Πρόσφατα γιόρτασα την επέτειο ενός χρόνου που έκοψα το κάπνισμα. Βασικά, που επιτέλους το έκοψα… Όπως πολλοί καπνιστές, είχα δοκιμάσει πολλές φορές να το κόψω και είχα αποτύχει. Αλλά αυτή τη φορά το πέτυχα, και θα ήθελα να μοιραστώ τα 10 σημαντικότερα πράγματα που έκαναν αυτή τη διακοπή να πετύχει ενώ οι άλλες προσπάθειες μου έπεφταν στο κενό.

  1. Δεσμεύσου πλήρως στον εαυτό σου. Στις προηγούμενες μου προσπάθειες να το κόψω, ήταν σαν να μην ήμουν πλήρως αφοσιωμένος σε αυτό που ήθελα να κάνω. Έλεγα στον εαυτό μου ότι ήθελα να το κόψω, αλλά πάντα πίστευα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι θα αποτύγχανα. Δεν έγραφα τίποτα, δεν το έλεγα σε κανέναν (ίσως στη γυναίκα μου, αλλά μόνο σε αυτή). Αυτή τη φορά, το έγραψα. Έγραψα σε χαρτί το σχέδιο που θα ακολουθούσα. Έγραψα γι’ αυτό στο blog μου. Το υποσχέθηκα στην κόρη μου. Είπα στην οικογένεια μου και στους φίλους μου ότι έκοβα το κάπνισμα. Έγινα μέλος σε ένα forum για τη διακοπή του καπνίσματος. Είχα βρει ανταμοιβές για τον εαυτό μου. Πολλά από αυτά είναι στις παρακάτω συμβουλές, αλλά το νόημα είναι ότι δεσμεύτηκα πλήρως στον εαυτό μου, και πέτυχε. Δεν το έκανα εύκολο στον εαυτό μου να αποτύχει.
  2. Κάνε ένα σχέδιο. Δεν μπορείς να πεταχτείς ξαφνικά και να πεις “θα κόψω το κάπνισμα σήμερα.” Πρέπει να προετοιμάσεις τον εαυτό σου. Σχεδίασε το. Σκέψου ένα σύστημα ανταμοιβών, ένα σύστημα υποστήριξης, έναν άνθρωπο που θα καλέσεις όταν θα έχεις πρόβλημα. Γράψε σε ένα χαρτί τι θα κάνεις όταν σου έρθει έντονη επιθυμία να καπνίσεις. Εκτύπωσε το. Βάλτο στον τοίχο σου, στο σπίτι και στη δουλειά. Αν περιμένεις να σου έρθει πρώτα η επιθυμία να καπνίσεις και μετά να βρεις τι θα κάνεις, είσαι ήδη χαμένος. Πρέπει να είσαι έτοιμος όταν σου έρθει η παρόρμηση.
  3. Να ξέρεις ποιο είναι το κίνητρο σου. Όταν σου έρχεται έντονη επιθυμία να καπνίσεις, το μυαλό σου θα προσπαθεί να εκλογικεύσει την κατάσταση. “Τι πειράζει?” Και θα ξεχάσεις γιατί το κάνεις όλο αυτό. Πρέπει να ξέρεις γιατί το κάνεις ΠΡΙΝ σου έρθει η παρόρμηση. Το κάνεις για τα παιδιά σου? Για τη γυναίκα σου? Για την υγεία σου? Για να μπορείς να τρέχεις? Γιατί το κορίτσι που σου αρέσει δε θέλει τους καπνιστές? Να έχεις έναν πολύ καλό λόγο ή λόγους για να το κόψεις. Κάνε μια λίστα με τους λόγους. Εκτύπωσε την. Βάλτη κι αυτή στον τοίχο σου. Και υπενθύμιζε αυτούς τους λόγους στον εαυτό σου, κάθε μέρα, κάθε φορά που σου έρχεται η παρόρμηση να καπνίσεις.
  4. Ούτε τζούρα, ποτέ. Το μυαλό κάνει παιχνίδια. Θα σου πει ότι ένα τσιγάρο δε βλάπτει. Και είναι δύσκολο να αντικρούσεις αυτή τη λογική, ειδικά όταν σε έχει πιάσει έντονη επιθυμία να το ανάψεις. Μην ενδώσεις. Πες στον εαυτό σου, πριν σου έρθει η επιθυμία να καπνίσεις, ότι δε θα ξανακάνεις ούτε μία τζούρα, ποτέ ξανά. Γιατί η αλήθεια είναι ότι μία τζούρα ΘΑ ΒΛΑΨΕΙ. Μία τζούρα οδηγεί σε μια δεύτερη, και σε μια τρίτη, και τελικά δεν το κόβεις, καπνίζεις. Μην ξεγελάς τον εαυτό σου. Μια τζούρα σχεδόν πάντα θα οδηγήσει στο να ξανακυλήσεις. ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΖΟΥΡΑ!
  5. Μπες σε ένα forum. Ένα από τα πράγματα που με βοήθησε περισσότερο αυτή τη φορά να το κόψω, ήταν ένα forum με  ανθρώπους που έκοβαν ή είχαν κόψει το κάπνισμα (quitsmoking.about.com). Δεν αισθάνεσαι τόσο μόνος όταν σε έχει πιάσει η μιζέρια. Άλλωστε, η μιζέρια θέλει παρέα. Μπες σε ένα forum, συστήσου, γνώρισε τους άλλους που περνούν ακριβώς το ίδιο πράγμα με εσένα, γράψε για την εμπειρία σου που τα θαλάσσωσες, και διάβασε για άλλους που είναι ακόμη χειρότερα από εσένα. Ο καλύτερος κανόνας είναι: Γράψε πριν καπνίσεις. Αν ακολουθήσεις αυτό τον κανόνα, θα καταφέρεις να νικήσεις την παρόρμηση που θα σου έρθει, όταν σου έρθει. Οι άλλοι θα σου μιλήσουν, θα σε βοηθήσουν, θα το γιορτάσουν μαζί σου όταν τα καταφέρεις την πρώτη μέρα, τη δεύτερη, την τρίτη, την τέταρτη, την πρώτη εβδομάδα και ακόμα πιο πέρα. Είναι πολύ διασκεδαστικό.
  6. Αντάμειψε τον εαυτό σου. Φτιάξε ένα πλάνο για τις ανταμοιβές σου, και αντάμειψε τον εαυτό σου σαφώς μετά την πρώτη μέρα, και την δεύτερη, και την τρίτη. Μπορείς και μετά την τέταρτη αν θέλεις, αλλά οπωσδήποτε μετά την πρώτη εβδομάδα και την δεύτερη. Και μετά τον πρώτο μήνα, και τον δεύτερο. Και στους έξι μήνες, και στον έναν χρόνο. Κοίτα να είναι καλές οι ανταμοιβές, που θα σε κάνουν να τις προσμένεις: cd, βιβλία, dvd, μπλουζάκια, παπούτσια, ένα μασάζ, ένα ποδήλατο, ένα δείπνο στο αγαπημένο σου εστιατόριο, μια διαμονή σε ένα ξενοδοχείο… οτιδήποτε αντέχει η τσέπη σου. Ακόμα καλύτερα: πάρε όσα θα ξόδευες στα τσιγάρα κάθε μέρα, και βάλτα σε έναν κουμπαρά. Αυτός είναι ο κουμπαράς ανταμοιβής σου. Γιόρτασε την κάθε σου επιτυχία, ξετρελαμένος. Το αξίζεις!
  7. Καθυστέρησε το. Αν σου έρθει να καπνίσεις, περίμενε. Κάνε τα εξής βήματα: πάρε 10 βαθιές αναπνοές. Πιες νερό. Φάε κάτι (εγώ στην αρχή έτρωγα γλυκά, καραμέλες και τσίχλες, αλλά μετά το γύρισα σε πιο υγιεινά, όπως καρότα, πρέτζελ, παγωμένο σταφύλι). Κάλεσε τον άνθρωπο που είχες αποφασίσει να σε υποστηρίζει στις δύσκολες ώρες. Γράψε στο forum διακοπής του καπνίσματος που είσαι μέλος. Γυμνάσου. Κάνε ότι χρειάζεται, αλλά καθυστέρησε το, καθυστέρησε το, καθυστέρησε το! Θα τα καταφέρεις, και αυτή η παρόρμηση θα περάσει. Όταν περάσει, γιόρτασε το! Αν ασχολείσαι με τη συγκεκριμένη παρόρμηση κάθε φορά, θα τα καταφέρεις.
  8. Αντικατάστησε τις αρνητικές συνήθειες με θετικές. Τι κάνεις όταν είσαι αγχωμένος? Αν η αντίδραση σου όταν έχεις άγχος είναι να ανάψεις τσιγάρο, θα χρειαστεί να βρεις κάτι άλλο να κάνεις. Οι βαθιές αναπνοές, το να κάνω μόνος μου μασάζ στο λαιμό και τους ώμους μου, και το να γυμναστώ έχουν κάνει θαύματα σε εμένα. Άλλες συνήθειες, όπως τι κάνεις το πρωί που ξυπνάς, ή τι κάνεις στο αυτοκίνητο, ή οπουδήποτε συνήθως καπνίζεις, θα πρέπει να αντικατασταθούν με καλύτερες και πιο θετικές συνήθειες. Το τρέξιμο είναι η πιο θετική μου συνήθεια, και έχω και κάποιες άλλες που αντικατέστησαν το κάπνισμα.
  9. Κρατήσου την πρώτη διαβολική εβδομάδα, κρατήσου την δεύτερη, και είσαι άρχοντας. Το πιο δύσκολο σημείο του να κόψεις το κάπνισμα είναι οι δύο πρώτες μέρες. Αν το περάσεις αυτό, έχεις περάσει το στάδιο της απεξάρτησης από τη νικοτίνη, και το υπόλοιπο είναι κυρίως θέμα του μυαλού. Αλλά όλη η πρώτη εβδομάδα είναι κόλαση. Μετά αρχίζει να γίνεται πιο εύκολο. Η δεύτερη εβδομάδα είναι επίσης δύσκολη, αλλά όχι όσο η πρώτη. Από εκεί κι έπειτα, ήταν στρωτά τα πράγματα για μένα. Είχα μόνο να διαχειριστώ αυτή την έντονη επιθυμία που με έπιανε που και που, αλλά οι υπόλοιπες φορές ήταν πιο χαλαρές, και ένιωθα πεπεισμένος ότι μπορούσα να φέρω εις πέρας τα πάντα.
  10. Αν πέσεις, σήκω, και μάθε από τα λάθη σου. Ναι, όλοι αποτυγχάνουμε. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε αποτυχημένοι, ή ότι δε θα τα καταφέρουμε ποτέ. Αν πέσεις, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Σήκω, ανασκουμπώσου, και δοκίμασε πάλι. Εγώ απέτυχα πολλές φορές μέχρι να τα καταφέρω. Αλλά ξέρεις κάτι? Κάθε μία από αυτές τις αποτυχίες με έμαθε κάτι. Βέβαια, κάποιες φορές επαναλάμβανα τα ίδια λάθη, αλλά στο τέλος έμαθα. Βρες ποια είναι τα εμπόδια στην επιτυχία σου, και σχεδίασε να τα ξεπεράσεις στην επόμενη προσπάθεια σου. Και μην περιμένεις μήνες μέχρι να κάνεις την επόμενη προσπάθεια. Δώσε στον εαυτό σου λίγες ημέρες να κάνει τα σχέδια του και να ετοιμαστεί, δεσμεύσου πλήρως σε εσένα, και κάντο!

Bonus συμβουλή #11: Να σκέφτεσαι θετικά. Αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή από όλες. Την κράτησα για το τέλος. Αν έχεις μια θετική στάση, μια διάθεση “μπορώ να το κάνω”, όσο τετριμμένο κι αν μπορεί  να ακούγεται, θα πετύχεις. Άκουσέ με. Δουλεύει. Πες στον εαυτό σου ότι μπορείς να το κάνεις, και θα το κάνεις. Πες στον εαυτό σου ότι δεν μπορείς να το κάνεις, και σίγουρα δε θα το κάνεις. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, σκέψου θετικά! ΜΠΟΡΕΙΣ να τα βγάλεις πέρα όταν σου έρθει η παρόρμηση να καπνίσεις. ΜΠΟΡΕΙΣ να κρατηθείς να περάσει η πρώτη διαβολική εβδομάδα. Μπορείς! Εγώ τα κατάφερα. Το ίδιο και εκατομμύρια άλλοι. Δεν είμαστε καλύτεροι από σένα.