Στις μέρες μας, ένα πρόβλημα με τις πολύπλοκες ζωές που ζούμε είναι ότι πολλοί από εμάς δε βρίσκουμε ποτέ λίγο χρόνο να είμαστε μόνοι μας, σε ηρεμία, χωρίς να βομβαρδιζόμαστε από θόρυβο και πληροφορίες. Δεν υπάρχει χρόνος για μοναχικότητα και περισυλλογή, και σαν αποτέλεσμα, έχουμε ένταση και άγχος και κατάθλιψη και καταπίεση.

Βρες λίγο χρόνο κάθε μέρα να είσαι μόνος, για την ψυχική σου υγεία, κλέβοντας χρόνο από άλλους τομείς της ζωής σου.Θα σου βγει σε καλό μακροπρόθεσμα. Θα γίνεις πιο λογικός και θα έχεις την ικανότητα να αναλογίζεσαι τι πέρασες τις τελευταίες 24 ώρες, την τελευταία εβδομάδα, τον τελευταίο χρόνο. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα μπορείς να βελτιώνεις ό,τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ή να μαθαίνεις να είσαι ευχαριστημένος με αυτά.

Το να βρίσκεις χρόνο για μοναχικότητα είναι εξαιρετικά σημαντικό, κι όμως είναι ένας τομέας που συχνά παραμελούμε. Δεν εννοώ το χρόνο που είσαι μόνος σου και βλέπεις τηλεόραση ή σερφάρεις στο internet ή διαβάζεις ή παρακολουθείς τις ειδήσεις. Δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτές τις δραστηριότητες, αλλά δε συντελούν στην περισυλλογή, στο να γνωρίσεις τον εαυτό σου, να αναλογιστείς τι περνάς, να σκεφτείς τα όνειρά σου.

Το να μάθεις να περνάς χρόνο ήσυχα και μοναχικά, είναι επίσης πολύ δύσκολο. Καλό είναι να γίνει σε μικρές δόσεις στην αρχή, για 20 ή 30 λεπτά μόνο. Μάθε να καταπολεμάς την έντονη επιθυμία να ανοίξεις την τηλεόραση ή να ανοίξεις τον υπολογιστή σου ή να βάλεις μουσική ή να διαβάσεις. Είναι δύσκολο, αλλά αξίζει.

Αυτό που ακολουθεί είναι απλά κάποιες ιδέες να κλέψεις μία έξτρα ώρα τη μέρα από άλλα πράγματα που κάνεις, για να έχεις χρόνο για σένα. Αυτές άλλωστε είναι προσωρινές λύσεις… είναι τρόποι για να βρεις αυτό το λίγο χρόνο για 30 μέρες. Και σε αυτές τις 30 μέρες, μπορεί να βρεις άλλους τρόπους να απλουστεύσεις τη ζωή σου, ώστε να έχεις αυτό το χρόνο μόνιμα. Χρησιμοποίησε αυτές τις 30 μέρες για να σκεφτείς τα μπερδέματα στη ζωή σου, για να σκεφτείς πράγματα που μπορεί να θέλεις να κόψεις και με αυτό τον τρόπο να ελευθερώσεις περισσότερο χρόνο για σημαντικά πράγματα, όπως τα όνειρά σου, τους αγαπημένους σου, το πάθος σου.

 1. Τηλεόραση. Δεν είμαι σε καμιά εκστρατεία κατά της τηλεόρασης, ούτε λέω να την ξεφορτωθείς. Θυμήσου, αυτή είναι προσωρινή λύση: προσπάθησε να μειώσεις την τηλεόραση κατά 60 λεπτά τη μέρα, μόνο για 30 μέρες. Μπορεί στην πορεία να δεις ότι σου αρέσει να βλέπεις λιγότερο τηλεόραση. Μπορεί και όχι – κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.
 2. Internet. Και πάλι, δε λέω ότι πρέπει να σταματήσεις να χρησιμοποιείς το Internet. Απλά ελάττωσε τη χρήση του κατά 60 λεπτά για 30 μέρες. Βεβαιώσου ότι θα χρησιμοποιείς αυτά τα 60 λεπτά για μοναχικότητα και περισυλλογή. Η μείωση αυτή εντωμεταξύ, θα σε κάνει να ευχαριστηθείς περισσότερο το χρόνο που θα χρησιμοποιήσεις τελικά το Internet. Μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις τα πράγματα που σου αρέσουν, αλλά θα είσαι πιο επικεντρωμένος.

 3. Ξύπνα νωρίτερα. Έχω μιλήσει για τα οφέλη του να σηκώνεσαι νωρίς, και πώς να το κάνεις, και ένα από τα καλύτερα οφέλη, για μένα, είναι ο χρόνος που έχω μόνος, στην ησυχία. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτό το χρόνο για γράψιμο, για άσκηση, και για περισυλλογή. Δοκίμασε να ξυπνάς 1 ώρα νωρίτερα, μόνο για 30 μέρες. Ή αν δε σου κάνει αυτό, μείνε ξύπνιος μια ώρα παραπάνω το βράδυ.
 4. Email. Αν το email σου τρώει ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου, δοκίμασε να κάνεις τη δίαιτα του email. Επέτρεψε στον εαυτό σου να ασχοληθεί μόνο μια φορά τη μέρα, για 30 λεπτά. Δες αν μπορείς να μην ασχολείσαι με αυτό για το υπόλοιπο διάστημα. Θυμήσου, αυτό είναι μόνο για 30 μέρες… αν θέλεις μετά να ασχολείσαι πάλι με το email όλη μέρα, μπορείς.

 5. Σταμάτα τα ψώνια. Και πάλι, είναι προσωρινό! Αλλά αν ούτως ή άλλως προσπαθείς παράλληλα να μειώσεις το χρέος σου ή να εξοικονομήσεις χρήματα, αυτή είναι τέλεια λύση και για μόνιμα. Απλά δοκίμασε το για 30 μέρες. Κόψε όλα τα ψώνια, εκτός από τα απαραίτητα τρόφιμα. Όλα τα άλλα μπαίνουν σε λίστα αναμονής, 30 ημερών.

 6. Φύγε από τη δουλειά νωρίς. Αν η δουλειά σου το επιτρέπει, δες αν μπορείς να φύγεις νωρίτερα. Αν έχεις έξυπνο αφεντικό, το μόνο πράγμα που θα τον νοιάζει είναι αν βγάζεις τη δουλειά που πρέπει – όχι πόση ώρα είσαι στο γραφείο. Άρα εστίασε στο να κάνεις τη δουλειά που είναι απαραίτητη, στο χρόνο που έχεις, και φύγε μία ώρα νωρίτερα.

 7. Πήγαινε στη δουλειά αργότερα. Το παραπάνω, από την αντίθετη πλευρά. Και πάλι, αν η δουλειά σου το επιτρέπει.

 8. Κάνε μεγαλύτερο διάλειμμα για φαγητό. Κάποιες φορές είναι πιο εύκολο να στριμώξεις λίγο έξτρα χρόνο στο διάλειμμα σου για φαγητό, απ’ το να πας ή να φύγεις νωρίτερα. Αν μπορείς να κάνεις 90 λεπτά διάλειμμα για το γεύμα σου, φάε μέσα στα πρώτα 30 λεπτά (πάρε μαζί σου ένα γεύμα από το σπίτι, αν είναι δυνατόν), και τα υπόλοιπα 60 λεπτά χρησιμοποίησέ τα για σένα και την ηρεμία σου.

 9. Σταμάτα να παρακολουθείς τις ειδήσεις. Είσαι εθισμένος στις ειδήσεις? Έχω ξαναγράψει για το ότι δεν έχω παρακολουθήσει τις ειδήσεις στην τηλεόραση ή διαβάσει εφημερίδα ή μπει σε ιστοσελίδα με ειδήσεις εδώ και κάποια χρόνια. Μπορείς και χωρίς αυτά. Δες αν μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις εφημερίδες, ή να βλέπεις τις ειδήσεις στην τηλεόραση, για 30 μέρες μόνο. Ή τουλάχιστον να κάνεις μόνο ένα γρήγορο πέρασμα. Μόνο ένα όμως. Μετά από αυτό το διάστημα, μπορείς να επιστρέψεις στη συνήθεια σου.

 10. Μην κάνεις τίποτα μετά τη δουλειά. Αν έχεις κοινωνικές υποχρεώσεις ή συναντήσεις μετά τη δουλειά, ή κάτι τέτοιο, σταμάτα να προγραμματίζεις κάτι τέτοιο για 30 μέρες, και χρησιμοποίησε αυτό το χρόνο για σένα.

 11. Παρέλειψε τυχόν άλλες δεσμεύσεις. Είσαι εθελοντής ή υπηρετείς κάποιον οργανισμό ή είσαι μέλος κάποιας ομάδας? Παράλειψε τις συναντήσεις και τα καθέκαστα για ένα μήνα. Ο οργανισμός δε θα καταρρεύσει χωρίς εσένα… Ακόμη κι αν είσαι πρόεδρος, μπορείς προσωρινά να αφήσεις τον αντιπρόεδρο να πάρει τα ηνία.

 12. Μείωσε τη μπουγάδα στο ελάχιστο. Γεμίζεις το πλυντήριο 3-4 φορές τη βδομάδα, ή ακόμη και κάθε μέρα? Αυτό είναι 1-2 ώρες κάθε φορά. Αντί γι’ αυτό, πήγαινε σε ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο και κάνε όλη τη μπουγάδα σε μία φορά. Αυτό θα σου πάρει περίπου δύο ώρες. Μπορείς να εξοικονομήσεις 1-3 ώρες έτσι.Και σκέψου μήπως τυχόν είναι υπερβολικά τόσα πλυσίματα μέσα σε μια βδομάδα.

 13. Μείωσε τις δουλειές του σπιτιού στο ελάχιστο. Σου παίρνουν μεγάλο μέρος της μέρας σου αυτές οι δουλειές? Δες αν μπορείς να τις μειώσεις, απλά για ένα μήνα. Χαμήλωσε λίγο τον πήχη σου. Ή κάνε μία ταχυ-καθαριότητα μία φορά τη βδομάδα για δύο ώρες και μην καθαρίσεις για το υπόλοιπο της εβδομάδας.

 14. Κόψε το διάβασμα που δεν είναι απαραίτητο. Κόψε το διάβασμα των περιοδικών και των περισσότερων βιβλίων (εκτός κι αν είναι απαραίτητο), για να έχεις λίγο χρόνο παραπάνω. Αυτό σημαίνει επίσης να κόψεις τις εφημερίδες και το διάβασμα στο Internet, αν δεν εφαρμόζεις ήδη τις παραπάνω συμβουλές.Το σύντομο και πρακτικό zenhabits μπορείς να το κρατήσεις 🙂
 15. Μείωσε την ψυχαγωγία στο ελάχιστο. Προσωρινά, μείωσε τα πάρτυ, τα ποτά, τα αθλήματα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια… Οτιδήποτε κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου, δες αν μπορείς να το μειώσεις, για να κερδίσεις ελεύθερο χρόνο.

Θυμήσου να χρησιμοποιείς το χρόνο που ελευθερώνεται για τον εαυτό σου και να σκεφτεί, όχι για τηλεόραση.

Έχετε δικές σας συμβουλές για το πώς μπορούμε να ελευθερώσουμε χρόνο?