Μακάρι να είχα δέκα λεπτά του ευρώ κάθε φορά που άκουγα κάποιον να κάνει ένα αρνητικό σχόλιο για μένα, ή για άλλους, ή για τον εαυτό του. Αυτό το τελευταίο ειδικά είναι το χειρότερο. Θα μπορούσα να βγω στη σύνταξη με αυτά τα λεφτά.
Το θέμα είναι πως η ζωή θα μπορούσε να είναι τόσο καλύτερη για πολλούς ανθρώπους, αν απλά εντόπιζαν τις αρνητικές τους σκέψεις και τις αντικαθιστούσαν με θετικές.
Οι αρνητικές σκέψεις, σε όλες τις μορφές τους, έχουν ένα τρόπο να χώνονται στις συζητήσεις και το μυαλό μας χωρίς καν να τις καταλαβαίνουμε. Το κλειδί της επιτυχίας, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι να μάθουμε να εντοπίζουμε αυτές τις σκέψεις και να τις τσαλαπατάμε σαν εκείνα τα μικρά ζωύφια που μας ενοχλούν. Και μετά να τις αντικαθιστούμε με θετικές. Το σίγουρο είναι ότι θα παρατηρήσεις μεγάλες δαφορές σε οτιδήποτε κάνεις.
Ο Δαλάι Λάμα έχει πει πως “Ο τρόπος να ξεπεράσεις τις αρνητικές σκέψεις και τα καταστροφικά συναισθήματα είναι να αναπτύξεις αντίθετα, θετικά συναισθήματα που είναι πιο δυνατά και πιο ισχυρά.”
Ας ρίξουμε μια ματιά σε 10 συνηθισμένους τρόπους που ξεπροβάλλει η αρνητική μας σκέψη (υπάρχουν πολλοί περισσότεροι βέβαια). Γίνε όσο πιο καλός μπορείς στο να εντοπίζεις αυτά τα σημεία και εξασκήσου στο να αντικαθιστάς αυτές τις σκέψεις με θετικές. Εμένα με βοηθά πολύ – δοκίμασε το, ανοίγει ένα νέο κόσμο μπροστά σου.
10 αρνητικές σκέψεις που τις λες και …θανάσιμα αμαρτήματα
- Θα είμαι ευτυχισμένος όταν θα έχω __________ (ή μόλις κερδίσω χ€).
Πρόβλημα: Αν νομίζειςότι δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος μέχρι να φτάσεις ένα συγκεκριμένο σημείο, ή μέχρι να φτάσεις ένα συγκεκριμένο εισόδημα, ή μέχρι να έχεις ένα συγκεκριμένο είδος σπιτιού ή αυτοκινήτου ή υπολογιστή, δε θα είσαι ποτέ ευτυχισμένος. Τέτοιοι ασαφείς στόχοι δεν πιάνονται ποτέ. Μόλις πιάσουμε έναν από αυτούς τους στόχους, δεν είμαστε ευχαριστημένοι – θέλουμε περισσότερα.
Λύση: Μάθε να είσαι ευτυχισμένος με αυτά που έχεις, με το που βρίσκεσαι, με το ποιος είσαι, αυτή ακριβώς τη στιγμή. Η ευτυχία δε χρειάζεται να είναι κάποια κατάσταση που θέλουμε σταδιακά να φτάσουμε – μπορεί να είναι και τώρα. Μάθε να εκτιμάς, και να βλέπεις τα θετικά στην κατάσταση που βρίσκεσαι. Αυτό μπορεί να ακούγεται υπεραπλουστευμένο, αλλά δουλεύει. - Μακάρι να ήμουν τόσο __________ όσο (ένας διάσημος, ένας φίλος, ένας συνεργάτης).
Πρόβλημα: Ποτέ δε θα ‘μαστε τόσο όμορφοι, τόσο ταλαντούχοι, τόσο πλούσιοι, τόσο καλοσχηματισμένοι, τόσο κουλ, όσο όλοι οι άλλοι. Πάντα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος, αν ψάξεις καλά. Γι’ αυτό και αν συγκρίνουμε έτσι τον εαυτό μας με τους άλλους, πάντα θα φαινόμαστε ξεθωριασμένοι, και πάντα θα αποτυγχάνουμε, και πάντα θα αισθανόμαστε άσχημα με τον εαυτό μας. Δεν είναι τρόπος αυτός για να είμαστε ευτυχισμένοι.
Λύση: Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, και κοίτα τον εαυτό σου – ποια είναι τα δυνατά σου σημεία, τα επιτεύγματα σου? Όσο μικρά κι αν είναι. Τι λατρεύεις στον εαυτό σου? Μάθε να αγαπάς αυτό που είσαι αυτή ακριβώς τη στιγμή, όχι αυτό που θέλεις να γίνεις. Υπάρχει καλοσύνη σε καθέναν από εμάς, αγάπη σε καθέναν από εμάς, κι ένα υπέροχο ανθρώπινο πνεύμα μέσα μας, σε όλους μας. - Το να βλέπω άλλους να γίνονται επιτυχημένοι με κάνει να ζηλεύω και να αγανακτώ.
Πρόβλημα: Αρχικά αυτό προδιαθέτει ότι μόνο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να είναι επιτυχημένοι. Στην πραγματικότητα, πολλοί, πολλοί άνθρωποι μπορούν να είναι επιτυχημένοι – με διαφορετικούς τρόπους.
Λύση: Μάθε να θαυμάζεις την επιτυχία των άλλων, και μάθε από αυτήν, και νιώσε χαρούμενος γι’ αυτούς. Ταυτίσου μαζί τους και κατάλαβε πώς είναι να είσαι σαν αυτούς. Μετά, στρέψε το βλέμμα σου μακριά από εκείνους, και κοίτα τον εαυτό σου – μπορείς να είσαι κι εσύ επιτυχημένος, σε οτιδήποτε επιλέξεις να κάνεις. Και ακόμα περισσότερο, είσαι ήδη επιτυχημένος. Κοίτα όχι αυτούς που είναι πάνω από σένα στην κοινωνική κλίμακα, αλλά εκείνους που είναι πιο κάτω – υπάρχουν πάντα εκατομμύρια άνθρωποι σε χειρότερη κατάσταση από τη δική σου, άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν καν να διαβάσουν αυτό το άρθρο, ούτε να έχουν υπολογιστή. Από αυτή τη σκοπιά, είσαι μια τεράστια επιτυχία. - Είμαι η αποτυχία προσωποποιημένη – φαίνεται να μην κάνω τίποτα σωστά.
Πρόβλημα: Όλοι είναι αποτυχημένοι, αν το δεις από συγκεκριμένες πλευρές. Όλοι έχουν αποτύχει, πολλές φορές, σε διαφορετικά πράγματα. Κι εγώ έχω αποτύχει τόσες πολλές φορές που δεν μπορώ να τις μετρήσω – και εξακολουθώ να αποτυγχάνω, καθημερινά. Όπως και να ‘χει, το να βλέπεις τις αποτυχίες σου ως αποτυχίες σε κάνει να αισθάνεσαι μόνο άσχημα με τον εαυτό σου. Με το να σκεφτόμαστε με αυτό τον τρόπο, θα έχουμε συνεχώς μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό μας και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε πέρα από εδώ που βρισκόμαστε.
Λύση: Δες τις επιτυχίες σου και αγνόησε τις αποτυχίες. Κοίταξε τη ζωή σου προς τα πίσω, τον τελευταίο μήνα, ή χρόνο, ή 5 χρόνια. Και προσπάθησε να θυμηθείς τις επιτυχίες σου. Αν σου είναι δύσκολο αυτό, άρχισε να τις καταγράφεις – κράτα ένα ημερολόγιο επιτυχιών! Είτε σε ένα σημειωματάριο, είτε online. Σημείωνε την επιτυχία σου κάθε μέρα, ή κάθε βδομάδα. Όταν κοιτάξεις προς τα πίσω και δεις αυτά που έχεις πετύχει μέσα σε ένα χρόνο, θα εκπλαγείς. Είναι ένα απίστευτα θετικό συναίσθημα. - Θα το νικήσω εκείνο το έτσι κι έτσι, ο κόσμος να χαλάσει – είμαι καλύτερος από αυτόν. Και δεν υπάρχει περίπτωση να τον βοηθήσω να πετύχει, γιατί μπορεί έτσι να με νικήσει εκείνος.
Πρόβλημα: Η ανταγωνιστικότηταδημιουργεί την αίσθηση ότι υπάρχει ένα μικρό κομμάτι χρυσού που μπορεί να αποκτηθεί, και πρέπει να το κάνω δικό μου πριν προλάβει ο άλλος. Μας μετατρέπει σε άπληστους ανθρώπους, που καταλήγουμε να πληγώνουμε τους άλλους και να τους μαχαιρώνουμε πισώπλατα. Προσπαθούμε να γαντζωθούμε από άλλους για να φτάσουμε στην επιτυχία, εξαιτίας των ανταγωνιστικών μας συναισθημάτων. Για παράδειγμα, όταν ένας blogger θέλει να έχει περισσότερους εγγεγραμμένους χρήστες από έναν άλλο blogger, μπορεί να μην αναφερθεί ποτέ σε εκείνον τον άλλο blogger ή να μην κάνει ποτέ link σε αυτόν. Ποιος λέει ότι οι δικοί μου εγγεγραμμένοι αναγνώστες δεν μπορούν να είναι και δικοί σου? Ο κόσμος μπορεί να διαβάζει και να κάνει εγγραφή σε περισσότερα από ένα blogs.
Λύση: Μάθε να βλέπεις την επιτυχία σαν κάτι που μπορεί να μοιραστεί, και μάθε πως αν βοηθάμε ο ένας τον άλλο, μπορούμε όλοι να έχουμε μια καλύτερη πιθανότητα να γίνουμε επιτυχημένοι. Δυο άνθρωποι που δουλεύουν για ένα κοινό στόχο είναι καλύτεροι από δυο ανθρώπους που προσπαθούν να νικήσουν ο ένας τον άλλο για να φτάσουν αυτό το στόχο. Υπάρχει πολλή επιτυχία εκεί έξω, περισσότερη από αρκετή θα έλεγα. Μάθε να σκέφτεσαι στο πλαίσιο της αφθονίας, παρά της ανεπάρκειας. - Γαμώτο! Γιατί αυτά τα άσχημα πράγματα τυχαίνουν πάντα σε μένα?
Πρόβλημα: Άσχημα πράγματα τυχαίνουν σε όλους. Όσο κολλάμε σε αυτά, εκείνα μας απογοητεύουν και μας καταβάλλουν.
Λύση: Δες τα άσχημα πράγματα σαν μέρος του παιχνιδιού της ζωής. Το να υποφέρουμε είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης – αλλά περνάει. Όλος ο πόνος φεύγει κάποια στιγμή. Στο μεταξύ, μην τον αφήνεις να σε κρατά πίσω. Μην κολλάς στα άσχημα πράγματα – να ανυπομονείς για κάτι καλό στο μέλλον σου. Και μάθε να περνάς τα άσχημα πράγματα με μεγάλα βήματα, και να μαθαίνεις από αυτά. Τα άσχημα πράγματα στην ουσία είναι ευκαιρίες για να ωριμάσουμε, να μάθουμε, να γίνουμε πιο δυνατοί, να μεταμορφωθούμε. - Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα σωστά! Γιατί δεν μπορείς να είσαι σαν το Γιωργάκη?
Πρόβλημα: Κάτι που μπορεί να ειπωθεί στο παιδί σου ή σε κάποιον υφιστάμενο ή στα αδέρφια σου. Το πρόβλημα? Το να συγκρίνεις δυο ανθρώπους, πρώτα απ’ όλα είναι μια πλάνη, πάντα. Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, κάνουν τα πράγματα με διαφορετικούς τρόπους, έχουν διαφορετικά δυνατά και αδύνατα σημεία, διαφορετικά χαρακτηριστικά. Αν ήμασταν όλοι ίδιοι, θα ήμασταν ρομπότ. Δεύτερον, το να λες τέτοια αρνητικά πράγματα σε κάποιον άλλο ποτέ δε βοηθά την κατάσταση. Μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερος, και πιο ισχυρός, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι που πληγώνει τη σχέση σου. Θα σε κάνει να αισθανθείς αρνητικά και το πιθανότερο είναι να συνεχίσεις την αρνητική συμπεριφορά. Έστι, όλοι χάνουν.
Λύση: Πάρε τα λάθη ή την άσχημη συμπεριφορά των άλλων σαν μια ευκαιρία να γίνεις ο δάσκαλος της υπόθεσης. Δείξε τους πώς να κάνουν κάτι. Στη συνέχεια, παίνεψε τους για τη θετική συμπεριφορά τους, και ενθάρρυνε την επιτυχία τους. Τελευταίο και πιο σημαντικό, αγάπα τους για αυτό που είναι. Αγάπα και τις διαφορές τους. - Δε νομίζω ότι μπορώ να το κάνω αυτό – δεν είμαι αρκετά πειθαρχημένος. Ίσως μια άλλη φορά.
Πρόβλημα: Αν δεν πιστεύειςότι μπορείς να κάνεις κάτι, πιθανότατα δε θα το κάνεις κιόλας. Ειδικά τα μεγάλα πράγματα. Και το θέμα δεν είναι η πειθαρχία. Το θέμα είναι η παρακίνηση, και το να είσαι εστιασμένος. Όσο αναβάλεις τα πράγματα για “κάποια άλλη φορά”, δε θα τα κάνεις ποτέ. Κάτι τέτοιες αρνητικές σκέψεις είναι που μας εμποδίζουν να πετύχουμε οτιδήποτε.
Λύση: Γύρισε τη σκέψη σου: μπορείς να το κάνεις! Βρες τρόπους να κάνεις τον εαυτό σου να πετύχει το στόχο του. Αν αποτύχεις, μάθε από τα λάθη σου, και προσπάθησε πάλι. Αντί να αναβάλεις ένα στόχο για αργότερα, ξεκίνα τώρα. Και εστίασε σε ένα πράγμα τη φορά, βάζοντας όλη σου την ενέργεια σε αυτό, και παίρνοντας όση περισσότερη βοήθεια μπορείς από τους άλλους. Ξεκίνα όμως με θετικές σκέψεις. - Το blog σου είναι χάλια. Θα ‘πρεπε να σταματήσεις να γράφεις, γιατί είσαι βλάκας και εύχομαι να μην ξαναγράψεις ποτέ.
Πρόβλημα: Δε μου έχει τύχει ακόμα, αλλά δεν αποκλείω να μου τύχει μελλοντικά.. Έχω δει πολλά παρόμοια σχόλια σε άλλα blogs. Ας μην το δούμε από την πλευρά του ανθρώπου που δέχεται ένα τέτοιο σχόλιο (είτε είναι σε ένα blog ή οπουδήποτε αλλού), αλλά από την πλευρά εκείνου που κάνει ένα τέτοιο σχόλιο. Πώς σε βοηθάει το να κάνεις ένα αρνητικό σχόλιο σαν αυτό? Ίσως αισθάνθηκες καλά που εκφράστηκες ελεύθερα, μιας και προφανώς ένιωσες πως έχασες το χρόνο σου. Αλλά αλήθεια, πόσος από το χρόνο σου πήγε χαμένος? Λίγα λεπτά? Και ποιανού λάθος είναι αυτό? Των bloggers ή δικό σου? Υπάρχουν ένα εκατομμύριο άστα να πάνε blogs εκεί έξω – επέλεξες να έρθεις σε αυτό εδώ. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και τις συνέπειες τους. Στην πραγματικότητα, το να κάνεις αρνητικά σχόλια απλά σε κρατά σε έναν αρνητικό τρόπο σκέψης, και σίγουρα δε βοηθά τον blogger ή όποιον άλλο τα ακούει. Και σίγουρα δεν είναι καλός τρόπος να κάνεις φίλους.
Λύση: Μάθε να προτείνεις εποικοδομητικές λύσεις, πρώτα απ’ όλα. Αντί να πεις σε κάποιον ότι το blog του είναι χάλια, ή ότι ένα post είναι γελοίο, κάνε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση. Βοήθησε τους άλλους να γίνουν καλύτεροι. Αν πρόκειται να αφιερώσεις χρόνο να κάνεις ένα σχόλιο, κάντο να αξίζει το χρόνο σου. Δεύτερον, μάθε να συναναστρέφεσαι με τον κόσμο με έναν πιο θετικό τρόπο – κάνει τους άλλους να αισθάνονται καλά και σε κάνει κι εσένα να ασθάνεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου. Και μπορείς έτσι να κάνεις κάποιους πολύ καλούς φίλους στην πορεία. Είναι πολύ καλό αυτό. - Α ναι? Και σε σένα!!
Πρόβλημα: Αν κάποιος σε προσβάλει ή σε θυμώσει με κάποιο τρόπο, προσβάλοντας τον κι εσύ και συνεχίζοντας το θυμό, απλά καταφέρνεις να μεταφέρεις το πρόβλημα του άλλου σε σένα. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί πιθανότατα να είχε μια άσχημη μέρα (ή μια άσχημη χρονιά) και το έβγαλε σε σένα για κάποιο λόγο. Αν το ανταποδώσεις, τώρα έχεις κι εσύ μια άσχημη μέρα. Το πρόβλημα του έχει γίνει και δικό σου. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο κύκλος με τις προσβολές μπορεί να γίνεται όλο και χειρότερος μέχρι να καταλήξει σε βία ή άλλες αρνητικές συνέπειες – και για τους δυο σας.
Λύση: Άφησε τις προσβολές ή τα αρνητικά σχόλια των άλλων να γλιστρούν από πάνω σου και να πέφτουν κάτω. Μην αφήνεις το πρόβλημα τους να γίνει δικό σου. Βασικά, προσπάθησε να καταλάβεις το πρόβλημα τους – γιατί θα έλεγε κάποιος κάτι σαν αυτό? Τι προβλήματα μπορεί να περνάει? Το να νιώσεις συμπόνοια για κάποιον όχι μόνο σε κάνει να καταλάβεις ότι το σχόλιο του δεν είναι για σένα, αλλά μπορεί να σε κάνει να νιώσεις και να πράξεις με έναν θετικό τρόπο απέναντι του – να αισθανθείς καλύτερα και για τον εαυτό σου.
Δείτε επίσης:
- Πρόκληση Απριλίου
- 12 τρόποι αποσυμπίεσης όταν το στρες έχει χτυπήσει κόκκινο
- Τα 3 μυστικά για την ευτυχία
- Οι 8 καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπίσεις τους επικριτές σου
- Πώς η πειθαρχία είναι αυταπάτη τελικά, και πώς θα συνεργαστούμε εσείς κι εγώ
- Οι μέρες σου είναι τρελαμένες? Πάρε τον έλεγχο.
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 1o: Υποχρεώσεις
- Επεξεργάσου τη ζωή σου, Μέρος 2ο: Τα δωμάτιά σου
- Ανάπτυξε συνήθειες καθαρού σπιτιού, μία τη φορά
- Πώς να μην κάνεις όλες τις δουλειές μαζί – Δούλευε πιο απλά και συνετά
- Χαλάρωσε τους ρυθμούς σου… για να ευχαριστηθείς τη ζωή
- Μυαλό Ζεν: Πώς να ξεκαθαρίσεις τη σαβούρα
Πολυυυ χρήσιμο άρθρο με πολλές αλήθειες! 🙂
Χαίρομαι που σου άρεσε Εύα.
Η αλήθεια είναι ότι παρασυρόμαστε τόσο εύκολα σε τέτοιες σκέψεις…
Ώρα να επανέλθουμε λίγο στα συγκαλά μας 🙂