“Το να πέφτεις νωρίς στο κρεβάτι και να σηκώνεσαι νωρίς το πρωί σε κάνει υγιή, πλούσιο και σοφό”

Ben Franklin

 

Ένας αναγνώστης με ρώτησε για τη συνήθεια μου να ξυπνάω στις 04:30 π.μ. κάθε μέρα, και μου ζήτησε να γράψω για τα οφέλη που έχει κανείς στην υγεία του με το να σηκώνεται νωρίς το πρωί – ερώτηση που βρήκα υπέροχη. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει κανένα που να γνωρίζω.

Βέβαια, υπάρχουν ένα κάρο άλλα σημαντικά οφέλη.

Καταρχάς επιτρέψτε μου να πω ότι αν είστε νυχτοπούλια, και αυτό σας εξυπηρετεί, κανένα πρόβλημα. Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξετε, ειδικά αν είστε ευτυχισμένοι με αυτό. Αλλά για μένα, η αλλαγή από νυχτοπούλι στο να ξυπνάω νωρίς το πρωί (και ναι, γίνεται!) ήταν ευχή Θεού. Με έχει βοηθήσει με τόσους πολλούς τρόπους που ποτέ δε θα γύρναγα πίσω. Να κάποιοι από αυτούς:

  1. Καλωσόρισμα της μέρας. Λατρεύω να μπορώ να σηκώνομαι και να καλωσορίζω μια υπέροχη καινούρια μέρα. Προτείνω να δημιουργήσεις μια πρωινή ιεροτελεστία που θα περιλαμβάνει την ευγνωμοσύνη σου για τη ζωή. Η δική μου ιεροτελεστία είναι εμπνευσμένη από τον Dalai Lama, που είπε: “ Κάθε μέρα, όταν ξυπνάς σκέψου, ‘σήμερα είμαι τυχερός που έχω ξυπνήσει, είμαι ζωντανός, έχω μια πολύτιμη ανθρώπινη ζωή, δεν πρόκειται να την χαραμίσω. Θα χρησιμοποιήσω όλες μου τις δυνάμεις για να αναπτύξω τον εαυτό μου, για να ξεδιπλώσω την καρδιά μου στους άλλους, θα κάνω καλοσυνάτες σκέψεις για τους άλλους, δε θα θυμώσω ούτε θα σκεφτώ άσχημα για άλλους, θα βοηθήσω τους άλλους όσο μπορώ’. ”
  2. Υπέροχο ξεκίνημα. Συνήθιζα να πετάγομαι από το κρεβάτι αργοπορημένος ως συνήθως και να ξεκινώ τη μέρα μου βιαστικά. Βιαζόμουν να ετοιμαστώ και να ετοιμάσω και τα παιδιά, βιαζόμουν να τα πάω σχολείο και τελικά πάντα έφτανα στη δουλειά αργοπορημένος. Έμπαινα στη δουλειά σχεδόν τσαλακωμένος, αγουροξυπνημένος, κακόκεφος, και… τελευταίος. Όχι και ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Τώρα, έχω μια αναζωογονητική πρωινή ιεροτελεστία, μέχρι τις 8 π.μ. έχω κάνει τόσα πολλά πράγματα, τα παιδιά μου είναι έτοιμα στην ώρα τους, το ίδιο κι εγώ, και μέχρι την ώρα που έρχονται όλοι οι άλλοι στο γραφείο, εγώ έχω ήδη πάρει προβάδισμα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινάς τη μέρα σου από το να ξυπνάς νωρίς, κατά τη δική μου εμπειρία.
  3. Ησυχία. Ούτε παιδιά να φωνάζουν, ούτε μωρά να κλαίνε, ούτε μπάλες ποδοσφαίρου, ούτε αυτοκίνητα, ούτε τηλεόραση και θόρυβοι. Οι πολύ πρωινές ώρες είναι τόσο γαλήνιες, τόσο ήσυχες. Είναι η αγαπημένη μου ώρα της μέρας. Πραγματικά απολαμβάνω αυτό το διάστημα ηρεμίας, αυτό το χρόνο για μένα, που μπορώ να σκέφτομαι, να διαβάζω, να ανασαίνω.
  4. Ανατολή. Οι άνθρωποι που ξυπνούν αργά χάνουν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της φύσης, επαναλαμβανόμενο σε πλήρη εικόνα κάθε μία μέρα – την ανατολή του ήλιου. Λατρεύω το πώς η μέρα σιγά σιγά γίνεται πιο φωτεινή, που το σκούρο μπλε του μεσονυκτίου γίνεται μπλε ανοιχτό, που τα υπέροχα χρώματα αρχίζουν να ‘τρέχουν’ στον ουρανό, που η φύση βάφεται με απίστευτα χρώματα. Μου αρέσει να κάνω το πρωινό μου τρέξιμο αυτή την ώρα. Όσο τρέχω, κοιτάζω ψηλά στον ουρανό και λέω στον κόσμο, “Τι υπέροχη μέρα!” Αλήθεια. Ναι, το κάνω, αλήθεια. Σαχλορομαντικό, το ξέρω.
  5. Πρωινό. Σήκω νωρίς και θα τον έχεις αυτό το χρόνο που χρειάζεσαι για πρωινό. Ως γνωστόν, είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Χωρίς πρωινό, το σώμα σου είναι σαν ένα αυτοκίνητο με ελάχιστα καύσιμα, που δεν έχει τι να κάψει, που το βάζεις μπρος και μυρίζεις τις αναθυμιάσεις. Κι όταν φτάσει πλέον μεσημέρι, έχεις πεθάνει της πείνας και πέφτεις με τα μούτρα σε ότι ανθυγιεινό βρεις μπροστά σου. Όσο πιο λιπαρό, όσο πιο γλυκό, τόσο το καλύτερο. Όμως φάε πρωινό, και έχεις χορτάσει μέχρι αργότερα. Συν ότι τρώγοντας πρωινό ενώ παράλληλα διαβάζω το βιβλίο μου και πίνω τον καφέ μου στην άπλετη ησυχία, είναι κατεξοχήν πιο διασκεδαστικό από το να καταβροχθίζω κάτι στα γρήγορα στο δρόμο για τη δουλειά, ή στο γραφείο.
  6. Άσκηση. Υπάρχουν κι άλλες ώρες να γυμναστείς πέρα από νωρίς το πρωί, φυσικά. Έχω όμως δει πως ενώ η άσκηση αμέσως μετά το γραφείο είναι επίσης πολύ διασκεδαστική, είναι πολύ πιθανό να ακυρωθεί λόγω άλλων θεμάτων που προκύπτουν. Η πρωινή άσκηση ουσιαστικά ποτέ δεν ακυρώνεται.
  7. Παραγωγικότητα. Τα πρωινά, για μένα τουλάχιστον, είναι η πιο παραγωγική ώρα της ημέρας. Μου αρέσει να κάθομαι να γράφω λίγο το πρωί, όσο δεν υπάρχουν διακοπές από τον έξω κόσμο, πριν καν ελέγξω τα emails μου ή τα στατιστικά του blog μου. Κάνω πολλά περισσότερα πράγματα όταν ξεκινώ να δουλεύω από νωρίς το πρωί. Κι όταν έρχεται απόγευμα, δεν χρειάζεται να κάνω δουλειά, κι έτσι μπορώ να το περάσω με την οικογένεια μου.
  8. Ώρα για στόχους. Έχεις στόχους? Ε, βασικά θα ‘πρεπε. Λοιπόν, δεν υπάρχει καλύτερη ώρα από νωρίς το πρωί, για να δεις πώς πάνε οι στόχοι σου και να προγραμματίσεις τις δουλειές εκείνες που θα τους πάνε ένα βήμα παραπέρα. Κοίτα να έχεις ένα στόχο που θέλεις να πετύχεις αυτή τη βδομάδα. Και κάθε πρωί, να αποφασίζεις ποιο ένα πράγμα μπορείς να κάνεις σήμερα για να φτάσεις πιο κοντά στο στόχο σου. Και μετά, αν γίνεται, κάνε αυτό πρώτο πράγμα πρωί πρωί.
  9. Διαδρομές. Σε κανένα δεν αρέσει η κίνηση στους δρόμους – πέρα από τις πετρελαιοβιομηχανίες. Ξεκίνα νωρίς για τη δουλειά και δε θα βρεις την ίδια κίνηση. Θα φτάσεις στη δουλειά γρηγορότερα, θα έχεις γλιτώσει χρόνο. Ή ακόμα καλύτερα, πήγαινε στη δουλειά με το ποδήλατο. (Ή ακόμα πιο καλά, δούλεψε απ’ το σπίτι).
  10. Ραντεβού. Είναι πολύ πιο εύκολο να είσαι συνεπής στα πρωινά σου ραντεβού αν σηκώνεσαι νωρίς. Το να εμφανίζεσαι αργοπορημένος στα ραντεβού σου είναι κακό σημάδι γι’ αυτόν που περιμένει να σε συναντήσει. Το να εμφανίζεσαι νωρίς στο ραντεβού σου, θα τους εντυπωσιάσει. Συν ότι έχεις χρόνο να προετοιμαστείς.

Δες ΠΩΣ να σηκώνεσαι νωρίς το πρωί.

 

Δείτε επίσης: