Όταν ρωτάει ο κόσμος τι κάνεις, πως είσαι, τι απαντάς? Κάποιοι ίσως απαντάτε καλά, και άλλοι ίσως παραπονιέστε για την κατάσταση, την προσωπική αλλά και την γενικότερη, στη χώρα. Αυτό που αναρωτιέμαι για τους μεν πρώτους είναι αν όντως είμαστε καλά όλοι όσοι έτσι λέμε – αν είμαστε ευχαριστημένοι, χαρούμενοι, ήρεμοι, ζωντανοί, ανθρώπινοι – και για τους δεύτερους, γιατί εγκλωβιζόμαστε σε αυτή την κατάσταση που δεν μας αρέσει? Εμείς ευθυνόμαστε για την ζωή μας. Ή τέλος πάντων εμείς την έχουμε στα χέρια μας.

Δεν μου αρέσει που περνούν αρκετές ημέρες χωρίς να τις καταλαβαίνω. Στη yoga ορίζουμε την σανκάλπα μας. Είναι μία θετική απόφαση, μία δέσμευση στον εαυτό μας για κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε ή να συνεχίσουμε να κάνουμε. Είναι μία σύντομη κατάφαση, όχι άρνηση. Η δική μου εδώ και έξι μήνες είναι “ζω την κάθε ημέρα”. Δεν το καταφέρνω, αλλά το έχω βάλει στόχο. Το λέω για να το θυμάμαι. Επιμένω, δεν μου αρέσει που περνούν αρκετές ημέρες χωρίς να τις καταλαβαίνω.

Επίσης, θα ήθελα να μην τρέχω από το πρωί μέχρι το βράδυ για να τα προλάβω όλα. Να μην είμαι κολλημένη στην κίνηση για ώρες. Να μην γεμίζω την ημέρα μου με τόσα “πρέπει να κάνω”, σε αυτούς τους τρελούς ρυθμούς. Μου επιτρέπεται να πω ότι δοκίμασα αυτό το στυλ ζωής και θέλω να δω κι ένα άλλο? Κάπου αλλού ίσως? Άλλωστε δεν θυμάμαι να έχω κάνει καμιά συμφωνία να μείνω για πάντα εδώ.

Μάνι μάνι, έχω 5 λόγους να θέλω να την κάνω από την πόλη. Σκέψου λίγο:

  1. Η μέρα σου να έχει περισσότερο χώρο για πράγματα που “θέλεις να κάνεις”. Αρκετά με τα τόσα πράγματα που “πρέπει να κάνω”. Είναι δυνατόν να μην μου φτάνουν τα 24ωρα?
  2. Να μην είσαι τόσο κλεισμένος στο σπίτι, αλλά να μπορείς να χαρείς τον ήλιο και τη φύση περισσότερο. Να μάθεις τη φύση. Να την αγαπήσεις. Το παιδί μου μόλις αρχίζει να περπατάει – και τι δε θα ΄δινα να μπορούσε να κάνει τα πρώτα του βήματα στη φύση.
  3. Να έχεις χρόνο για τους αγαπημένους σου. Να τους ζήσεις από κοντά, να μεγαλώσετε μαζί. Σκέφτομαι ότι τον άνθρωπο που αγαπώ και επέλεξα για σύντροφο, και το παιδάκι μας, θέλω να τους ζω κάθε μέρα. Όχι δύο ώρες που γυρνώ κουρασμένη από τη δουλειά, και δεν έχω όρεξη όχι γι’ αυτούς, αλλά για τίποτα. Το παιδί μου κάθε μέρα έχει κάτι καινούριο να μου δείξει. Θα ήθελα να το δω, όχι να μου το περιγράφουν.
  4. Να είσαι πιο χαλαρός κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι γρήγοροι ρυθμοί πια με αγχώνουν και πιάνω τον εαυτό μου να μην προλαβαίνει να κάνει πράγματα που μου αρέσουν. Αυτή είναι η ουσία?
  5. Να υπάρχει χώρος στο πρόγραμμά σου και στο μυαλό σου, για δημιουργία. Για έξυπνες ιδέες, για όμορφες κατασκευές, για ενδιαφέρουσες ασχολίες. Όχι μόνο σπίτι – δουλειά, δουλειά – σπίτι. Σύμφωνα με το μύθο, χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας. Φανταστείτε πόσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε. Δεν υπάρχουν όρια!

Δύο τρόποι νομίζω υπάρχουν για να τα βάλεις στη ζωή σου. Ο ένας είναι να παλέψεις την καθημερινότητα στην πόλη και να διαμορφώσεις το πρόγραμμά σου βάζοντας τα παραπάνω σε προτεραιότητα. Ο άλλος είναι να μετακομίσεις σε μια μικρότερη κοινωνία από την χαώδη Αθήνα. Κάπου που οι ρυθμοί να είναι πιο χαλαροί και ανθρώπινοι και να έχεις την ευχέρεια να χωρέσεις πιο εύκολα στην ημέρα σου πράγματα που σου αρέσουν. Κάπου που θα μπορείς να χαρείς τη φύση.

Αναγνώστες από επαρχία και νησιά έχουμε να μας μεταδώσουν μηνύματα από τη ζωή τους?