλο τρόπο ζωής με φρέσκο ενδιαφέρον.
  2. Διάλεξε ανθρώπους δίπλα σου που έχουν να σου δώσουν. Αισιοδοξία, ωραίες ιδέες, μια σπιρτάδα στο μυαλό, που θα κάνει και το δικό σου να ακονίζει. Πολύ σημαντικό για να μπορείς να βλέπεις πιο καθαρά και να θες να προχωράς μπροστά. Σκέψου το λίγο, δεν θα πρέπει να απομακρύνεις τους ανθρώπους που ίσως και να σε κρατούν πίσω τελικά? Είτε είναι ο άνθρωπος που έχεις σχέση, ο σύντροφός σου, είτε είναι ένας φίλος ή ένας συνεργάτης. Δε σου χρειάζεται κάποιος που σε κρατάει πίσω. Αντίθετα, σου χρειάζεται αυτός που θα σε σπρώξει να προχωρήσεις. Δες και το άρθρο 8 τρόποι να αντιμετωπίσεις τους επικριτές σου.
  3. Κοίτα ποιος από τους παραπάνω ξέρει να σε βοηθήσει σε αυτό που επιχειρείς να κάνεις. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι να μπορεί κάποιος να σε βοηθήσει, και να θέλει κιόλας. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος. Και το καλό είναι ότι αν έχεις κοντά σου κάποιον με αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι το στυλ ανθρώπου που ευχαριστιέται να σε βοηθά, να σου μεταφέρει αυτό που ξέρει. Γνωρίσαμε έναν φίλο στο νησί πριν 2 χρόνια, ο οποίος είναι το κλειδί για τα πάντα. Να μας βρει σπίτι, μεταφορική εταιρία για την μετακόμιση, ποδήλατο για τις κοντινές αποστάσεις, δουλειά για το καλοκαίρι (πέρα από το εστιατόριο), yoga για μένα, παιδαγωγό αν χρειαζόμαστε baby-sitting κάποια μέρα (και μάλιστα μου τόνισε, όχι απλά κοπέλα να κρατάει το παιδί, αλλά παιδαγωγό που θα ασχοληθεί διαφορετικά με το παιδί). Να μας ξεναγήσει επίσης στο νησί, να μας ενημερώσει για τις παραδόσεις και την ιστορία του νησιού, και να κλείσει αισιόδοξος λέγοντας ότι όλο και κάποια δουλίτσα θα μας βρει και για τον χειμώνα. Μπορείς να μην αξιοποιήσεις έναν τέτοιο άνθρωπο? Αν είναι πρόθυμος και το ευχαριστιέται, σίγουρα όχι.
  4. Μίλα στον κόσμο για αυτό που πας να κάνεις. Όταν η ιστορία σου είναι αισιόδοξη, ο κόσμος χαίρεται. Όταν έχει ενδιαφέρον, θέλει να μάθει για αυτήν, ρωτάει. Και μέσα από αυτή τη χαρά του κόσμου, θα παίρνεις κι εσύ την δύναμη να συνεχίσεις. Όπως σε αυτό εδώ το blog, καλή ώρα. Αλλά και γενικότερα, όταν λάμπεις και μόνο που περιγράφεις αυτό που πας να κάνεις, ο κόσμος το εισπράττει, και πέρα από κάποιες εξαιρέσεις που μπορεί να νιώσουν ζήλια (θα καταλάβεις ποιοι είναι, αλλά πίστεψέ με, θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού), όλοι οι υπόλοιποι θα εισπράξουν την αισιοδοξία σου, γιατί θα σε δουν πιο ζωντανό από ποτέ. Και η ζωντάνια δυστυχώς λείπει από πολύ κόσμο αυτή την εποχή. Για να την ξαναβρούμε λοιπόν!
  5. Τελείωσε με τις πιο σημαντικές δουλειές που έχεις να κάνεις, για να ξαλαφρώσεις. Όχι ό,τι δουλειά σου έρχεται στο μυαλό, κι ας είναι δευτερευούσης και πάει λέγοντας σημασίας. Αλλά όσες δουλειές στριφογυρνούν στο μυαλό σου και πρέπει να γίνουν, ξεπέταξέ τις, για να πας παρακάτω. Όσο τις αφήνεις να στοιχειώνουν τις επόμενες μέρες στο πρόγραμμά σου, τόσο θα αγχώνεσαι. Βγάλτες από τη μέση, και άνοιξε το πεδίο μπροστά σου. Τις τελευταίες εβδομάδες είμαι με ένα σημειωματάριο στο χέρι με κατεβατά από δουλειές. Δεν θα τις κάνω όλες, γιατί δεν προλαβαίνω μέσα σε 5-6 μέρες που θα φύγουμε από την Αθήνα. Άλλωστε δεν θα πέσουν τα καράβια μου έξω αν δεν γίνουν όλες. Η καταγραφή όμως όσων έχω να κάνω, πάντα με βοηθά να συγκροτήσω τη σκέψη μου. Και με βοηθά να ηρεμήσω όταν βλέπω πόσες δουλειές προχώρησαν.
  6. Ψάξε να δεις ωραίες εικόνες, αν δεν τις έχεις ήδη στο μυαλό σου από προηγούμενη εμπειρία. Αυτή η συμβουλή μπορεί να ταιριάζει σε διάφορους στόχους, γιατί οπτικοποιώντας τους στόχους σου, τα πράγματα παίρνουν άλλο ενδιαφέρον. Αλλά ακόμη περισσότερο, πάει γάντι σε όσους σκέφτονται μία μετακίνηση. Εμείς για παράδειγμα, αφού αποφασίσαμε να μετακομίσουμε στο νησί, συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε κάποιες εικόνες γενικά, αλλά όχι εικόνες εκεί που λέμε να μείνουμε. Μπήκαμε λοιπόν στο Google Earth, που παρεμπιπτόντως το χάζεψα για πρώτη φορά, και κοιτάξαμε τις περιοχές που ψάχνουμε σπίτι. Στη συνέχεια κοιτάξαμε φωτογραφίες από σπίτια που νοικιάζονταν στις περιοχές αυτές. Δεν είναι ώρα να μιλήσω για το κόστος του νησιού – να πω μόνο ότι σπίτι με ενοίκιο πάνω από 400€ δεν έχω βρει, και μιλάω για τριάρι. Πάντως οι εικόνες είναι πολύ σημαντικές. Σου δίνουν τροφή για το μυαλό, κοιτάς αυτό που κυνηγάς. Και το κυνηγάς με μεγαλύτερη όρεξη.

 

Ραντεβού λοιπόν σε λίγες μέρες, εκπέμποντας από το νησί πια. Ανυπομονώ!

Αλήθεια, γραφτήκατε στο Newsletter μας ή όχι ακόμη?

 

Δείτε επίσης: