Ένα από τα καθημερινά μας προβλήματα είναι ότι πολλοί από εμάς βιαζόμαστε τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας, που δεν έχουμε χρόνο για τίποτα… και όταν έρθει η ώρα να φάμε κάτι, το καταβροχθίζουμε με διαδικασίες συνοπτικές.

Αυτό οδηγεί σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, που το στρες έχει την τιμητική του.

Κάνοντας μια μικρή αλλά πολύ σημαντική αλλαγή, τρώγοντας πιο αργά, μπορούμε να ξεκινήσουμε να αντιστρέφουμε αυτό τον τρόπο ζωής αμέσως. Πόσο δύσκολο είναι? Τρως μικρότερες μπουκιές, μασάς την κάθε μπουκιά πιο αργά και πιο πολλή ώρα, και απολαμβάνεις το γεύμα σου για περισσότερο.

Χρειάζεσαι μόνο λίγα λεπτά παραπάνω για το κάθε γεύμα, κι όμως μπορεί τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής να είναι πολύ πιο δυνατά απ’ όσο φαντάζεσαι.

Μπορεί να έχεις ήδη ακούσει το Slow Food Movement, που ξεκίνησε στην Ιταλία πάνω από 20 χρόνια πριν, για να αντεπιτεθεί στο κίνημα του Fast Food. Ότι ισχύει για το fast food, δεν ισχύει για το slow food – απλά.

Αν διαβάσεις το Slow Food Μανιφέστο, θα δεις ότι δεν πρόκειται απλά και μόνο για μια καλύτερη υγεία – πρόκειται για τρόπο ζωής. Και είτε θελήσεις να υιοθετήσεις αυτό τον τρόπο ζωής είτε όχι, υπάρχουν κάποιοι λόγοι που καλό είναι να σκεφτείς την απλή υπόθεση του να τρως πιο αργά:

  1. Απώλεια βάρους. Όλο και περισσότερες έρευνες επαληθεύουν ότι όταν τρως πιο αργά, θα καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες – ουσιαστικά, τόσες λιγότερες ώστε να χάσεις και 9-10 κιλά το χρόνο, χωρίς να κάνεις τίποτα διαφορετικό ούτε να τρως κάτι διαφορετικό. Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται περίπου ένα 20λεπτο το μυαλό μας για να δώσει την εντολή ότι είμαστε φουλ. Όταν τρώμε γρήγορα, προσπερνάμε το σημείο που έχουμε χορτάσει και τελικά συνεχίζουμε να τρώμε. Τρώγοντας πιο αργά, έχουμε το χρόνο να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε φουλ, και να σταματήσουμε εγκαίρως. Τώρα, θα επέμενα και πάλι να τρως πιο υγιεινά πράγματα, αλλά ακόμα κι αν έχεις στο μυαλό σου απλά να χάσεις κιλά, το να τρώς αργά θα πρέπει να είναι μέρος του νέου σου τρόπου ζωής.
  2. Απόλαυσε το φαγητό σου. Ένα εξίσου ισχυρό επιχείρημα, κατά τη γνώμη μου. Είναι δύσκολο να ευχαριστηθείς το φαγητό σου αν φεύγει από μπροστά σου στο πιτς φυτίλι. Εδώ που τα λέμε, νομίζω δεν είναι πρόβλημα να τρως τις αγαπημένες σου ακόμα και απαγορευμένες τροφές, αν τρως μια μικρή ποσότητα, αργά. Σκέψου το λίγο αυτό: θέλεις να φας κάτι που για κάποιο λόγο είναι στην κατηγορία των απαγορευμένων σου (γλυκά, τηγανιτά, πίτσα, κτλ) γιατί απλούστατα έχουν ωραία γεύση. Αν όμως τα τρως στα γρήγορα, ποιο είναι το νόημα? Τρώγοντας τα αργά, μπορείς να πάρεις την ίδια ποσότητα από εκείνη την υπέροχη γεύση, αλλά θα κατεβάσεις λιγότερη ποσότητα στο στομάχι σου. Και γενικά θα έλεγα ότι είσαι πιο ευτυχισμένος όταν δοκιμάζεις ένα ωραίο φαγητό και το ευχαριστιέσαι πλήρως, τρώγοντας αργά. Κάνε τα γεύματα σου απόλαυση γαστριμαργική! Όχι ένα ακόμα πράγμα που κάνεις βιαστικά, ανάμεσα σε τόσα άλλα στη μέρα σου.
  3. Καλύτερη πέψη. Αν τρως πιο αργά, θα μασάς το φαγητό σου καλύτερα, πράγμα που οδηγεί στην καλύτερη πέψη. Η πέψη ουσιαστικά αρχίζει στο στόμα, έτσι όση περισσότερη δουλειά κάνεις εκεί πάνω, τόση λιγότερη θα χρειαστεί να κάνεις στο στομάχι σου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να έχεις και λιγότερα πεπτικά προβλήματα.
  4. Λιγότερο στρες. Τρώγοντας αργά, και προσέχοντας τι τρώμε, μπορεί να γίνει μια τέλεια άσκηση επίγνωσης. Ζήσε τη στιγμή, παρά να βιάζεσαι να τελειώσεις ένα γεύμα και να σκέφτεσαι τι χρειάζεται να κάνεις μετά. Όταν τρως, τρως. Αυτή η επίγνωση, πιστεύω θα οδηγήσει σε μια ζωή με λιγότερο στρες, και μια ευτυχία που κρατά στο χρόνο. Δοκίμασε το.
  5. Επαναστάτησε ενάντια στο γρήγορο φαγητό και τη γρήγορη ζωή. Οι ζωές μας, όταν είναι πολυτάραχες και χαοτικές, όταν τρέχουν με γρήγορα βήματα και είναι γεμάτες στρες – fast life – οδηγούν στο να τρώμε fast food, και να το τρώμε στα γρήγορα. Αυτός είναι ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής που μας κάνει θηρία ανήμερα, μας γεμίζει με στρες, μας κάνει δυστυχισμένους. Τρέχουμε σαν τρελοί μέσα στη μέρα μας, κάνοντας τη μια χαμαλοδουλειά μετά την άλλη, δουλειές που δεν απαιτούν τη σκέψη μας καν, χωρίς να παίρνουμε το χρόνο να ζήσουμε τη ζωή, να ευχαριστιόμαστε τη ζωή, να ερχόμαστε σε επαφή με άλλους, να είμαστε ανθρώπινοι. Μμμ, δε μου αρέσει όλο αυτό. Αντί αυτού, δοκιμάζω να επαναστατήσω σε όλο αυτό τον τρόπο ζωής, σε αυτή τη φιλοσοφία… και ένα από τα μικρά μου βήματα είναι να να τρώω πιο αργά. Απόφυγε το fast food. Φάε σε ένα καλό και οικονομικό εστιατόριο, ή ακόμα καλύτερα μαγείρεψε το δικό σου φαγητό στο σπίτι, και απόλαυσε το στο έπακρον. Γεύσου τη ζωή την ίδια.

 

Δείτε επίσης: